Welke fishfinder heb ik nodig? – Onze ervaring

fishfinder kiezen

Om te bepalen welk fishfinder het beste is voor jouw situatie, is het handig om van tevoren een aantal opties te overwegen. Dit kan je op de lange termijn zorgen en vooral geld besparen! Welke fishfinder past het beste bij jou? Stel jezelf deze vragen en ontdek het!

Waar ga jij altijd vissen?

De volgende vraag is waar je precies vist, met andere woorden, het type water. Ben je op zee in diep water aan het vissen, of vis je liever op snoek en baars in een meer? Verschillende visstekken vereisen verschillende prestaties van je fishfinder om het beste beeld te leveren. Om het eenvoudig te zeggen: je display is als de versterker en je transducer als de speaker en microfoon. Als je luide muziek wilt afspelen, heb je een krachtige versterker en goede speakers nodig. Hetzelfde geldt voor fishfinders.

Voor het detecteren van grote diepten heb je meer kracht nodig, en deze kracht wordt bepaald door zowel je display als je transducer. Natuurlijk zijn er tegenwoordig displays en transducers die goed werken in zowel diep als ondiep water, maar ze hebben hun beperkingen. De meeste vissers zitten echter goed met de bundels die door Lowrance worden aangeboden. De meeste units zijn uitgerust met Active Imaging met Side Scan, Down Scan en 83/200 kHz 2D sonar, wat perfect is voor bijna alle visserijen.

Hoe vaak ga je vissen?

Deze vraag helpt je om te bepalen hoeveel je wilt uitgeven, maar er zijn altijd uitzonderingen. Als je bijvoorbeeld extreem weinig vrije tijd hebt, maar toch het maximale uit die tijd wilt halen, dan is het nog steeds verstandig om voor het beste van het beste te gaan. Over het algemeen geldt echter: hoe minder je vist, hoe minder ingewikkelde fishfinder je nodig hebt. De meeste huidige fishfinders zijn aanzienlijk verbeterd ten opzichte van vroeger, zelfs de eenvoudigste modellen!

Dus als je nog een oude hebt liggen, is het nog steeds verstandig om deze te vervangen. Het instapmodel, de Lowrance HOOK Reveal, biedt al een prachtig beeld. De grootte van het scherm heeft de grootste invloed op de prijs van fishfinders. Grotere schermen zijn duurder en twee factoren bepalen hoe groot scherm je nodig hebt. Ten eerste, hoe ver zit je van het scherm af en ten tweede, hoeveel functies wil je tegelijkertijd kunnen zien. Als je bijvoorbeeld meerdere functies tegelijkertijd wilt gebruiken op een scherm aan de voorkant van je boot, heb je vaak een groot scherm nodig om alles goed te kunnen lezen.

Montageset Lowrance Hook² & Reveal Series C-Kogel

Aan de andere kant, als je bijvoorbeeld een console boot hebt, zit je heel dichtbij het scherm, waardoor je geen groot scherm nodig hebt. Kortom, als je meer functies tegelijk wilt gebruiken, kies dan voor een groter scherm. Als je minder nodig hebt, kies dan voor een kleiner scherm en bespaar kosten!

Met wat voor boot ga ik vissen?

Dit hangt meestal samen met waar je vist, maar het is niet noodzakelijk. Grotere boten bieden meer ruimte en hebben vaak veel meer elektronica dan kleinere vaartuigen. Het kan zijn dat je op een grote boot twee tot drie fishfinders nodig hebt, bijvoorbeeld één voor GPS, één voor SideScan en één voor 2D sonar, voor zowel voor- als achterin.

Op basis van je behoeften kun je dan beslissen welke units je wilt combineren. Stel, je hebt een groot scherm achterin waar je zelf zit, en je wilt daar SideScan, 2D sonar en DownScan gebruiken, maar er is weinig ruimte over voor GPS, wat toch erg belangrijk is. Dan is het handig om naast dat grote scherm een kleine unit te installeren specifiek voor de GPS. Kies schermen die met elkaar kunnen communiceren en netwerken, zodat ze perfect samenwerken.

Denk aan de toekomst

De vijfde en laatste overweging is of je in de toekomst wilt uitbreiden. Stel dat je een product koopt dat niet compatibel is met Active Target, maar je wilt deze uiteindelijk wel gebruiken, dan is dat niet erg verstandig. Je zult dan weer een nieuwe unit moeten aanschaffen.

Een ander aspect is of je bijvoorbeeld in de toekomst wilt koppelen aan een fronttroller. Niet elke Lowrance unit biedt deze mogelijkheid. Daarom is het belangrijk om altijd je toekomstplannen in gedachten te houden bij de aanschaf van een nieuwe fishfinder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven