Statisch vissen op Karpers – Hoe werkt het?

Statisch karpervissen - Hoe werkt het?

Bij de waterkant zie je vaak vissers met een tentje en meerdere hengels op een statief, die gebruik maken van het vastlood systeem. Dit is een veelgebruikte methode voor het vissen op karper en staat ook wel bekend als statisch vissen op karper.

Bij het vissen met een vastlood systeem op karper gebruik je een zwaar stuk lood dat op de bodem ligt. Als de vis het aas oppakt en het lood voelt, schrikt hij en haakt hij zichzelf. Door middel van een beetmelder hoor je wanneer je beet hebt en doordat je de slip open hebt staan, kun je rustig je hengel pakken zonder dat de karper ontsnapt.

Als je meer wilt weten over het statisch vissen op karper, kun je dit artikel lezen. Hierin wordt uitgebreid beschreven wat deze vorm van vissen inhoudt en hoe je een karper haakt. Daarnaast lees je welke spullen je nodig hebt om met deze manier van karper vissen te beginnen.

Wat is statisch vissen op Karpers?

Bij het vissen op karper met vastlood gebruik je een zware lood die aan je hoofdlijn is bevestigd en op de bodem ligt, samen met een haak voorzien van een haar. Wanneer de karper het aas pakt en probeert weg te zwemmen, voelt hij de weerstand van het zware lood. Hierdoor raakt de karper geschrokken en haakt hij zichzelf. Omdat de karper zichzelf haakt, hoef je niet zelf aan te slaan wanneer je beet hebt.

Dit geeft je meer tijd om de hengel op te pakken. Door de slip te openen met behulp van een beetrunner, kan de karper met de haak wegzwemmen. Dit voorkomt dat de karper loskomt en je lijn breekt tijdens de aanbeet.

Waar kan je statisch vissen op Karpers?

Bijna elk water is geschikt om statisch op karper te vissen, behalve kleinere wateren zoals polders en sloten waar de karpers over het algemeen kleiner zijn. In bredere polders kun je echter wel op karper vissen. De meest ideale plekken om te vissen zijn kanalen en meren, omdat karpers hier vaak groot en sterk zijn en gemakkelijk groot aas pakken.

Karpers bevinden zich vooral op plekken waar niet veel vissers komen. Zoek daarom naar onbezochte stukken bij bekende karperplekken en naar schuilplaatsen voor karpers, zoals waterplanten en steigers op moeilijk bereikbare plekken. Het is ook mogelijk om een voerboot te gebruiken om je haakaas precies op de juiste plek te krijgen. Lees hier meer over waar karpers zich bevinden.

Hoe diep zitten karpers onder water?

Voor het statisch vissen is de waterdiepte en de diepte waarop de karpers zich bevinden erg belangrijk. Als de karpers niet op de bodem zitten, dan zal je ze niet vangen met deze methode. Als je karpers aan de oppervlakte ziet, is het beter om oppervlaktevissen toe te passen. Het water moet ook minstens 0,5 meter diep zijn en de maximale diepte is 3,5 meter. Het meest ideale water om op karper te vissen is een meer met een diepte tussen 1,5 en 2 meter.

Wanneer kan je statisch vissen op Karpers?

Het statisch vissen op karper is het meest effectief wanneer de karper actief is. Groot aas wordt gebruikt om het vertrouwen van de karper te winnen, dus is het belangrijk om te vissen wanneer de karper actief is in zwemmen en eten.

De meest geschikte tijden om te vissen zijn van het voorjaar tot oktober, wanneer de karper het meest actief is. Karpers kunnen eigenlijk de hele dag door worden gevangen, maar de meest actieve momenten zijn 's ochtends, 's avonds en 's nachts. Tijdens de winter is het niet ideaal om te vissen met een vastlood systeem omdat de karper dan inactief is en nauwelijks eet.

Wat voor materiaal heb je nodig bij Statisch vissen?

Voor het statisch vissen op karper dien je te beschikken over veel verschillende materialen. Deze specifieke manier van vissen vereist namelijk het gebruik van diverse benodigdheden, waaronder een karperhengel, een goed geknoopte onderlijn, de juiste haak en een beetmelder met hengelsteun.

Karperhengel

Bij het statisch vissen op karper vang je de klap en de kracht van de karper op met de lijn. Hierdoor is het mogelijk om een iets minder specifieke hengel te gebruiken dan bij het vissen met een penhengel. Een statische hengel begint bij een lengte van 2,40 meter en kan tot 3,60 meter gaan. De meest gebruikte lengte is 3,60 meter. Een statische hengel heeft veel minder ogen dan een penhengel, namelijk zes, en deze zijn ook veel groter van formaat. De hengel is daarnaast stugger en iets zwaarder dan een penhengel. Dit type hengels is speciaal ontworpen om zwaar lood ver weg te kunnen werpen.

Lood

Bij deze vismethode is het lood van groot belang. Het lood rust op de bodem en door de weerstand die de karper voelt, haakt hij zichzelf. Het gewicht van het lood kan variëren van 80 tot 100 gram. Tegenwoordig is het gebruik van lood verboden, maar er zijn wel loodvervangers op de markt verkrijgbaar, zoals stenen. Dit lood bevestig je aan je onderlijn met behulp van een safety systeem. Dit zorgt ervoor dat je veilig vist en is belangrijk voor de veiligheid van de vis. Als de lijn breekt, voorkomt het safety systeem dat de karper met een haak en een stuk lood moet zwemmen. Bij een safety systeem schuift het lood van de lijn af, waardoor alleen de haak achterblijft en deze na een paar dagen uitgroeit, vergelijkbaar met een splinter die uit de huid groeit.

Lood op de lijn zetten

Het bevestigen van het lood aan je lijn is heel eenvoudig. Met behulp van een speciale clip kun je het lood gemakkelijk aan je lijn bevestigen en dit is ook nog eens veilig voor de vis. De clip schuif je over de wartel en dit zorgt ervoor dat het lood op zijn plaats blijft.

Een andere manier is de zogenaamde helikoptermethode. Hierbij zit het lood aan de onderkant van de lijn en schuift de onderlijn ongeveer 10 cm over de hoofdlijn. De afstand wordt gemeten vanaf het onderste lood tot aan een kraal, loodje of stuitje dat 10 cm hoger is geplaatst.

De rig (Onderlijn)

Een rig, ook wel onderlijn genoemd, is essentieel bij het statisch vissen op karper. Je kunt kiezen tussen het kopen van kant-en-klare onderlijnen of het zelf maken ervan. In het begin is het verstandig om te beginnen met kant-en-klare onderlijnen om ervaring op te doen met deze vismethode. Bij vastlood visserij is het gebruik van een hair essentieel, anders kan de karper zichzelf niet goed haken. Let goed op de lengte van de onderlijn, dit kan namelijk verschillen afhankelijk van de omstandigheden.

Verschillende lengtes onderlijn

Korte onderlijnen

Een onderlijn van 7 tot 15 centimeter wordt beschouwd als een korte onderlijn. Deze onderlijnen kunnen alleen gebruikt worden op een schone en vlakke bodem, zoals bijvoorbeeld een bodem van zand of grind. Wanneer al het aas bij elkaar op de bodem ligt, is het raadzaam om een korte onderlijn te gebruiken. Doordat het aas op een hoopje op een plek ligt, zal de karper niet lang bezig zijn met azen en zwemmen. Als de karper je aas met haak zou pakken met een lange onderlijn, heeft hij meer tijd om de onderlijn uit te spugen voordat hij weerstand voelt. Hierdoor zul je dus meer kansen missen.

Lange onderlijnen

Een lange onderlijn kan zowel op een harde als op een zachte bodem worden gebruikt. Op een zachte bodem is het belangrijk om een lange onderlijn te gebruiken om te voorkomen dat de onderlijn in de bodem zakt. Dit kan namelijk de werking van de onderlijn verminderen. Een langere onderlijn zakt minder snel in de bodem weg. Bovendien is een lange onderlijn ideaal wanneer je het aas meer verspreidt hebt. Bij het azen moet de karper namelijk een stukje zwemmen om bij het volgende stukje voedsel te komen. Wanneer de karper het haakaas pakt en dan wegzwemt naar het volgende stukje voedsel, heeft de haak genoeg tijd om te zetten wanneer de karper weerstand voelt.

Kant en klare onderlijn kopen - Waar moet je op letten?

Bij het kiezen van een onderlijn is het essentieel om rekening te houden met het type aas en de grootte ervan. Er zijn bijvoorbeeld onderlijnen die speciaal zijn ontworpen voor pop-ups. Bovendien zijn er onderlijnen met een elastiekje in plaats van een hair, waar je bijvoorbeeld een pellet op kunt zetten in plaats van een boilie. Zoals eerder vermeld, is de lengte van de onderlijn belangrijk om op te letten. Tot slot is het materiaal waarvan de onderlijn gemaakt is van belang. In principe kan elk type materiaal gebruikt worden als onderlijn, maar gevlochten lijn werkt het beste omdat het soepeler beweegt, waardoor de karper minder weerstand voelt bij het oppakken van je aas.

Hoe moet je zelf de hair onderlijn knopen?

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf je eigen onderlijnen te maken. Het belangrijkste waar je op moet letten zijn de verschillende lengtes die je gebruikt. Het is belangrijk om de lengte van je hair tot aan de haak goed te bepalen, evenals de totale lengte van je onderlijn. De lengte van je onderlijn is met name afhankelijk van de grootte van het aas dat je gebruikt.

Bij het maken van een onderlijn begin je eerst met het knopen van een hair. Dit kun je op een eenvoudige manier doen door een lus te maken in je draad. Vervolgens haal je het uiteinde van de draad van achter naar voren door het oog van de haak en houd je ongeveer 1,5 centimeter draad tussen de hair en de haak. Wikkel het draad vervolgens 5 keer om de steel van de haak en haal het terug door het oog van de haak van achter naar voren.

Om de onderlijn uiteindelijk aan de hoofdlijn te bevestigen, zijn er twee methoden mogelijk. De eerste methode is het gebruik van een wartel. Maak de wartel vast aan de onderlijn en bevestig vervolgens de onderlijn aan de hoofdlijn. De tweede methode is om nogmaals een lus te maken in de onderlijn en deze vast te maken aan de hoofdlijn. Zorg ervoor dat de lus volledig dichtgetrokken wordt wanneer je hem aan de hoofdlijn bevestigt.

Hieronder vind je een tabel met de stappen voor het maken van een onderlijn:

Stap Actie
1 Maak een lus in de draad voor de hair
2 Haal het uiteinde van de draad door het oog van de haak van achter naar voren
3 Houd ongeveer 1,5 centimeter draad tussen de hair en de haak
4 Wikkel het draad 5 keer om de steel van de haak
5 Haal het draad terug door het oog van de haak van achter naar voren
6 Bevestig de onderlijn aan de hoofdlijn met behulp van een wartel
7 Maak nogmaals een lus in de onderlijn en bevestig deze volledig dichtgetrokken aan de lijn

 

Beetmelders en hengelsteunen

Wanneer je niet met een dobber vist, moet je de beetregistratie waarnemen met behulp van een beetmelder. Dit apparaatje bevestig je aan je hoofdlijn in de buurt van je molen. Je plaatst de hengel in de beetmelder en bevestigt de hanger aan je hoofdlijn, waardoor de lijn iets losser hangt. Wanneer je beet hebt, wordt de lijn strak getrokken en begint de beetmelder te piepen. Het is belangrijk om de beetmelder op de juiste manier af te stellen en om in de buurt van woningen het volume iets zachter te zetten om geluidsoverlast te voorkomen.

Om een beetmelder te gebruiken, heb je altijd de juiste hengelsteun nodig. De beetmelder moet namelijk aan het uiteinde van de hengelsteun worden bevestigd. Je kunt ervoor kiezen om twee losse hengelsteunen te kopen, één aan de voorkant en één aan de achterkant. Ook kun je een rodpod kopen, dit is een statief voor hengelsteunen waarmee je zelfs met drie hengels kunt vissen. Het is wel belangrijk om erop te letten dat de beetmelder op de hengelsteun kan worden geschroefd.

Hengelsteun karpervissen

Welk aas kan je gebruiken met vast lood

Bij het gebruik van vastlood, prik je aas op je hair rig. Het is het beste om in ieder geval groot aas te gebruiken, zoals tijgernoten of boilies. Dit voorkomt dat witvis aan je aas gaat knabbelen. Boilies zijn verkrijgbaar in verschillende maten, variërend van 10mm tot 20mm. Voor het vissen op karper raad ik aan om de 20mm boilies te gebruiken en deze eventueel te combineren met een ander aas. Een bekende combinatie is de snowman, waarbij een boilie en een pop-up samen worden gebruikt. De pop-up zorgt ervoor dat het aas boven de bodem blijft drijven en sneller opgemerkt wordt door de karper. Je kunt ook een combinatie maken van een boilie en mais, of van een boilie en tijgernoot. Meer informatie over mais is hier te vinden.

Voorvoeren bij statisch vissen op Karpers

Bij statisch vissen is het voorvoeren erg belangrijk, omdat je gedurende lange tijd op dezelfde plek blijft zitten. Het is daarom cruciaal om te weten waar de karpers zich bevinden. Een voercampagne kan hierbij helpen. Hierbij voer je meerdere dagen voorafgaand aan het vissen op dezelfde plek op hetzelfde tijdstip. Hierdoor wennen de vissen aan de plek, het voedsel en het feit dat er op dat moment voedsel te vinden is. Als je dan gaat vissen, weet je zeker dat de karper op de juiste plek is en hoef je alleen nog maar je haakaas te gebruiken om de karper te verleiden.

Er zijn verschillende manieren om voor te voeren. Zo kun je bijvoorbeeld aardappels gebruiken om een plek voor de karper te maken. Het meest gebruikelijk is echter om te voeren met boilies en tijgernoten. Door dit grote aas te gebruiken, voorkom je dat witvis en brasem op de stek afkomen. Om het voor de karper interessant te houden, kun je verschillende maten boilies gebruiken. Daarnaast kun je de smaak van de boilies hetzelfde houden als die van je haakaas, maar je kunt er ook voor kiezen om je haakaas interessanter te maken door een andere smaak te gebruiken dan bij het voorvoeren.

Het aantal dagen dat je voorvoert hangt af van verschillende factoren. Het is mogelijk om te beginnen met 3 dagen voorvoeren en als je niets vangt, kun je doorgaan met voeren en later weer gaan vissen. Het is ideaal om na een week voeren te gaan vissen. De hoeveelheid voer die je nodig hebt, is afhankelijk van de weersomstandigheden. Meer informatie over de invloed van het weer op het karper vissen kun je hier vinden. Ik raad aan om een paar handjes boilies of tijgernoten per plek te voeren en dit elke dag te herhalen. Te veel voeren is niet goed, omdat je niet wilt dat de karper vol zit. Voer liever net iets te weinig dan te veel.

Statisch Karpervissen in de nacht

's Nachts op karper vissen behoort ook tot de mogelijkheden. Karper is namelijk zeer actief in de nacht en daarom is dit een ideaal moment om op karper te vissen. Zorg ervoor dat je een geschikte en toegestane plek vindt om je tent op te zetten. Voor nachtvissen op karper is een speciale nachtvisvergunning vereist, die je kunt bestellen bij je vispas. Als je geen nachtvisvergunning hebt, mag je alleen vissen vanaf één uur voor zonsopgang tot twee uur na zonsondergang.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven