8 tips om witvis te vangen in 2024

11 tips om witvis te vangen

Als je van vissen houdt, dan is witvis vangen een populaire bezigheid. Nederland staat dan ook bekend bekend om zijn vele goede vislocaties, waar je kunt genieten van het vissen op witvis. Of je nu een ervaren visser bent of net begint, deze 11 tips zullen je helpen om succesvol te zijn bij het vangen van witvis.

Als de vangst op plek 1 tegenvalt, wees dan niet bang om van plaats en/of aas te veranderen. Soms kan een kleine verandering een groot verschil maken. Experimenteer en probeer nieuwe vislocaties uit om te ontdekken wat het beste werkt voor jou.

Met de juiste techniek kun je ook succesvol vissen op de verschillende witvissen zoals brasem. Brasems zijn bodemeters, dus een statische aasaanbieding dicht bij de bodem is effectief. Geduld is belangrijk, omdat brasems vaak in scholen azen. Het gebruik van een frontbar bij het feedervissen zorgt voor een stille aasaanbieding.

Met de 11 tips in je achterhoofd ben je in ieder geval goed voorbereid om witvis te vangen. Veel visplezier!

1: Bijvoeren op de juiste manier

Om succesvol te vissen op witvis is bijvoeren een belangrijk onderdeel van je strategie. Bijvoeren met het juiste aas kan ervoor zorgen dat de witvis naar jouw visplek wordt gelokt en daar blijft hangen. Hier zijn enkele tips om op de juiste manier bij te voeren:

 1. Lokvoer: Lokvoer is onmisbaar bij het vangen van witvis. Het bestaat uit een mengeling van verschillende soorten voer, zoals broodkruimels, pellets, maïs en verkruimelde maden. Het is belangrijk om het lokvoer niet te droog te maken, zodat het goed aan elkaar kleeft. Op die manier verspreidt het zich langzaam door het water en trekt het de witvis aan.
 2. Stroomopwaarts voeren: Bij het bijvoeren is het aan te raden om stroomopwaarts te voeren. Hierdoor verspreidt het lokvoer zich gelijkmatig over een groter gebied en wordt de witvis naar jouw visplek gelokt. Bovendien voorkomt het dat het lokvoer direct onder je dobber terechtkomt, wat de vangst kan verminderen.
 3. Speciale voerkorven: Speciale voerkorven kunnen handig zijn bij het bijvoeren. Deze korven hebben openingen of gaas waardoor het lokvoer langzaam vrijkomt terwijl je de korf in het water laat zakken. Hierdoor krijg je een geconcentreerde voerplek waar de witvis naartoe komt.

2:Zorg voor een goede visuitrusting

Naast een voerkorf zijn er andere belangrijke visspullen nodig bij het witvissen. Het hebben van de juiste visuitrusting is essentieel voor een succesvolle dag aan de waterkant. Hier zijn enkele belangrijke items die je nodig hebt:

 • Een viskoffer: Zorg voor een goed gevulde en geordende viskoffer. Hierin kun je al je benodigde hengelsportartikelen opbergen, zoals haakjes, dobbers, loodjes, en ander klein materiaal.
 • Vislijn: Kies een sterke en betrouwbare vislijn die geschikt is voor witvis. Een hoge kwaliteit vislijn verhoogt je kansen op een succesvolle vangst.
 • Hengel: Investeer in een goede witvishengel van hoge kwaliteit. Een hengel met de juiste lengte en actie zorgt voor een optimale controle tijdens het vissen.
 • Haakjes: Gebruik haakjes van de juiste maat voor het witvissen. Een kleinere haak, zoals maat 18, 20 of 22, is effectiever bij het vangen van witvis.
 • Dobbers: Kies dobbers die geschikt zijn voor de visomstandigheden waarin je vist. Dobbers helpen je de beet van de vis te detecteren.
 • Leefnet: Een leefnet is handig om de gevangen vis tijdelijk te bewaren totdat je ze terugzet of meeneemt naar huis.

Investeer in visspullen van goede kwaliteit voor betere vangstresultaten. Door te kiezen voor betrouwbare merken en hoogwaardige materialen, vergroot je de kans op een succesvolle dag hengelen op witvis.

Voordelen van een goed gevulde viskoffer

Een goed gevulde viskoffer is van onschatbare waarde tijdens het witvissen. Het stelt je in staat om georganiseerd te blijven en snel toegang te hebben tot al je benodigde visspullen. Hier zijn enkele voordelen van het hebben van een goed gevulde viskoffer:

 1. Efficiëntie: Met een geordende viskoffer kun je gemakkelijk al je visspullen vinden en gebruiken, waardoor je tijd bespaart en meer tijd kunt besteden aan het daadwerkelijke vissen.
 2. Voorbereid zijn: Met een viskoffer gevuld met alle benodigdheden sta je altijd klaar om te gaan vissen, ongeacht de visomstandigheden.
 3. Gemak: Je hoeft niet telkens naar huis te gaan of naar de winkel te rennen als je iets mist. Alles wat je nodig hebt, is binnen handbereik.
 4. Veiligheid: Een goed gevulde viskoffer beschermt je visspullen tegen beschadiging en verlies.

Zorg ervoor dat je jouw viskoffer regelmatig controleert en aanvult met nieuwe visspullen wanneer dat nodig is. Op deze manier ben je altijd goed voorbereid en klaar om te gaan hengelen op witvis.

3: Kies de juiste vislocatie

Het kiezen van de juiste vislocatie is van essentieel belang om succesvol witvis te vangen in Nederland. Door vooraf onderzoek te doen naar visstand en lokale hengelsportverenigingen te raadplegen, kun je de beste visplekken voor witvis ontdekken. Het vermijden van vislocaties met een lage visstand helpt teleurstelling te voorkomen en vergroot je kansen op een geslaagde vangst.

Onderzoek de visstand

Voordat je op pad gaat, is het belangrijk om de visstand op de potentiële vislocatie te onderzoeken. Dit kun je doen door informatie in te winnen bij lokale hengelsportverenigingen, online visforums (zoals deze 🙂 ) of zelfs door met ervaren vissers te praten. Door op de hoogte te zijn van de visstand, kun je gerichter zoeken naar de beste visplekken voor witvis.

Informeer bij lokale hengelsportverenigingen

Lokale hengelsportverenigingen hebben vaak uitgebreide kennis over de vislocaties in hun omgeving. Door contact op te nemen met deze verenigingen kun je waardevolle informatie krijgen over welke viswateren veel witvis bevatten en welke minder geschikt zijn. Ze kunnen je ook op de hoogte brengen van eventuele vergunningvereisten of specifieke regels die gelden voor bepaalde vislocaties.

Met deze informatie kun je een weloverwogen keuze maken en de beste visplekken voor witvis in Nederland vinden. Hierdoor vergroot je jouw kansen op een succesvolle vangst en een plezierige viservaring.

4: Verander van plaats en aas

witvis vissen tips

Als je merkt dat je vangst tegenvalt tijdens het witvissen, is het belangrijk om niet te lang op dezelfde plek te blijven zitten. Soms kan een kleine verandering in plaats en aas een groot verschil maken in je resultaten. Wees niet bang om te experimenteren en nieuwe vislocaties uit te proberen.

Door van plaats te veranderen, geef je jezelf de kans om nieuwe visgebieden te verkennen en te ontdekken waar de witvis zich op dat moment bevindt. Probeer verschillende delen van het water te bevissen, zoals in de buurt van waterplanten, onder overhangende takken of dichtbij structuurelementen zoals bruggen of steigers.

Daarnaast kan het veranderen van aas ook een positief effect hebben op je vangst. Witvis kan soms kieskeurig zijn, dus het is de moeite waard om te experimenteren met verschillende soorten aas. Probeer bijvoorbeeld eens maden in plaats van wormen, of gebruik brood in plaats van pellets. Soms kan een simpele verandering in aas de witvis weer actief maken en je kansen op een succesvolle vangst vergroten.

Plaats Aas
In de buurt van waterplanten Maden
Onder overhangende takken Brood
Dichtbij bruggen of steigers Pellets

5: Gebruik een kleinere haak

Een belangrijke tip bij het hengelen op witvis is het gebruik van een kleinere haak. Een haak in maat 18, 20 of 22 is namelijk veel effectiever bij het vangen van witvis. Dit geldt vooral wanneer je gebruikmaakt van een vaste hengel. Door te kiezen voor een kleinere haak vergroot je de kans op een succesvolle vangst.

Voordelen van een kleinere haak

Waarom is het gebruik van een kleinere haak zo belangrijk? Hier zijn een aantal voordelen:

 • Een kleinere haak is minder opvallend voor de witvis, waardoor ze minder snel argwaan krijgen.
 • Met een kleinere haak kun je gemakkelijker azen zoals maden, wormen of pellets aanbrengen. Deze aasjes zijn vaak kleiner van formaat.
 • Een kleinere haak helpt ook bij het verminderen van het aantal missers. Doordat de haak beter in de bek van de vis past, vergroot je de kans op een goede aanslag.

Door het gebruik van een kleinere haak te combineren met andere witvis vissen tips, zoals bijvoeren en het kiezen van de juiste vislocatie, kun je je vangstkansen nog verder vergroten.

Maat haak Kenmerken
18 Geschikt voor klein aas zoals maden en muggenlarven.
20 Ideaal voor wormen en pellets.
22 Perfect voor het gebruik van deeg als aas.

6: Aas tips voor witvis

aas voor witvis

Om succesvol witvis te vangen, is het belangrijk om het juiste aas te kiezen. Er zijn verschillende soorten aas die uitstekend werken bij het vissen op witvis. Hier zijn enkele tips voor het gebruik van aas voor witvis:

 • Brood: Broodkorstjes zijn een populair aas voor witvis. Ze zijn makkelijk verkrijgbaar en veel witvissoorten, zoals brasem en voorn, vinden ze erg aantrekkelijk.
 • Muggenlarven: Muggenlarven, ook wel pinkies genoemd, zijn een favoriet aas voor witvis. Ze zijn verkrijgbaar bij de meeste hengelsportwinkels en worden vaak gebruikt bij het vissen op brasem en voorn.
 • Maden: Maden zijn een klassiek aas voor witvis. Ze zijn goedkoop en effectief bij het vissen op brasem, voorn en andere witvissoorten.
 • Wormen: Wormen zijn een veelzijdig aas dat gebruikt kan worden bij het vissen op verschillende witvissoorten. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en kunnen zowel levend als dood gebruikt worden.
 • Pellets: Pellets zijn samengeperst voer dat verkrijgbaar is in verschillende maten en smaken. Ze zijn een geweldig aas voor witvis, vooral bij het vissen op grotere vissen zoals karper en zeelt.
 • Deeg: Deeg is een eenvoudig en goedkoop aas dat erg effectief kan zijn bij het vangen van witvis. Het kan gemaakt worden van broodmeel, maïsmeel of andere ingrediënten en kan worden gebruikt bij het vissen op brasem, voorn en andere witvissoorten.

Experimenteer met verschillende soorten aas en combineer ze indien gewenst met sprays of dips voor extra aantrekkingskracht. Door het juiste aas te kiezen, vergroot je je kansen op een succesvolle vangst van witvis.

Aas tips voor witvis in een tabel

Aassoort Geschikt voor Voordelen
Brood Brasem, voorn Makkelijk verkrijgbaar, aantrekkelijk voor witvissoorten
Muggenlarven Brasem, voorn Favoriet aas, verkrijgbaar bij hengelsportwinkels
Maden Brasem, voorn Goedkoop, effectief
Wormen Diverse witvissoorten Veelzijdig aas, verkrijgbaar in verschillende maten
Pellets Karper, zeelt Groot aas, geschikt voor grotere witvis
Deeg Brasem, voorn Eenvoudig, goedkoop

7: Gebruik de juiste techniek

Als je gaat vissen op witvis, is het belangrijk om de juiste techniek toe te passen. witvissen zijn over het algemeen bodemeters, wat betekent dat een statische aasaanbieding dicht bij de bodem het meest effectief is. Geduld is cruciaal bij het vissen op witvis, omdat ze vaak in scholen azen en tijd nodig hebben om het aas te vinden. Een strategie die je kunt gebruiken bij het feedervissen op brasem is het gebruik van een frontbar. Deze zorgt voor een stille aasaanbieding en vergroot de kans op een succesvolle vangst.

De keuze voor dobber- en loodmontages hangt af van de omstandigheden en het type water waarin je vist. Het is belangrijk om te experimenteren en te ontdekken wat het beste werkt voor jouw specifieke situatie. Door verschillende technieken en montages uit te proberen, kun je de brasems beter lokaliseren en je vangstkansen vergroten.

Technieken bij het vissen op brasem Voordelen
Feedervissen met frontbar Zorgt voor een stille aasaanbieding
Statische aasaanbieding dicht bij de bodem Effectief omdat brasems bodemeters zijn
Experimenteren met dobber- en loodmontages Optimaliseert de aasaanbieding voor betere vangstresultaten

8: Gebruik van drijvend aas en loodhagels

Drijvende maden zijn een onmisbaar onderdeel van je vistactiek wanneer je op brasem vist in water met obstakels. Deze drijvende aassoort helpt je om je aas boven de bodem te houden en zo de aandacht van de brasem te trekken. Het drijvende aas zorgt ervoor dat je haak niet vast komt te zitten in de obstakels op de bodem, waardoor je meer kans maakt op een succesvolle vangst.

Het aanpassen van de loodmontage is ook een belangrijk aspect om de ideale aasaanbieding te krijgen. Door te experimenteren met verschillende gewichten en posities van de loodhagels, kun je de diepte en het gedrag van je aas beïnvloeden. Dit stelt je in staat om je aas op de juiste hoogte te presenteren en de vis te verleiden tot een aanbeet.

Loodhagels zijn handige hulpmiddelen bij het snel aanpassen van de loodmontage. Je kunt gemakkelijk extra gewicht toevoegen of verwijderen om de balans van je montage te optimaliseren. Door het juiste gewicht te kiezen, kun je veel preciezer vissen en je aas op de gewenste plek houden.

Een handige techniek om de visdiepte te bepalen is het gebruik van onderlijnloodjes. Door geleidelijk loodhagels aan je onderlijn toe te voegen en deze over de bodem te laten zinken, kun je de diepte van het water bepalen. Hierdoor kun je je aas op de juiste diepte aanbieden en de kans op een aanbeet vergroten.

FAQ

Wat zijn enkele tips om witvis te vangen?

Om witvis te vangen, zijn enkele tips om rekening mee te houden: 1. Bijvoeren is essentieel voor een succesvolle vangst. 2. Zorg voor een goed gevulde visuitrusting van hoge kwaliteit. 3. Kies een vislocatie met een goede visstand. 4. Verander van plaats en aas als de vangst tegenvalt. 5. Gebruik een kleinere haak bij het witvissen.

Hoe moet ik bijvoeren bij het vissen op witvis?

Bijvoeren is een belangrijke factor bij het vangen van witvis. Zorg ervoor dat het lokvoer niet te droog is en voer stroomopwaarts. Speciale voerkorven kunnen handig zijn bij het bijvoeren.

Welke visuitrusting heb ik nodig voor het vissen op witvis?

Naast een voerkorf zijn er andere belangrijke visspullen nodig bij het witvissen. Een goed gevulde en geordende viskoffer is essentieel. Investeer ook in visspullen van goede kwaliteit voor betere vangstresultaten.

Hoe kies ik de juiste vislocatie voor het vangen van witvis?

Het kiezen van de juiste vislocatie is cruciaal voor een succesvolle vangst. Doe vooraf onderzoek naar de visstand en informeer bij lokale hengelsportverenigingen. Vermijd vislocaties met een lage visstand om teleurstelling te voorkomen.

Wat moet ik doen als de vangst tegenvalt bij het witvissen?

Blijf niet te lang op dezelfde plek zitten als de vangst tegenvalt. Een kleine verandering in plaats en aas kan een groot verschil maken. Wees niet bang om te experimenteren en nieuwe vislocaties uit te proberen.

Welke haakmaat moet ik gebruiken bij het witvissen?

Bij het witvissen is een kleinere haak, zoals maat 18, 20 of 22, effectiever. Vooral bij het gebruik van een vaste hengel is een kleinere haak aan te raden.

Wat voor aas kan ik het beste gebruiken bij het vissen op witvis?

Brood, muggenlarven, maden, wormen, pellets en deeg zijn allemaal uitstekend aas voor witvis. Verschillende soorten aas kunnen gebruikt worden in combinatie met sprays of dips voor extra aantrekkingskracht.

Welke technieken kan ik gebruiken bij het vissen op brasem?

Brasems zijn bodemeters, dus een statische aasaanbieding dicht bij de bodem is effectief. Geduld is belangrijk bij het vissen op brasem, omdat ze vaak in scholen azen. Het gebruik van een frontbar bij het feedervissen zorgt voor een stille aasaanbieding.

Hoe kan ik drijvend aas en loodhagels gebruiken bij het vissen op witvis?

Drijvende maden zijn essentieel bij het vissen op brasem in water met obstakels. Het aanpassen van de loodmontage is belangrijk om de ideale aasaanbieding te krijgen. Loodhagels kunnen worden gebruikt om de loodmontage snel aan te passen.

Hoe bepaal ik de juiste visdiepte bij het vissen op witvis?

Het peilen van de visdiepte met behulp van onderlijnloodjes is een handige techniek bij het vissen op witvis. Hiermee kun je de ideale diepte bepalen voor het aanbieden van het aas.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven