Op karpervissen met een vastlood systeem – Hoe werkt het?

Karpervissen met een vastlood systeem

Een aantal jaar geleden werd er vanuit Engeland een geheel nieuw systeem geïntroduceerd voor het vissen op karper. Dit systeem gaat in tegen de voorgaande methodes die erop gericht waren om zo licht mogelijk te vissen en de karper zo min mogelijk weerstand te bieden. Met het vast-loodsysteem behoort deze theorie voorgoed tot het verleden.

Bij het vast-loodsysteem wordt bij het optuigen van de karperhengel een zwaar stuk lood gemonteerd. Hierdoor is het mogelijk om het aas op een juiste manier te presenteren, zelfs op zwaar stromend water. Het stuk lood moet minimaal 40 gram wegen, maar kan soms zelfs tot 200 gram gaan. De opstelling van de hengels is niet heel belangrijk, maar het is wel aan te raden om de toppen richting het aas te hebben staan. Door gebruik te maken van een tube boven het lood, wordt het in de war gooien van het systeem tot een minimum beperkt.

Vervolgens wordt door middel van een wartel de onderlijn naar keuze gemonteerd. Het vast-loodsysteem leent zich uitsluitend voor het vissen met hardere aassoorten, zoals partikels of boilies. Hiervoor is het noodzakelijk om een zogenaamde hair op het onderlijnsysteem te bevestigen. De werking van het systeem is als volgt: het aas ligt op de bodem van het water. Wanneer een karper interesse heeft in het aas en deze van de bodem zuigt, strekt de onderlijn zich uit. Hierdoor prikt de blote haakpunt zichzelf door het gewicht van het lood in de karper. De karper schrikt hiervan en gaat er vandoor, wat resulteert in een gillende beetpieper. Het enige wat nu nog te doen staat, is de hengel van de steun te pakken en de haak te zetten. Dit houdt in dat de hengel alleen met een rustige beweging naar achteren moet worden gehaald.

De onderlijn bij karpervissen met een vastlood systeem

Een korte onderlijn werkt het beste bij deze montage. Hoe korter de onderlijn, hoe sneller de vis wordt gehaakt. Bovendien voorkomt het uitspuug reflex doordat de vis al gehaakt is voordat hij de kans krijgt om zich te ontdoen van het haakaas. Afhankelijk van het water en de mate van dressuur is vissen met een onderlijn van ongeveer 10 cm vaak goed. Als er veel dressuur is, kan een onderlijn van 5 tot 8 cm goede resultaten opleveren. De onderstaande link laat mooi zien hoe effectief een goed toegepast vastloodsysteem is, zelfs als er met een slappe lijn wordt gevist.

Tips voor als je gaat karpervissen met een vastlood systeem

Tip Uitleg
Voorzichtig dril Voorkom lossers bij het vissen met zwaar lood door voorzichtig te drillen.
Verander van strategie Als je vaak aanbeten mist, stap dan over op een vrijloop/semivrijloop systeem. De vissen zijn gewend geraakt aan het lood en zullen het ontwijken.
Langere hair gebruiken Probeer eens te vissen met een langere hair. Dit kan de kans op een aanbeet vergroten.
Halve boillie en halve pop-up Gebruik haakaas dat bestaat uit een halve boillie en halve pop-up. Hierdoor vergroot je de kans dat de vis het haakaas opneemt en als het ware in zijn bek schiet.

Bekijk hieronder de video:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven