Welke brasem hengel heb ik nodig voor het penvissen?

Penvissen op brasem is een buitengewoon plezierige sport, omdat je bij het vangen van een brasem flink wat weerstand voelt aan de hengel. Het is echter essentieel om goed te letten op het type hengel dat je gebruikt tijdens het vissen op brasem. Tegenwoordig zijn er talloze brasemhengels verkrijgbaar, daarom is het verstandig om je eerst goed te informeren. Maar welke hengel heb je nu precies nodig voor het penvissen op brasem?

Voor het penvissen is het raadzaam om een brasemhengel te kiezen met een lengte tussen de 3,60 meter en 4 meter. Het is belangrijk dat de hengel veel geleideogen heeft, aangezien deze de kracht gelijkmatig over de hengel verdelen. Daarnaast is het van belang dat de hengel niet te zwaar is. Een degelijke brasemhengel begint doorgaans vanaf €60,-.

Hierboven heb ik kort uitgelegd wat een geschikte hengel is voor het penvissen op brasem. Er valt echter veel meer te vertellen over brasemhengels, daarom neem ik je in dit artikel mee door alle relevante informatie. In dit artikel zal ik ingaan op zaken waar je op moet letten tijdens het penvissen, de verschillende typen hengels die geschikt zijn voor brasem, aanbevelingen voor beginners en suggesties voor gevorderde vissers. Na het lezen van dit artikel weet je precies welke brasemhengel je nodig hebt voor het penvissen.

Waar moet je op letten bij penvissen?

Tegenwoordig zijn er een groot aantal verschillende penhengels beschikbaar, dus het is erg belangrijk om eerst te bepalen wat je echt nodig hebt tijdens het vissen. Bij het penvissen is het niet noodzakelijk om ver te werpen, dus een hengel met enige lengte kan handig zijn. Deze lengte stelt je namelijk in staat om je aas al op de visplek te plaatsen zonder te werpen. Als je echter wel moet werpen, is het prettig om een langere hengel te hebben. Met minder werpgewicht zorgt een langere hengel ervoor dat je gemakkelijker kunt werpen.

Natuurlijk moet je ook rekening houden met de omgeving waarin je vist. Stel dat je bijvoorbeeld in de buurt van bomen vist en er een hoogtelimiet is, dan is het juist handiger om een wat kortere hengel te gebruiken. Met een kortere hengel kun je namelijk gemakkelijker werpen wanneer er veel obstakels zijn.

Een ander belangrijk aspect is dat penvissen een actieve bezigheid is. Je zult de hengel vaak vasthouden en regelmatig van plek veranderen. Daarom is het verstandig om een hengel te kiezen die niet te zwaar is en ook gemakkelijk te vervoeren is. Tegenwoordig zijn er veel verschillende hengels beschikbaar die in kleinere stukken uit elkaar genomen kunnen worden.

Verschillende penvis hengels

Wanneer je op zoek gaat naar een hengel op internet of in de winkel, zul je merken dat er een overweldigend aantal opties beschikbaar is. Uiteraard is niet elke hengel geschikt voor het penvissen, maar zelfs binnen de categorie van penhengels bestaan er aanzienlijke verschillen. Daarom bied ik je informatie om uit te leggen waar je behoefte aan hebt. De diverse penhengels zijn geschikt voor specifieke situaties. Daarom is het ook belangrijk om rekening te houden met de situatie waarin jij (meestal) vist.

Hieronder zal ik de verschillen in hengels voor je bespreken.

De lengte

Een van de voornaamste kenmerken van een penhengel is de lengte ervan. Penhengels variëren in lengte van 2,70 meter tot 4,20 meter. De meest gangbare penhengel heeft een lengte van 3,60 meter, omdat dit vaak een veelzijdige maat is die geschikt is voor de meeste situaties.

Uiteraard zijn er nog veel andere lengtematen beschikbaar, aangezien je niet altijd een allesomvattende hengel wilt hebben. Wanneer je al wat meer ervaring hebt, geef je wellicht de voorkeur aan een meer gespecialiseerde hengel. Voor het penvissen is het raadzaam om te kijken naar een hengel met een lengte tussen de 3,30 meter en 4,00 meter.

Wanneer heb je een korte penvis hengel nodig?

Een kortere hengel heeft zijn voordelen, omdat je er gemakkelijker mee kunt verplaatsen en eenvoudiger kunt inwerpen, vooral voor korte afstanden. Er zijn situaties waarin een korte hengel gunstig kan zijn, zoals bij het vissen op kleinere wateren. Wanneer een grote hengel niet nodig is, is het beter om te kiezen voor een kortere hengel. Bovendien is het niet altijd mogelijk om ver te werpen met een lange hengel vanwege obstakels. Bijvoorbeeld, bij veel bomen of onder een bruggetje, kun je niet met een lange hengel werpen en moet je overschakelen naar een korte hengel.

Wat is de reden voor het gebruik van een lange hengel

Bovendien is het bij het vissen op brasem ook gebruikelijk om een lange hengel te gebruiken. Een lange hengel is in de meeste situaties vereist, omdat je bij het penvissen voornamelijk op korte afstand vist. Bij een aanbeet krijg je namelijk aanzienlijke kracht op de hengel. Het is belangrijk om deze kracht gelijkmatig over de hengel te verdelen, vandaar dat een langere hengel essentieel is.

Een langere hengel biedt ook het voordeel dat je vaak verder van de vis kunt staan. Naast dat je er gemakkelijker mee kunt werpen, stelt een langere hengel je ook in staat om het aas dichter bij de vis te plaatsen. Ik hanteer persoonlijk de regel dat ik minstens de lengte van de hengel tussen de vis en mezelf houd. Hierdoor sta ik automatisch verder van de vis verwijderd. Wanneer de vis dichtbij is, is het mogelijk dat je niet hoeft te werpen. Met een langere hengel kun je het aas rechtstreeks bij de vis plaatsen, zonder dat deze snel schrikt van een plons die je veroorzaakt.

Het gewicht

Bij het penvissen op brasem ben je doorgaans actief bezig met vissen. Daarom is het handig dat je brasemhengel niet te zwaar is. Je houdt de hengel meestal constant vast en tijdens het verplaatsen loop je ook vaak met de hengel in je hand.

Als je al deze handelingen moet uitvoeren met een zware hengel, zal dit na verloop van tijd irritatie veroorzaken en kan het ervoor zorgen dat je minder vaak gaat vissen of je visuitjes inkort.

Bovendien is het belangrijk om te beseffen dat het gewicht van de molen ook aan je hengel wordt toegevoegd. Molens zijn over het algemeen niet erg licht, wat kan resulteren in een zwaardere hengel.

Het aantal ogen

Bij het penvissen is het aantal ogen op je hengel echt belangrijk. Je wilt namelijk niet met te weinig ogen vissen bij deze specifieke techniek. Zoals ik eerder al heb uitgelegd, vang je de kracht van de vis op met de hengel. Door meerdere ogen op de hengel te hebben, kan de hengel gemakkelijker buigen. Dit geeft je meer controle over de vis en verkleint de kans dat je hem in planten verliest.

Het aantal ogen hangt af van de lengte van je hengel. Over het algemeen moet je ongeveer om de 30 centimeter een oog hebben, exclusief het topoog. Op mijn 3,60 meter lange hengel heb ik bijvoorbeeld 13 ogen. Je zult merken dat een goede penhengel al een aantal ogen heeft op het onderste gedeelte. Bij mijn afstandshengel is er slechts één oog op het onderste gedeelte van de hengel. Let dus goed op dit aspect.

 

Het materiaal

Tegenwoordig wordt carbon veelvuldig gebruikt als materiaal voor penhengels, en dat is niet zonder reden. Carbon is een sterk en duurzaam materiaal dat uitstekend bestand is tegen water en bovendien zeer licht van gewicht. Het is dan ook begrijpelijk dat veel vissers de voorkeur geven aan carbonhengels. Als je het mij vraagt, is het dan ook een verstandige keuze om te kiezen voor een carbonhengel wanneer je op zoek bent naar een nieuwe penhengel.

Hoeveel delen?

Zoals ik eerder al noemde, gaat het bij het penvissen vaak om veelvuldig verplaatsen. Zelf vis ik maximaal 15 minuten op één plek. De verschillende visplekken liggen niet altijd dicht bij elkaar. Daarom is het handig om tijdens het vervoer geen al te lange hengel te hoeven meenemen.

Stel dat je vist met een 4,20 meter lange hengel, dan is het niet prettig om te moeten fietsen of de hengel in de auto te moeten vervoeren als één stuk van 2,10 meter. Gelukkig zijn er in de winkel genoeg opties beschikbaar waarbij de hengel in 4 delen kan worden opgedeeld. Hierdoor hoef je vaak slechts een stuk van 1 meter lang te vervoeren, wat veel gemakkelijker is.

Dit is een aspect waar je persoonlijk naar moet kijken, maar het is wel belangrijk om er rekening mee te houden. Het zou namelijk zonde zijn als je straks een hengel koopt die lastig te vervoeren is.

De beste hengels voor beginnende brasemvissers

Als je net begint met brasemvissen, is het natuurlijk belangrijk om te weten welke hengel geschikt voor jou is. Als beginner zou ik aanraden om te kijken naar een hengel met goede demping, maar niet overdreven veel demping. Het nadeel van een hengel met te veel demping is dat je het gevoel hebt minder controle over de vis te hebben en de hengel zelfs zou kunnen breken. Hoewel dit niet echt het geval is, is het wel prettig om eerst even aan het vissen te wennen.

Daarnaast zou ik als beginner ook niet gelijk naar een extreem lange hengel kijken. Een hengel tot 3,90 meter is vaak al meer dan voldoende. Probeer eerst maar eens te vissen en ontdek wat je prettig en belangrijk vindt tijdens het vissen voordat je op zoek gaat naar een meer gespecialiseerde hengel.

Hoeveel kost een mooie brasemhengel?

Voor beginnende vissers speelt de prijs natuurlijk een belangrijke rol. Gelukkig zijn penhengels over het algemeen niet erg duur, omdat ze vaak lang meegaan. Een goede hengel voor brasem bij het penvissen is verkrijgbaar vanaf ongeveer €60,- en loopt op tot ongeveer €80,-. Met zo'n hengel zul je veel plezier beleven en hij gaat niet snel kapot.

Als je geïnteresseerd bent in een mooie penhengel om te beginnen met brasemvissen, kan ik zeker de 3.60 meter hengel van Ultimate aanbevelen. Voor het gemak heb ik een link toegevoegd waar je hem direct kunt bestellen. Voor deze penhengel, klik hier.

Wat is de beste brasemhengel voor gevorderden?

Als ervaren visser met veel kennis van het vangen van vis, ben je waarschijnlijk vertrouwd met het binnenhalen van grote brasems en heb je meer ervaring met de actie van je hengel. Om nog meer plezier te beleven aan het penvissen, kun je ervoor kiezen om een iets grotere hengel te gebruiken. Met een hengel van 3,90 meter of 4,20 meter vergroot je de kans dat je hengel meer kromtrekt, wat het vissen zelfs bij het vangen van kleinere brasems spannender maakt. Over het algemeen mag de hengel ook iets soepeler zijn, tenzij je niet comfortabel vindt om hiermee te vissen. In dat geval zou ik kiezen voor een kleinere hengel.

Als je op zoek bent naar een mooie professionele penhengel, heb ik een prachtige 3,90 meter hengel van Korum gevonden. Zelf gebruik ik deze ook en ik vind hem erg prettig. Als je ook geïnteresseerd bent in deze hengel, kun je hier klikken om het product te bekijken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven