Karpervissen in het wier; hoe werkt het?

Karpervissen in het wier

In de zomer, wanneer de watertemperatuur stijgt, daalt het zuurstofgehalte in het water. Dit heeft tot gevolg dat het metabolisme van karpers vertraagt. Net als andere levende wezens hebben karpers zuurstof nodig om hun voedsel te verteren. Wanneer er minder zuurstof aanwezig is, wordt de spijsvertering logischerwijs bemoeilijkt.

Kijk maar naar jezelf: in de winter kies je eerder voor een stevige maaltijd dan in de zomer. Bij karpers betekent dit dat ze eerder natuurlijk voedsel zullen consumeren dan het aas dat door karpervissers wordt aangeboden. De wierbedden, die rijk zijn aan zuurstof, zorgen voor een optimale spijsvertering bij karpers, wat de kans vergroot dat ze het aangeboden aas oppakken. De zuurstofrijke omgeving trekt ook andere waterdieren aan, zoals garnalen, mosselen en zoetwaterkreeftjes. Voor karpers vormen de wierbedden dus een overvloedig gedekte tafel. Wat wil een karper nog meer?

Het maken van de juiste visstek

Veel vissers geven de voorkeur aan bekende en gemakkelijk bereikbare visplekken. Het nadeel hiervan is dat deze locaties vaak al druk bevist worden, waardoor het lastig is om een eigen voerplek op te bouwen.

Daarom kan het lonend zijn om op zoek te gaan naar afgelegen of moeilijker toegankelijke visstekken. Deze plekken zijn vaak overwoekerd met waterplanten. Op dergelijke stekken kan een zorgvuldige aaspresentatie bijzonder effectief zijn, maar het vereist wel de juiste aanpak.

Hoe zorg je voor een goede aaspresentatie? Tussen het wier en de waterplanten vind je altijd wel kleine openingen waar je kunt vissen. Als je bijvoorbeeld gemalen hennep of duivenzaden gebruikt als voer, creëer je een solide ondergrond voor je aas. Door een Chod Rig te combineren met imitatiepop-ups zoals kreeftjes, kun je succesvol vissen in het wier.

Wat voor voertechnieken kan je het best gebruiken?

Een watergebied met veel wier zit vaak vol met natuurlijk voedsel, zoals slakjes, kevers, larven, kreeftjes en andere kleine waterdieren. Omdat dit voedsel voornamelijk uit kleine deeltjes bestaat, stem ik mijn voer hier graag op af. In deze situatie wil ik veel kleine deeltjes op mijn visplek hebben. Dit bootst natuurlijk voedsel na en houdt de karper lang bezig. Mijn voermix bestaat daarom uit verschillende soorten voedseldeeltjes! Ik maak graag gebruik van hennep, tijgernoten, geplette tijgernoten, halve boilies en geplette boilies.

Deze mix is zeer aantrekkelijk en creëert een mooie wolk van voedseldeeltjes onderwater. Bovendien blijven deze kleine deeltjes gemakkelijk op het wier liggen vanwege hun lichte gewicht. Hierdoor zijn de aasdeeltjes goed zichtbaar en vindbaar voor de karper.

Vaak hanteer ik twee verschillende manieren van voeren: verspreid voeren of juist compact voeren. Wanneer ik op het wier vis met een pop-up of uitgebalanceerd aas, geef ik de voorkeur aan verspreid voeren, bijvoorbeeld over een gebied van vijf bij tien meter. Op deze manier trek ik de aandacht van vissen die over het wier zwemmen of zich in het wier bevinden. Let er echter altijd op dat je voert achter of naast je onderlijn, zodat de vis je lijn niet tegenkomt tijdens het azen.

Als ik op een schone plek vis, kies ik er graag voor om juist compact te voeren. Door compact te voeren ontstaat er voedselnijd. Er is veel aas op een kleine oppervlakte en de karper moet er snel bij zijn om te kunnen profiteren van het aangeboden voedsel. Ik stort dan twee tot drie kilo voer rechtstreeks uit de emmer op een hoop. Je kunt je haakaas dan op de voerhoop plaatsen. Op deze manier krijg je snel actie en kun je snel de gretige vissen vangen. Wil je juist de schuwere en vaak grotere vissen aanspreken, vis dan je haakaas eens één of twee meter buiten de voerhoop. Dit levert vaak een extra grote vis op!

Het beste materiaal

Het correct presenteren van je aas kan het verschil maken tussen vangen of zonder beet naar huis gaan. Daarom is het belangrijk om hier voldoende aandacht aan te besteden. Door te kiezen voor onderlijnmaterialen in groene of bruine kleuren (afhankelijk van de omstandigheden), kun je je rig gemakkelijk camoufleren.

Een hark is een handig en eenvoudig hulpmiddel om je voerplek vrij te maken van wier. Hiermee creëer je ruimte voor je vislijn, zodat deze niet vast komt te zitten. Zodra je stek vrij is van wier, kun je met slappe lijnen vissen. Het vissen met een slappe lijn heeft een groot voordeel ten opzichte van een strakke lijn; karpers schrikken minder snel als ze in contact komen met een slappe lijn.

Bij het vissen in wier is het raadzaam om een nylon lijn te gebruiken. Hoewel gevlochten lijnen over het algemeen sterker zijn dan nylon vislijnen, kunnen ze gemakkelijker vast komen te zitten in waterplanten bij een lijnbreuk. In sommige gevallen kan het vastzwemmen met een lijn fataal zijn voor de karper! Daarom is het in deze situaties altijd verstandig om te kiezen voor een sterke karperhaak, bij voorkeur in combinatie met een nylon vislijn.

Het is essentieel om te vissen met hoogwaardig materiaal en ervoor te zorgen dat de montage correct is geknoopt. Het is belangrijk dat de karper bij een eventuele lijnbreuk vrij kan komen van het materiaal. Een goed systeem hiervoor is het helicopter systeem, waarbij de onderlijn niet rechtstreeks aan de leader of hoofdlijn is bevestigd. Op deze manier kan de vis (bij lijnbreuk) gemakkelijk de hoofdlijn loslaten.

Het is verstandig om de slip van je molen zwaar af te stellen. Blijf altijd in de buurt van je hengels, zodat je direct kunt reageren en aanslaan wanneer nodig.

Als je gaat vissen in het wier, neem dan geen karper bewaarzak mee. Tussen het wier zit namelijk minder zuurstof waardoor de kans groot is dat de karper het niet haalt.

Aanbeet en nu…. Binnenhalen!

Om te voorkomen dat de karper ontsnapt zodra hij het wier in zwemt, zijn er een aantal eenvoudige dingen die je kunt doen. Het belangrijkste is om druk op de lijn te houden en te proberen de vis bovenin het wier te houden. Let op: oefen nooit te veel druk uit op de haak, want dit kan ervoor zorgen dat de bek van de vis scheurt, en dat willen we uiteraard vermijden!

Na verloop van tijd zal de karper vermoeid raken en kun je de lijn langzaam binnenhalen, maar wees geduldig. Soms kan het effectiever zijn om achteruit te lopen, zodat de lijn gespannen blijft en de vis minder ruimte heeft om zich vast te zwemmen.

Kortom, bij het vissen op karpers in het wier is een beetje geluk soms nodig, maar met de bovengenoemde methoden en de nodige oefening zul je hier meer ervaring in opdoen en succesvoller worden!

 

CATEGORIES:

Karper

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *