Hoe begin je met een aquarium?

vissen kiezen aquarium

Het opzetten van een aquarium is een spannende en leuke onderneming, maar het kan ook overweldigend zijn als je niet weet waar je moet beginnen. Gelukkig zijn er essentiële stappen die je kunt volgen om succesvol een aquarium te beginnen. In deze praktische gids ontdek je alles wat je moet weten, van het voorbereiden van je aquarium tot het kiezen van de juiste vissen en het onderhouden van een gezonde leefomgeving voor hen. Volg dit stappenplan en word een zelfverzekerde aquariumeigenaar.

Belangrijkste punten:

 • Leer hoe je je goed kunt voorbereiden voordat je een aquarium begint.
 • Ontdek waar je de juiste benodigdheden kunt kopen voor je aquarium.
 • Volg de stappen om je aquarium op te zetten en in te richten.
 • Kies de juiste vissen en leer hoe je voor ze kunt zorgen.
 • Ontdek de beste manieren om je aquarium te onderhouden en problemen te voorkomen.

Voorbereiding

Voordat je start met het opzetten van je aquarium, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Denk na over welke aquarium dieren je wilt houden en welke vissen geschikt zijn om samen te leven. Laat je informeren over de waterwaardes die verschillende vissen nodig hebben en bepaal hoeveel ruimte je nodig hebt voor het aquarium. Bedenk ook hoe je wilt dat het aquarium eruit komt te zien en welk type aquarium het beste bij jouw wensen past.

Aquarium Dieren

De keuze van de aquarium dieren is een cruciale stap bij het voorbereiden van je aquarium. Bedenk welke soorten vissen en andere dieren je wilt houden en welke van nature goed samen kunnen leven. Het is belangrijk om een harmonieuze gemeenschap te creëren waarin alle dieren zich comfortabel voelen en goed gedijen. Zorg ervoor dat je vooraf onderzoek doet naar de persoonlijkheid, het dieet en de grootte van de dieren die je wilt toevoegen, zodat je een geschikte combinatie kunt maken. Overweeg ook om garnalen of andere ongewervelde dieren op te nemen in je aquarium voor een gevarieerd ecosysteem.

Waterwaardes

Elke vis heeft zijn eigen specifieke waterwaardes nodig om gezond te blijven. Het is daarom essentieel om te begrijpen welke parameters zoals pH, hardheid en temperatuur geschikt zijn voor de vissoorten die je wilt houden. Zorg ervoor dat je een betrouwbare testkit hebt waarmee je regelmatig de waterkwaliteit kunt controleren. Op basis van de gewenste waterwaardes kun je vervolgens de juiste inrichting en technische uitrusting voor je aquarium kiezen.

Ruimte en Aquarium Type

Bij het kiezen van een geschikt aquarium is het belangrijk om rekening te houden met de beschikbare ruimte in je huis. Meet de ruimte op waar je het aquarium wilt plaatsen en bepaal de maximale afmetingen van het aquarium dat je kunt huisvesten. Bedenk ook welk type aquarium het beste bij jouw wensen past. Wil je bijvoorbeeld een traditioneel zoetwateraquarium, een zoutwateraquarium of misschien een specifiek biotoop creëren? Er zijn verschillende vormen en maten aquariums beschikbaar, zoals rechthoekige, ronde of nano-aquariums. Kies een aquarium dat zowel esthetisch aantrekkelijk is als praktisch past in de beschikbare ruimte.

Naar de winkel

Zodra je een idee hebt van wat je wilt, is het tijd om naar de aquarium winkel te gaan of online te shoppen. Het is belangrijk om te weten dat je nog geen vissen kunt meenemen in de eerste week, omdat het aquarium en het water nog niet geschikt zijn. Maak een boodschappenlijstje van de benodigde aquarium producten, zoals het aquarium zelf, verlichting, filter, verwarming, bacteriën en eventueel een CO2-set. Denk ook aan de inrichting van je aquarium, zoals zand/gravel, stenen, hout en planten.

Een greep uit de benodigde producten:

 • Aquarium– Een geschikt aquarium dat past bij jouw wensen en de grootte van de ruimte.
 • Verlichting – Voor de juiste lichtintensiteit en kleuren in je aquarium.
 • Filter – Zorgt voor een schone en gezonde leefomgeving voor je vissen.
 • Verwarming – Om de juiste temperatuur in je aquarium te behouden.
 • Bacteriën – Helpt bij het opbouwen van een gezonde bacteriecultuur in je aquarium.
 • CO2-set – Voor de groei van je aquariumplanten en een evenwichtige ecosystemen.
 • Zand/gravel – Voor een natuurlijke en mooie bodem in je aquarium.
 • Stenen en hout – Creëer diepte en structuur in je aquarium met decoratieve elementen.
 • Planten – Voor een groene en levendige uitstraling van je aquarium.

Starten met het opzetten van een aquarium

Het opzetten van het aquarium is een belangrijke stap in het creëren van een mooie en gezonde leefomgeving voor je vissen. Hier volgt een stappenplan om je op weg te helpen:

1. Uitpakken en schoonmaken

Zodra je het aquarium hebt aangeschaft, is het tijd om het uit te pakken en grondig schoon te maken. Controleer of alle hoeken goed verlijmd zijn en er geen beschadigingen zijn. Gebruik een mild reinigingsmiddel en spoel het aquarium grondig af met water om alle vuilresten te verwijderen.

2. Plaatsing van het aquarium

Kies een geschikte plek voor het aquarium, bij voorkeur uit de buurt van direct zonlicht en tocht. Zorg ervoor dat de ondergrond stevig en waterpas is om stabiliteit te garanderen. Plaats het aquarium op de gewenste locatie en zorg ervoor dat er voldoende ruimte is om eromheen te werken.

3. Toevoegen van de bodemlaag

De bodemlaag is essentieel voor een gezond aquarium. Kies een geschikt substraat, zoals zand of grind, en voeg dit gelijkmatig toe aan het aquarium. De dikte van de bodemlaag kan variëren, afhankelijk van je voorkeur en de behoeften van de planten en vissen die je wilt houden.

4. Aanpassen van de techniek

Installeer de benodigde technische apparatuur, zoals een filter, verwarming en verlichting, volgens de instructies van de fabrikant. Zorg ervoor dat alle apparatuur goed functioneert voordat je verder gaat met de volgende stappen.

5. Creëren van de hardscape

Hardscape-elementen zoals stenen en hout voegen structuur en diepte toe aan het aquarium. Plaats de hardscape op een natuurlijke en evenwichtige manier. Experimenteer met verschillende indelingen totdat je tevreden bent met het resultaat.

6. Planten toevoegen

Planten zijn niet alleen decoratief, maar dragen ook bij aan de vitaliteit van het aquarium. Kies planten die geschikt zijn voor jouw aquariumomgeving en plaats ze in de bodemlaag. Verwijder eventuele verslijming van de bladeren om te voorkomen dat ze afsterven.

Onderdeel Aanpak
Uitpakken en schoonmaken Grondig spoelen met water en mild reinigingsmiddel
Plaatsing van het aquarium Zorg voor een stevige en waterpas ondergrond
Toevoegen van de bodemlaag Gelijkmatig verdelen van het gekozen substraat
Aanpassen van de techniek Installatie van filter, verwarming en verlichting
Creëren van de hardscape Plaatsen van stenen en hout voor diepte en structuur
Planten toevoegen Plaatsen van geschikte planten in de bodemlaag

Met het opzetten van het aquarium is de basis gelegd voor een prachtig onderwaterlandschap. Nu is het tijd om het aquarium in te draaien en langzaam vissen toe te voegen. Lees verder in de volgende sectie voor meer informatie.

Aquarium grootte en stijl

Een belangrijke overweging bij het kiezen van een aquarium is de grootte en de stijl. Het volume van het aquarium is afhankelijk van je voorkeur en wat je ermee wilt doen. Voor aquascapes en beplante aquaria is een kleinere tank geschikt, terwijl een bewoonde onderwaterwereld met vissen meer capaciteit vereist. Denk ook na over de stijl van het aquarium, of je wilt focussen op een specifiek werelddeel, mooie planten of je eigen creatieve visie wilt volgen.

Aquarium grootte en stijl

Grootte Geschikt voor
Klein aquarium (bijv. 30 liter) Ideaal voor aquascapes of beplante aquaria. Hier kun je prachtige en gedetailleerde landschappen creëren met verschillende soorten planten.
Middelgroot aquarium (bijv. 60 liter) Geschikt voor een combinatie van aquascapes en vissen. Je hebt voldoende ruimte voor planten en kunt een kleine populatie vissen huisvesten.
Groot aquarium (bijv. 120 liter of meer) Ideaal voor grotere vissen en een gevarieerde gemeenschap. Je kunt verschillende soorten vissen samen houden en hebt meer ruimte voor planten en decoraties.

Naast de grootte is de stijl van het aquarium ook belangrijk. Je kunt ervoor kiezen om je te richten op een specifiek biotoop, zoals een Zuid-Amerikaanse rivier of een Aziatisch moeras. Of je kunt een aquascape creëren met een minimalistisch ontwerp, waarbij de nadruk ligt op de vormgeving van de planten en de lay-out van het aquarium. Het belangrijkste is dat je een aquarium kiest dat past bij jouw smaak en waar je plezier aan beleeft.

Locatie en materialen

De locatie waar je je aquarium plaatst is van groot belang voor het welzijn van je vissen. Hier zijn een paar belangrijke overwegingen bij het kiezen van de juiste locatie:

 1. Zet het aquarium niet in direct zonlicht. Overmatig zonlicht kan zorgen voor algenproblemen en schommelingen in de watertemperatuur.
 2. Zoek een temperatuurstabiele plek voor je aquarium. Probeer extreme temperatuurschommelingen te vermijden, omdat dit stressvol kan zijn voor je vissen.
 3. Zorg ervoor dat het aquarium waterpas staat. Een ongelijke ondergrond kan ervoor zorgen dat het water niet goed in het aquarium blijft staan.

Bij het kiezen van materialen voor je aquarium, zoals decoratie en achtergronden, is het belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke smaak. Kies materialen die passen bij de sfeer die je wilt creëren in je aquarium, zoals steen, hout of ornamenten. Deze materialen kunnen helpen om een natuurlijke en mooie omgeving te creëren voor je vissen.

Een andere belangrijke overweging bij het opzetten van je aquarium is de keuze van de bodem. Afhankelijk van je aquariale wensen, zoals het houden van planten of specifieke soorten vissen, kun je kiezen voor verschillende soorten bodem. Van grind tot zand, er zijn veel opties om uit te kiezen. Denk goed na over welk type bodem het beste past bij je aquarium en de behoeften van je vissen.

Met de juiste locatie en materialen voor je aquarium kun je een ideale leefomgeving creëren voor je vissen en een prachtige toevoeging aan je interieur.

Aquarium dieren kiezen

Na het indraaien van het aquarium is het tijd om de aquarium dieren te kiezen. Dit is een belangrijke stap in het proces, omdat je ervoor wilt zorgen dat de gekozen vissen en eventueel garnalen goed passen bij de stijl en grootte van je aquarium. Het is essentieel om na te denken over welke soorten vissen samen kunnen leven in harmonie en welke ruimte ze nodig hebben om te zwemmen. Daarnaast is het belangrijk om je te verdiepen in de verzorging van de gekozen dieren, zodat je ervoor kunt zorgen dat ze kunnen gedijen in een gezonde leefomgeving.

Om een goede keuze te maken, kun je rekening houden met verschillende factoren. Ten eerste kun je letten op het gedrag en de grootte van de vissen. Sommige vissoorten hebben bijvoorbeeld behoefte aan meer zwemruimte, terwijl andere liever in groepen samenleven. Daarnaast is het van belang om te kijken naar de watereisen van de vissen. Niet alle vissen hebben dezelfde waterwaardes nodig, dus zorg ervoor dat jouw aquarium de juiste omstandigheden kan bieden.

Als je besluit om ook garnalen toe te voegen aan je aquarium, is het belangrijk om te weten dat niet alle vissen goed samengaan met garnalen. Sommige vissen zien garnalen namelijk als voedsel, dus let op de compatibiliteit tussen de verschillende soorten.

Verder is het aan te raden om jezelf te verdiepen in de verzorging van de gekozen dieren. Elk type vis heeft zijn eigen behoeften op het gebied van voeding, waterkwaliteit en leefomgeving. Zorg ervoor dat je de juiste voeding in huis hebt en dat je regelmatig watercontroles uitvoert om de kwaliteit van het water te waarborgen. Daarnaast kun je ook overwegen om planten toe te voegen aan je aquarium, aangezien deze een positieve invloed hebben op de waterkwaliteit en het welzijn van de vissen.

Door zorgvuldig de aquarium dieren te kiezen en te zorgen voor een geschikte leefomgeving, kun je een prachtig en harmonieus aquarium creëren waarin de vissen en garnalen tot hun recht komen.

Enkele populaire vissoorten voor een aquarium:

Vissoort Kenmerken
Neon Tetra Kleine vis met levendige kleuren, geschikt voor een gemeenschapsaquarium.
Guppy Kleurrijke vis die zich gemakkelijk voortplant, geschikt voor beginners.
Platy Vriendelijke vis die goed samenleeft met andere soorten.
Black Molly Zwarte vis met een vrolijk karakter, geschikt voor brakwateraquaria.
Siamese Algeneter Handige vis die helpt bij het bestrijden van algen in het aquarium.

Overweeg ook om te praten met een specialist in een aquarium winkel om persoonlijk advies te krijgen over welke vissen en garnalen het beste passen bij jouw specifieke situatie en aquarium.

Het inrichten van het aquarium

Het inrichten van het aquarium of het creëren van een aquascape kan uitdagend zijn voor beginners. Het is een creatief proces waarbij je rekening moet houden met verschillende elementen om een gebalanceerde en visueel aantrekkelijke omgeving te creëren. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het inrichten van je aquarium:

Diepte en balans

Een van de belangrijkste aspecten van een goed ingericht aquarium is diepte. Door het gebruik van stenen, hout en andere decoratieve elementen kun je verschillende niveaus creëren, waardoor het aquarium een ruimtelijk gevoel krijgt. Plaats grotere stenen in de achtergrond en kleinere stenen of hout in de voorgrond om diepte te creëren. Zorg ervoor dat de decoraties evenwichtig verdeeld zijn over het aquarium, zodat er geen lege of overvolle plekken ontstaan.

Hardscape tips

Hardscape verwijst naar de niet-levende elementen in het aquarium, zoals stenen, hout en andere decoratieve materialen. Het juiste gebruik van hardscape kan het verschil maken in de uitstraling van je aquarium. Hier zijn enkele tips:

 • Kies een centrale steen als het middelpunt van je aquascape. Dit zal de aandacht trekken en een visueel middelpunt creëren.
 • Hanteer de gouden ratio en de regel der derden. Plaats de decoratieve elementen op strategische punten volgens deze principes voor een evenwichtige en esthetisch aantrekkelijke compositie.
 • Gebruik een oneven aantal stenen. Studies tonen aan dat een oneven aantal stenen rustgevender is voor het oog en een gevoel van harmonie creëert.
 • Beperk het gebruik van verschillende materialen. Een teveel aan verschillende texturen en kleuren kan het visuele effect verstoren. Kies voor een consistente look en feel.

Het indraaien van het aquarium

Het indraaien van het aquarium is een cruciale stap om ervoor te zorgen dat je vissen een gezonde omgeving hebben. Tijdens het indraaien wordt de bacteriecultuur in het aquarium opgebouwd en stabiliseren de waterwaardes. Het is belangrijk om geduldig te zijn tijdens deze periode, omdat het de basis legt voor een gezond ecosysteem.

Om te beginnen, laat je het aquarium enkele weken draaien zonder vissen. Dit geeft de bacteriën de tijd om zich te vestigen en zich te vermenigvuldigen. Je kunt ervoor kiezen om bacteriën toe te voegen om het proces te versnellen. Deze bacteriën zullen helpen bij het afbreken van organisch afval, zoals ammoniak en nitriet, waardoor het aquarium geschikt wordt voor vissen.

Tijdens het indraaien van het aquarium moet je rekening houden met de mogelijkheid van een nitrietpiek. Dit is een natuurlijk onderdeel van het indraaien en kan schadelijk zijn voor vissen. Controleer regelmatig de waterwaardes, met name de ammoniak– en nitrietniveaus, en neem indien nodig maatregelen om ze op een veilig niveau te houden.

Plantenvoeding is ook een belangrijk aspect van het indraaien van het aquarium. Planten spelen een vitale rol bij het stabiliseren van het ecosysteem. Ze absorberen nitraten en andere voedingsstoffen uit het water, waardoor de algenonderdrukking wordt bevorderd en een gezonde omgeving voor vissen wordt gecreëerd. Voeg regelmatig plantenvoeding toe om ervoor te zorgen dat je planten goed groeien en een evenwichtig ecosysteem in stand houden.

Aquarium indraaien

Verzorging en onderhoud

Een gezond aquarium vereist regelmatige verzorging en onderhoud. Het is belangrijk om je vissen dagelijks te voeren met kleine hoeveelheden voedsel. Zo zorg je ervoor dat ze voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen en gezond blijven. Daarnaast is voldoende waterverversing essentieel voor een gezonde leefomgeving in het aquarium. Regelmatig een deel van het water vervangen helpt om overtollige voedingsstoffen en afvalstoffen te verwijderen.

Het is ook belangrijk om het aquarium schoon te houden. Verwijder regelmatig overtollig voer, dode planten en ander organisch materiaal. Let ook op eventuele veranderingen in de waterwaardes, zoals de pH-waarde en de concentratie van ammoniak en nitriet. Een afwijkende waterkwaliteit kan schadelijk zijn voor je vissen.

Vergeet ook niet om je planten regelmatig bij te knippen. Verwijder dode bladeren en zorg ervoor dat ze voldoende plantenvoeding krijgen. Gezonde planten helpen het aquarium in balans te houden en zorgen voor een prettige leefomgeving voor je vissen.

Tip: Maak er een gewoonte van om regelmatig tijd vrij te maken voor het onderhoud van je aquarium. Dit zorgt ervoor dat je aquarium gezond blijft en dat je kunt genieten van een prachtig onderwaterlandschap.

Volg deze onderhoudstips om een gezonde leefomgeving voor je aquariumdieren te behouden.

Belangrijke onderhoudstips:

 • Voer je vissen dagelijks met kleine hoeveelheden voedsel.
 • Zorg voor voldoende waterverversing om de waterkwaliteit op peil te houden.
 • Houd het aquarium schoon door regelmatig overtollig voer en organisch materiaal te verwijderen.
 • Let op veranderingen in de waterwaardes en neem indien nodig maatregelen.
 • Onderhoud je planten door regelmatig bij te knippen en te zorgen voor voldoende plantenvoeding.

Tips voor beginners

Als beginner zijn er enkele veelvoorkomende fouten die je kunt vermijden om problemen in je aquarium te voorkomen. Het is belangrijk om bewust te zijn van deze beginnersfouten, zodat je een goede start kunt maken met je aquarium en je vissen een gezonde leefomgeving kunt bieden.

Aquarium beginnersfouten

 • Te veel vissen in een klein aquarium: Het is verleidelijk om zoveel mogelijk vissen in je aquarium te willen hebben, maar overbevolking kan leiden tot stress, ziektes en een ongezonde leefomgeving. Zorg ervoor dat je aquarium voldoende ruimte biedt voor de vissen die je wilt houden.
 • Te zwakke filter: Een goede filtratie is essentieel voor de waterkwaliteit in je aquarium. Gebruik een filter die geschikt is voor de grootte van je aquarium en zorg ervoor dat deze krachtig genoeg is om het water goed te filteren.
 • Te snel vissen toevoegen: Geduld is belangrijk bij het opbouwen van een gezonde aquariumomgeving. Voeg niet te snel vissen toe aan je aquarium, maar geef het de tijd om te stabiliseren voordat je nieuwe bewoners introduceert.
 • Te sterk licht: Verlichting is belangrijk voor de groei van planten in je aquarium, maar te sterk licht kan leiden tot algenproblemen. Begin met gedimd licht en pas de verlichting aan op basis van de behoeften van je planten.

Leer van deze beginnersfouten en maak een goede start met je aquarium. Het vermijden van deze fouten zal bijdragen aan een gezonde en stabiele leefomgeving voor je vissen, planten en andere aquariumdieren.

Veelgestelde vragen

Hoe begin je met een aquarium?

A: Het opzetten van een aquarium begint met het voorbereiden van de benodigde materialen en het kiezen van geschikte vissen. Volg daarna het stappenplan om je aquarium in te richten en te verzorgen.

Wat moet ik doen ter voorbereiding?

A: Denk na over welke aquariumdieren je wilt houden, informeer jezelf over de benodigde waterwaardes en bepaal hoeveel ruimte je nodig hebt voor het aquarium. Bedenk ook hoe je wilt dat het aquarium eruitziet en welk type het beste past bij jouw wensen.

Waar kan ik de benodigde aquariumproducten kopen?

A: Je kunt naar de aquariumwinkel gaan of online winkelen. Maak een boodschappenlijstje van de benodigde producten, zoals het aquarium zelf, verlichting, filter, verwarming en decoratieve elementen.

Hoe zet ik het aquarium op?

A: Begin met het uitpakken en schoonmaken van het aquarium. Controleer of alle hoeken goed verlijmd zijn en plaats het op de gewenste plek. Voeg vervolgens de bodemlaag toe, creëer een hardscape met stenen en hout en plant de aquariumplanten.

Hoe kies ik de juiste grootte en stijl voor mijn aquarium?

A: De grootte van het aquarium hangt af van je voorkeur en het doel ervan. Kleine tanks zijn geschikt voor aquascapes en beplante aquaria, terwijl grotere tanks meer capaciteit bieden voor vissen. Je kunt ook nadenken over de stijl van het aquarium, zoals een specifiek werelddeel, mooie planten of je eigen creatieve visie.

Waar moet ik mijn aquarium plaatsen en welke materialen moet ik kiezen?

A: Plaats het aquarium niet in direct zonlicht en zoek een stabiele temperatuurlocatie. Let bij het kiezen van materialen op je persoonlijke smaak, zoals steen, hout of ornamenten. Kies ook de juiste bodem voor je aquariale wensen.

Hoe kies ik de juiste aquariumdieren?

A: Kies vissen die passen bij de grootte en stijl van je aquarium. Zorg ervoor dat ze samen kunnen leven en voldoende ruimte hebben om te zwemmen. Verdiep je in de verzorging van de gekozen dieren en zorg voor een gezonde leefomgeving.

Hoe richt ik mijn aquarium in?

A: Plaats stenen en hout zorgvuldig om diepte en structuur te creëren. Let op de balans en gebruik hardscape tips zoals de gouden ratio en regel der derden. Een oneven aantal stenen is rustgevender voor het oog en beperk het gebruik van verschillende materialen.

Hoe draai ik mijn aquarium in?

A: Laat het aquarium enkele weken draaien zonder vissen om de bacteriecultuur op te bouwen en de waterwaardes stabiel te maken. Gebruik bacteriën en plantenvoeding om de groei te stimuleren. Houd rekening met de nitrietpiek die kan optreden.

Hoe verzorg ik mijn aquarium?

A: Voer je vissen dagelijks met kleine hoeveelheden voedsel en zorg voor regelmatige waterverversing. Houd het aquarium schoon, let op veranderingen in de waterwaardes en geef je planten voldoende voeding. Volg de onderhoudstips voor een gezonde leefomgeving voor je aquariumdieren.

Wat zijn veelvoorkomende beginnersfouten en hoe vermijd ik ze?

A: Voorkom het houden van te veel vissen in een klein aquarium, gebruik een geschikte filter, voeg niet te snel vissen toe en dim het licht in het begin om algenproblemen te voorkomen. Leer van deze beginnersfouten en maak een goede start met je aquarium.

Hoe kan ik succesvol een aquarium beginnen?

A: Met de juiste voorbereiding en een goed stappenplan kun je succesvol een aquarium beginnen. Volg de praktische tips in dit artikel en word een zelfverzekerde aquariumeigenaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven