11 tips voor Karpervissen in de herfst (2024)

Karpervissen in de herfst

Voor veel karpervissers is de herfst de perfecte tijd om op karper te vissen. Het warme zomerseizoen ligt achter ons en de karpers bereiden zich voor op de winter door reserves aan te leggen. Benieuwd naar andere periodes? Bekijk dan de blogs karpervissen in de winter, karpervissen in de zomer of karpervissen in de lente.

Observeren in de herfst

Naarmate de dagen korter worden, neemt ook de gelegenheid om visueel waar te nemen af. Overdag houd je echter nauwlettend je voerstek in de gaten in de hoop een springende karper te zien of luchtbellen te ontdekken die je vertrouwen geven of zelfs aanwijzingen bieden. Zodra het donker is, kun je mogelijk een karper horen springen. Hoewel het dan moeilijker is om de precieze locatie van de sprong te bepalen, kan het je wel hoop geven dat de vis in de buurt aanwezig is.

Maak ook eens een praatje met andere vissers die aanwezig zijn. Zij kunnen mogelijk informatie delen die je sneller naar de vissen kan leiden. Als zij bijvoorbeeld al vis hebben gevangen, kun je vragen op welke diepte ze de meeste aanbeten kregen, welke voertactiek het beste werkte, welke periodes de vissen het meest actief waren, enzovoort.

Let op de windrichting

We zijn allemaal bekend met het gezegde "wind op de kant is vis in de hand". Dat geldt zeker in de herfst. Door de wind wordt er zuurstof in het water geblazen, en door de lagere watertemperatuur wordt die zuurstof beter vastgehouden. Een hoger zuurstofgehalte in het water betekent dat de vissen actiever zijn.

Natuurlijk kun je bij het reserveren van je visstek niet weten hoe de wind de komende dagen zal staan. In Nederland is de meest voorkomende windrichting zuidwest. Voor een betaalwater in Nederland kun je je dan dus richten op de noordoever van het water.

De water temperatuur in de herfst

De watertemperatuur speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de eetlust en het voedingsgedrag van karpers. Zodra de zomer ten einde loopt en de temperaturen beginnen te dalen, wordt het interessant. De karpers reageren op de vaak koudere nachten en herfststormen, die het water aanzienlijk afkoelen. Dit fungeert als een signaal voor de karpers om te beginnen met het opbouwen van hun reserves. Wanneer de watertemperatuur rond de 17 à 18 graden Celsius komt, is dit het ideale moment om langzaam aan de slag te gaan.

Om goed op de hoogte te blijven van deze ontwikkeling, raden we je aan een goede thermometer aan te schaffen en zelf de watertemperatuur in de gaten te houden. Plaats de thermometer niet in ondiep water, maar op een diepere plek. De watertemperatuur aan de kant kan namelijk sterk fluctueren door weersinvloeden. De diepere waterlagen zijn stabieler en geven een betrouwbaarder beeld van de werkelijke temperatuur. Bovendien is het waarschijnlijk dat je daar je aas zult aanbieden, maar daar komen we zo meteen op terug. Er zijn verschillende thermometers beschikbaar die je aan je lijn kunt bevestigen en naar je visplek kunt werpen.

Voeren in de herfst

Nadat je de juiste visplek(ken) hebt gekozen, is het tijd voor de juiste voercampagne. Het is hierbij van groot belang om te voeren met aas dat rijk is aan voedingsstoffen. Hierdoor vergroot je de kans dat je voerplek gedurende langere tijd vis oplevert, omdat de vissen veel voeding uit jouw aas halen en niet op zoek gaan naar ander voedsel. Een boilie op basis van vismeel is een uitstekende keuze, aangezien karpers hier veel voedingsstoffen uit kunnen halen.

De manier van voeren is de volgende essentiële stap. Het is verleidelijk om direct grote hoeveelheden boilies op je visplek te gooien, maar we raden je ten zeerste af om dit te doen. Het is veel verstandiger om dit met beleid te doen en rustig te beginnen met voeren. Kies één of meerdere visplekken die je wilt bevissen en begin met een relatief kleine hoeveelheid voer. Uiteraard is de hoeveelheid voer die je kunt gebruiken afhankelijk van de vispopulatie, de aanwezigheid van andere vissers en bijvoorbeeld de aanwezigheid van witvis.

Een kilogram boilies per visplek om mee te beginnen is een prima uitgangspunt, maar als je zeker weet dat het voer wordt opgegeten, kun je uiteraard meer gebruiken. Op dit moment wil je namelijk eerst ontdekken welke visplekken door de karpers worden bezocht. Regelmatig voeren is overigens veel effectiever dan het in één keer dumpen van grote hoeveelheden voer. Dagelijks, of nog beter, twee keer per dag aangepaste hoeveelheden voeren, zorgt ervoor dat de karpers regelmatig terugkeren naar je visplek. Nadat je na enkele keren voeren en vissen hebt ontdekt welke visplekken vis opleveren, kun je mogelijk de hoeveelheid voer verhogen.

Vis ook eens buiten de voerplek!

Karpers hebben de neiging om graag langs de randen van een voerplek te azen. Met name de voorzichtige en vaak ook de grote karpers vertonen vaak meer voedingsgedrag buiten de voerplek. Hierdoor is de kans op het vangen van een topvis juist buiten je voerplek erg groot! Probeer dus zeker eens om één hengel een paar meter naast de voerplek te plaatsen. Als je de mogelijkheid hebt om met drie hengels te vissen, kun je twee voerplekken maken en op elke plek één hengel inzetten. De derde hengel kun je gebruiken met een enkele haak aas (single hookbait) tussen de twee voerplekken in. Het idee hierachter is dat vissen die heen en weer zwemmen tussen de voerplekken jouw enkele haakaas tegenkomen en met veel vertrouwen zullen pakken. Geef het zeker een kans!

11 tips voor karpervissen in de herfst

Tip 1: Kies de juiste stek

Het maken van de juiste stekkeuze is van groot belang tijdens de herfstperiode. Op warme zonnige dagen kan het lonend zijn om te vissen op ondiepe gedeeltes van het water. Door de zon worden deze gebieden sneller opgewarmd dan de diepere delen, wat de karpers aantrekt. Desondanks kunnen diepere stekken ook interessant zijn. Vooral tegen het einde van de herfst en het begin van de winter verplaatsen de vissen zich steeds meer naar deze delen van het water.

Tip 2: Kies het juiste aas

Tijdens de herfst kun je dezelfde aassoorten gebruiken als gedurende de andere maanden van het jaar. We adviseren echter wel om energierijk aas te gebruiken dat bestaat uit hoogwaardige ingrediënten, zoals boilies met een hoog eiwitgehalte op basis van vismeel. Op deze manier help je de vissen bij het opbouwen van een energiereserve voor de winterperiode.

In het najaar is het aas vaak rijker van samenstelling. Mijn herfstboilie is speciaal ontworpen om te voorzien in de energiebehoefte van de karpers in dit seizoen. Je kunt daarom zonder zorgen een redelijke hoeveelheid vlees- of vismeel (30%) aan je boilie-recept toevoegen. Deze ingrediënten bevatten hoogwaardige eiwitten, vetten en mineralen, en worden zeker gewaardeerd door de karpers in het najaar. Een voedzame boilie smaakt niet alleen goed, maar helpt de vissen ook om een aanzienlijke energiereserve op te bouwen voor de komende wintermaanden.

Extra tip: Om het haakaas beter te laten opvallen te midden van het voer, geef ik de voorkeur aan het gebruik van een PVA-stick. Op deze manier creëer je een klein, compact voerplekje naast de hoofdvoerstek. In het najaar zijn karpers gulzig en zullen ze snel de weg vinden naar ons haakaas. Bovendien is deze techniek perfect om op een migratieroute van de vissen te plaatsen.

Tip 3: De juiste voercampagne

Helaas zien we nog steeds dat er soms door alle karpervissers bij elkaar veel te veel gevoerd wordt. Hoewel het voeren van grote hoeveelheden aas op sommige wateren succes kan brengen, geldt dit lang niet overal. Op druk beviste wateren kan het zelfs in je nadeel werken, omdat andere vissers ook flink voeren. Hierdoor kan de karper sneller verzadigd raken en zullen de aanbeten aanzienlijk afnemen. Uiteraard hangt dit af van factoren zoals het visbestand en de grootte van het water.

Als je kort na het uitwerpen van je rigs al een aanbeet krijgt, kun je ervan uitgaan dat je voerplek (grotendeels) leeggegeten is. Dit kan het moment zijn om de hoeveelheid voer te verhogen. Blijft het echter stil op je visplek, maar zie je wel activiteit zoals rollende of springende vissen? Probeer dan eens wat minder te voeren en kijk of dit een verschil maakt in het aantal aanbeten dat je krijgt. Let ook zeker op de concurrentie, want vaak zijn er ook andere vissers die (onbewust) jouw visplek van voer voorzien.

Tip 4: Gebruik je ogen

Het lijkt misschien voor de hand liggend om te vissen op de plek waar de vis zich bevindt. Echter, het vinden van de vis is vaak niet zo eenvoudig. Gelukkig is het najaar de perfecte tijd om actieve vissen te vinden en te observeren. Houd het wateroppervlak nauwlettend in de gaten of maak eerst een rondje rond het water, want in de herfst laten vissen zich vaak veelvuldig zien. Ze zijn actief en zwemmen veel, waardoor ze aanzienlijke afstanden kunnen afleggen. Zodra je een school actieve vissen hebt gevonden, zijn ze in dit seizoen vaak niet moeilijk te vangen.

Tip 5: De juiste uitrusting

Een Bivvy

Het weer in het najaar is vaak onvoorspelbaar, met wisselende temperaturen en mogelijke regenbuien. Het gebruik van een winterskin is van grote meerwaarde in deze periode. Door het dubbele doek voorkom je ongezonde condensatie in je bivvy. En we weten allemaal dat een droge slaapzak veel comfortabeler is dan een natte!

Een poncho

Een simpele poncho heeft mij al vaak beschermd tegen een onverwachte regenbui. Niet alleen is een poncho gemakkelijk aan te trekken, maar het neemt ook bijna geen ruimte in beslag. Deze herfsttip wordt soms onderschat, maar eenmaal in je hengeltas is het een welkome aanvulling!

Muizenvallen

In het najaar komen muizen en ratten vaak de bivvy binnen. Dit komt doordat voedsel en beschutting in het veld schaarser worden. Om te voorkomen dat je kostbare visspullen worden aangevreten of dat muizen urine en uitwerpselen achterlaten in de bivvy, is het raadzaam om al het voedsel en visvoer op te bergen in emmers of een plastic ton. Als de muizen te opdringerig worden, is een muizenval de enige oplossing. Dit is zeker een van de najaarstips die je moet onthouden!

 

2 schepnetten

Cup a Soup

Hoe vaak is het me niet overkomen dat ik tijdens een nachtelijke dril koud en doorweekt raakte. Om mezelf weer een beetje op te warmen, is een kom warme soep een geweldige opkikker! Daarom moet je niet vergeten om een paar smaken Cup-a-Soup in je hengeltas te stoppen voor die lange sessies. Het neemt geen ruimte in beslag! En zeg nu zelf, wat is er nu lekkerder dan te genieten van een kop warme soep na een geslaagde vangst?

Tip 6: Ga eens Karpervissen bij versmallingen

Naarmate de temperaturen dalen, verlaten vissen geleidelijk aan de ondiepere delen van het water en zoeken ze naar de diepere gebieden van hun leefomgeving. Vaak bewegen ze zich van de vaarten en kanalen naar de diepere plassen. Juist op de punten waar deze twee samenkomen, kun je vissen vangen door op deze overgangsgebieden te vissen. Zorg er echter wel voor dat je lijnen niet het hele water blokkeren, anders loop je het risico dat je voor niets aan het vissen bent. Het gebruik van een toploodje is nu zeker aan te raden, indien mogelijk.

Tip 7: Ga opzoek naar de verschillende zwemroutes

Creëer meerdere voerplekken om een beter beeld te krijgen van de zwem- of trekroute van de karper. Naarmate de vissen meer gaan zwemmen, is het goed mogelijk dat ze een specifieke route volgen. Natuurlijk weet je nog niet, of misschien wel, welke route de vis zal nemen. Je kunt hier achter komen door je rigs op verschillende routes aan te bieden die voor jou interessant zijn. Deze plekken kunnen dezelfde diepte hebben, maar ook tientallen meters uit elkaar liggen. Zodra je eenmaal een route hebt gevonden, is het vaak als het winnen van de jackpot en bevind je je op een waardevolle plek!

Tip 8: Blijf weg bij rottende bladeren/takken

Verwacht niet dat je veel vissen zult aantreffen onder de overhangende bomen. De bladeren die in het water vallen, beginnen onder water te ontbinden en veranderen de zuurgraad van het water. Bovendien kunnen harde wind en takken ervoor zorgen dat er bladeren op de bodem terechtkomen. Deze bladeren gaan rotten en het lijkt me niet waarschijnlijk dat de karper, zelfs als bodemwroeter, tussen deze rottende bladermassa gaat azen wanneer er elders een schoon stuk bodem ligt met een aantal zeer aantrekkelijke aasballen.

Tip 9: Gebruik rijke vette hap als aas

De karper is tijdens het najaar druk bezig met het opbouwen van vetreserves en bereidt zich voor op een rustperiode van enkele maanden. In deze periode mag het aas wat rijker en vetter van samenstelling zijn, afgestemd op de behoefte aan energierijk voedsel in de herfst. Je hoeft dan ook niet terughoudend te zijn om een redelijke hoeveelheid vlees- of vismeel (30%) aan je boilies toe te voegen. Deze melen bevatten hoogwaardige eiwitten, vetten en mineralen die door de karpers in het najaar zeker gewaardeerd worden. Een voedzame boilie helpt immers de vissen bij het opbouwen van een stevige energiereserve voor de komende wintermaanden.

Tip 10: Voorkom strakke lijnen

We zien dit nog vaak gebeuren, en eigenlijk is het erg jammer. Je bouwt een mooie voerstek op en spant vervolgens je lijnen daar strak op. Vooral op voerstekken is dat een vreemde keuze, omdat je de vissen op de stek wilt houden vanwege de overvloedige voeding. Lijnen schrikken de vissen hoe dan ook af, dus dat is echt een NO GO! Vooral als je je hengel midden op je voerstek plaatst. Je moet altijd even nadenken over hoe het er onderwater uitziet. Als de vissen zich volop tegoed doen aan je voer en dan plotseling strakke lijnen tegenkomen, is het feest snel voorbij.

We hebben dit fenomeen al vaak gezien op onderwaterbeelden, het veroorzaakt echt een schrikreactie bij karpers. Vooral op wateren waar de vissen al bekend zijn met hengeldruk, moet je proberen dit te vermijden. Op grote open wateren is dat natuurlijk een ander verhaal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven