Vliegvissen op karper, hoe werkt het?

Vliegvissen op karpers

Is het mogelijk om karpers te vangen met een vliegvishengel? Absoluut!
Hoewel het vliegvissen op karper nog niet erg populair is in Nederland, is het zeker de moeite waard om je te verdiepen in deze opwindende manier van vissen. Met behulp van deze handige tips kun je meteen aan de slag!

Wat is vliegvissen?

Vliegvissen is een speciale vistechniek waarbij je de werpkracht van de lijn gebruikt. Bij het werpen houd je de lijn in je hand vast, waardoor je hem verder kunt laten vliegen. Wanneer je een vis aan de haak slaat, heb je een directer contact, omdat je de karper tegenhoudt door de lijn vast te houden of met behulp van je centerpin reel. Met vliegvissen kun je gemakkelijk drijvende insecten imiteren en daarmee vissen. Hoewel het nepinsecten zijn, vallen karpers er vaak voor.

Vliegvissen verschilt sterk van andere vismethoden, zoals statisch vissen. Bij vliegvissen ben je namelijk op een heel andere manier actief aan het vissen en probeer je de karper op een andere manier te vangen. Je vist met een lichte uitrusting en gebruikt verschillende technieken om de vis te lokken en te verleiden.

Wat is het voordeel van vliegvissen?

Vliegvissen biedt vele voordelen ten opzichte van andere vistechnieken. Het grootste voordeel is dat je met een lichte uitrusting vist en op een lichte manier te werk gaat. Dit maakt het struinen naar karper wellicht de gemakkelijkste manier om er een te vangen.

Daarnaast is het actief zoeken naar karpers ontzettend leuk. Je speurt de wateren af naar karpers die tekenen van activiteit vertonen. Dit zorgt ervoor dat je snel een karper vangt, omdat je al veel tijd besteedt aan het lokaliseren ervan.

Een ander voordeel van vliegvissen is de enorme spanning die het met zich meebrengt. Je hebt direct contact met de karper en kijkt hem soms recht in de ogen. Het is vaak slechts een kwestie van wachten totdat hij het aas grijpt, maar soms zal hij er eerst een paar keer naar happen voordat hij toehapt. Hierbij gaat je hartslag omhoog, omdat je elke keer denkt dat hij het aas zal pakken.

Als laatste voordeel is dat je bij het vliegvissen veel meer voelt tijdens het binnendraaien. Zodra je de haak hebt gezet, begint het gevecht met de karper. De karper trekt sterk aan je lijn en beweegt heen en weer. Bij vliegvissen kun je de lijn vasthouden wanneer je beet hebt, waardoor je de karper afremt en meer lijn kunt binnenhalen. Je hebt de karper daadwerkelijk in je handen en voert een gevecht met hem. Het is geweldig om te zien hoe je hengel krom trekt. Als het te zwaar wordt, kun je de lijn loslaten en overlaten aan je centerpin reel. Deze zal dan ratelen terwijl hij lijn afgeeft door de slip.

Hoe moeilijk is vliegvissen op karpers?

Vliegvissen op karper is over het algemeen niet erg moeilijk. Het belangrijkste is dat je leert hoe je moet inwerpen en aanslaan. Zodra je deze basisvaardigheden onder de knie hebt, spreekt de rest eigenlijk voor zich. Tijdens het vissen hoef je namelijk slechts één keer in te werpen en daarna is het een kwestie van geduldig wachten tot er iets gebeurt.

Het kan echter even duren voordat je de techniek volledig beheerst. Door regelmatig te oefenen, zul je vanzelf beter worden in vliegvissen. In het begin zal je waarschijnlijk vooral bezig zijn met het aanleren van de juiste vliegvistechnieken. Het daadwerkelijk vangen van karpers met behulp van vliegvissen komt pas later.

Kies de juiste visstek

Vliegvissen op karper is eigenlijk overal mogelijk, maar er zijn enkele factoren die het vliegvissen gemakkelijker maken. Allereerst is ondiep water gunstig, omdat je daar gemakkelijker karpers kunt vinden en ze zich hoger in het water bevinden. Hierdoor zullen ze sneller naar je drijvende aas happen.

Een lichte stroming kan ook gunstig zijn bij het vliegvissen, omdat dit je vlieg opvallender maakt en realistischer doet lijken. Houd er echter rekening mee dat een beetje stroming ervoor kan zorgen dat je vlieg steeds afdwaalt. Aan de andere kant stelt dit je in staat om verder te werpen zonder de karper af te schrikken. Uiteindelijk zal de vlieg vanzelf naar de karper drijven.

Daarnaast is het prettig om voldoende ruimte te hebben om te kunnen werpen. Bij vliegvissen heb je wat meer ruimte nodig, omdat je tijdens het inwerpen ook de lijn vasthoudt. Het is handig om voldoende ruimte te hebben om dit te kunnen doen. Ook is een vlakke ondergrond gunstig, omdat je anders vast kunt komen te zitten in planten tijdens het werpen. Het beste is om een gemaaid grasveld te hebben, zodat je eventueel je lijn daarop kunt leggen.

TIP: Zorg ervoor dat je voldoende werpruimte hebt. Door het dragen van een waadpak (of door in je zwembroek het water in te gaan) creëer je meer ruimte om je worp te kunnen maken. Een bijkomend voordeel hiervan is dat je de vissen hierdoor dichterbij kunt benaderen.

Wanneer kan je het beste vliegvissen op karpers?

De voorjaars- en zomermaanden bieden ideale omstandigheden voor het beoefenen van karper vliegvisserij. Het is in deze seizoenen dat de zon het water opwarmt en de karpers naar de oppervlakte komen. Dit is het moment waarop je kunt gaan vliegvissen op karper.

Waarom zijn juist deze maanden zo geschikt? Ten eerste is de watertemperatuur tijdens het voorjaar en de zomer aangenaam voor zowel de vissers als de karpers. Naarmate de zonnestralen het water verwarmen, worden de karpers actiever en gaan ze op zoek naar voedsel. Hierdoor stijgen ze naar de oppervlakte, waar ze zich voeden met insecten en andere ongewervelden die daar aanwezig zijn. Dit is een uitstekend moment om ze met een vlieg te verleiden.

Welk deel van de dag kan je het beste vliegvissen?

Het optimale moment om te gaan vliegvissen hangt af van de omstandigheden op die dag. Op een zeer warme dag zullen karpers het vaak te warm vinden om actief te zijn. Tussen de 15 en 20 graden Celsius is het echter prettiger voor de karper om te gaan azen.

Op hete dagen wordt daarom aangeraden om te vissen wanneer de zon niet op zijn hoogste punt staat, of om een plek te kiezen die meer in de schaduw ligt. De beste momenten op zulke dagen zijn vroeg in de ochtend bij zonsopkomst en ‘s avonds rond 19.00 uur tot het donker wordt.

Tijdens de lente- en zomerdagen is het prima om overdag te vissen. ‘s Ochtends kan het nog wat koud zijn en ‘s avonds koelt het snel af. Overdag schijnt de zon en verwarmt het water goed. Dit zorgt ervoor dat karpers actiever worden en beginnen met azen. Het is juist gunstig om met volle zon op karper te vissen.

Het materiaal

De hengel

Vliegvishengel

Voor het vliegvissen op karper heb je een korte hengel nodig, waarmee je beter kunt werpen. Met een korte hengel kun je namelijk een verbeterde werpbeweging maken. Bovendien maakt het je in staat om op smallere plekken nauwkeuriger te werpen. Het is echter belangrijk om rekening te houden met de kracht van de karper. Let daarom op of de hengel voldoende demping biedt wanneer er kracht wordt uitgeoefend. Meestal duidt een goede demping op een hengel met veel ogen, maar het is het beste om dit in een winkel uit te proberen. Een goede vlieghengel voor het vissen op karper heeft doorgaans een lengte van 3 meter.

De molen (Centerpin reel)

De centerpin reel hoeft op zich niet bijzonder speciaal te zijn, aangezien je prima kunt vliegvissen met een reguliere centerpin reel. Het belangrijkste is dat deze soepel loopt en gemakkelijk in gebruik is. Let daarom bij de aanschaf van een centerpin reel op goede handgrepen.

De lijn

Bij het vliegvissen heb je een stevigere en zwaardere lijn nodig, aangezien je geen werpgewicht hebt. Het gewicht van de lijn zorgt ervoor dat je verder kunt werpen. Daarnaast is het belangrijk om een drijvende lijn te gebruiken, zodat je vlieg op het wateroppervlak blijft drijven. Een lijndikte van 25/100 is prima geschikt.

Aan de lijn bevestig je een leader, die ook een dikte kan hebben van 25/100, maar je kunt eventueel tot maximaal 28/100 gaan. De leader moet gemaakt zijn van nylon. Als je met fluorcarbon als hoofdlijn vist, is het het beste om een iets dikkere leader te gebruiken.

Welke methode werkt het best?

Bij het vliegvissen op karper is het van groot belang om de vlieg zo natuurlijk mogelijk aan te bieden. Het doel is om de vlieg precies voor de bek van de karper te laten landen. Hoewel dit enige oefening vergt, zal het uiteindelijk de moeite waard zijn! Door op deze manier te vissen, kun je het gedrag van de karper goed observeren. Vissen die interesse hebben in het aas zullen het kort onderzoeken voordat ze toehappen. Door dit waar te nemen, kun je snel reageren en het risico op missers verkleinen.

Bij actief azende karpers is het gebruikelijk om de vlieg ongeveer één meter voor de karper in te werpen, zodat deze langzaam naar de bodem kan afzinken. Wanneer de karper de locatie van de vlieg nadert, moet je op gevoel aanslaan. De karper kan namelijk de vlieg direct weer uitspugen, nog voordat er iets aan de leader kan worden opgemerkt. Daarom wordt er zonder beetverklikker gevist, omdat deze de vis kan afschrikken.

Wanneer de karpers passief in de zon liggen, kun je proberen ze tot een aanbeet te verleiden door de vlieg vlak voor de karper te werpen en deze zachtjes voor zijn bek te laten afzinken. Soms reageert de karper al wanneer de vlieg het water raakt en wordt de vlieg zonder aarzeling genomen. Maar meestal zal de karper de vlieg opmerken terwijl deze zinkt en voorzichtig naar binnen zuigen. Zodra je ziet dat de karper de vlieg opzuigt, is het belangrijk om snel aan te slaan voordat hij de vlieg weer uitspuugt.

Voorvoeren bij vliegvissen op karpers?

Bij het vliegvissen is het belangrijk om te vissen op actieve karpers. Hoewel het soms kan voorkomen dat de karper al actief is en je meteen kunt beginnen met vissen, is dit niet altijd het geval.

Soms zie je karpers al aan het oppervlak liggen, maar zijn ze nog niet aan het azen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als er niet veel voedsel in de buurt is. In dat geval is het nuttig om eerst wat aas te voeren, zodat je de karper aanzet tot azen. Dit vergroot uiteindelijk de kans op het vangen van een karper. Het is daarom beter om eerst tijd te besteden aan het zoeken en actief maken van de karper voordat je gaat vissen.

Door te voeren zorg je ervoor dat de karper actiever wordt in het azen en dat hij zich zelfverzekerder voelt. Het voeren kan op twee manieren worden aangepakt. Ten eerste kun je ervoor kiezen om broodkorsten op het oppervlak te voeren en vervolgens je vlieg daar tussen te leggen. Aan de andere kant kun je ook voeren met partikels als de karper dieper in het water ligt en je met een zinkende vlieg vist.

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *