Als je veel brasem wilt vangen, is het essentieel om goed aas te gebruiken. Zonder adequaat aas is de kans op een goede vangst minimaal. Tegenwoordig zijn er talloze mogelijkheden wat betreft aas. Je kunt zelf aas maken of kant-en-klare producten kopen, zowel in de supermarkt als in speciaalzaken voor hengelsport. Het is namelijk heel gemakkelijk om lokvoer te maken van spullen uit de supermarkt Dit ruime aanbod maakt het echter lastig om het juiste aas te vinden voor brasem. Maar welk aas is nu geschikt voor het vissen op brasem?
Over het algemeen is het aan te raden om geen te klein aas te gebruiken voor brasem. Te klein aas trekt namelijk voornamelijk kleine vissen aan. De beste keuzes voor brasem zijn maiskorrels, wormen of casters. Wormen hebben als voordeel dat ze bewegen, wat brasem sterk aantrekt.
Bovenstaand heb ik kort uitleg gegeven over wat het beste aas voor brasem is. In de rest van het artikel zal ik dieper ingaan op de redenen waarom de keuze van aas zo belangrijk is, waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van aas, wat geschikt aas is voor de haak en welk aas je kunt gebruiken als lokaas voor brasem. Na het lezen van dit artikel zul je precies weten welk aas je moet gebruiken om brasem te vangen.
Waarom is het aas zo belangrijk bij brasem
Wanneer je gaat vissen op brasem, is het natuurlijk je doel om zoveel mogelijk brasem te vangen. Het aantal vissen dat je vangt, hangt voornamelijk af van je keuze van aas. Het aas dat je gebruikt heeft namelijk veel invloed op het gedrag van brasem.
Ten eerste kun je ervoor zorgen dat brasem niet gaat azen, vooral wanneer er al veel andere vissoorten aan het azen zijn op een bepaalde plek. Dit kun je bereiken door te kiezen voor te klein aas. Als je namelijk te klein aas gebruikt, trek je voornamelijk kleine vissen aan. Hierdoor krijgt brasem niet de kans om te gaan azen en zal het jouw visplek overslaan.
Ten tweede is het belangrijk om de vissen niet te veel te voeren. Als je de vissen te veel voer geeft, zullen ze minder gaan azen. Als je aas gebruikt dat erg vullend is, zullen ze er minder van pakken. Dit verkleint de kans dat ze ook jouw haakaas oppakken, waardoor je minder brasem zult vangen.
Daarnaast heeft de keuze van je aas ook invloed op het menu van de brasem. Je moet aas gebruiken dat brasem graag eet en als herkenbaar en veilig beschouwt. Als je aas gebruikt dat brasem niet lekker vindt, zullen ze het natuurlijk niet pakken. Ook kan het voorkomen dat je vist op een water waar veel gevist wordt. Dit kan leiden tot dressuur, waarbij brasem angstig wordt voor bepaald aas en het vermijdt.
Al met al is het belangrijk om zorgvuldig je aas te kiezen bij het vissen op brasem. Door rekening te houden met bovengenoemde factoren vergroot je de kans op een succesvolle vangst van brasem.
Waar pas je het aas bij brasem op aan
Het is allereerst belangrijk om je aas altijd aan te passen aan de weersomstandigheden. Brasem is namelijk een vissoort die van warm water houdt. Bij koud weer zal de brasem zich meer naar de bodem verplaatsen en minder actief zijn. Doordat hij weinig beweegt, verbruikt hij ook weinig energie en heeft hij minder voedsel nodig. Het is dan niet nodig om veel te voeren en met groot aas te vissen. Bovendien heeft het weinig zin om boven de bodem te vissen.
Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de aanwezigheid van andere vissoorten. Als je veel bijvangsten verwacht, kun je aas gebruiken dat minder aantrekkelijk is voor die bijvangsten, zodat het juist aantrekkelijker wordt voor brasem.
Verder moet je letten op de mate waarin je de brasem tot azen moet aanzetten. Als er veel voedsel beschikbaar is, er veel gevist wordt of er sprake is van dressuur, moet je vaak meer moeite doen om de vissen te verleiden tot azen. Dit kun je bereiken door een andere keuze van aas te maken. Over het algemeen moet je dan specifieker aas gebruiken, waarmee je de brasem net iets meer prikkelt. Je kunt bijvoorbeeld aas gebruiken dat anderen niet gebruiken of aas met een sterke geur of smaak. Ook afwijkende vormen willen vaak goed werken in dergelijke gevallen.
Wat is goed aas om te gebruiken voor brasem
Voor het zoeken naar goed aas voor brasem heb je een breed scala aan keuzes. Brasem is namelijk een alleseter, waardoor er veel opties zijn. We kunnen het aas voor brasem in verschillende categorieën verdelen.
Ten eerste is er levend aas. Dit omvat kleine levende wezentjes waar brasem dol op is. Daarnaast hebben we natuurlijk aas. Dit zijn producten die van nature voorkomen en niet in een fabriek zijn geproduceerd, zoals plantenmateriaal. Tot slot hebben we de categorie van fabrieksmatig geproduceerd aas. Dit is aas dat speciaal voor de hengelsport is ontworpen en nauwkeurig is samengesteld om de smaakvoorkeur van de vis te evenaren. In dergelijke producten zijn voedingswaarden erg belangrijk, omdat ze zijn ontwikkeld voor specifieke situaties. Hierdoor werkt niet elk product even goed.
Vissen op brasem met casters
Een van de eerste varianten van levend aas zijn casters. Casters zijn eigenlijk geen levende wezens, maar madenpoppen. Ze bevatten echter nog wel leven, omdat ze later uitgroeien tot vliegen. Het belangrijke kenmerk van casters is hun sterke geur, waar brasem dol op is. Wanneer je met meerdere casters gaat vissen op brasem, zul je merken dat je veel vissen aantrekt. Bovendien hebben casters minder aantrekkingskracht op andere witvissoorten, zoals voorn.
Als je wilt vissen op brasem met casters, kun je ze eenvoudig op de haak prikken. Casters zijn verkrijgbaar in hengelsportwinkels. Daarnaast kun je ook zelf casters maken. Hiervoor wacht je tot de maden veranderen in madenpoppen. Vervolgens kun je ze als casters gebruiken op de haak.
Tot slot kun je casters ook gebruiken als voer. Je kunt ervoor kiezen om een handje casters in het water te werpen, of om wat casters door je lokvoer te mengen.
Brasem vangen met mais
Een alternatieve manier om brasem te vangen is door gebruik te maken van mais. Mais is algemeen bekend als aas, omdat het veel gebruikt wordt bij het vissen op karper. Hierdoor wordt er vaak al veel met mais gevoerd en ligt er ook veel mais op de bodem. Mais wordt niet alleen door karper, maar natuurlijk ook door brasem opgepakt.
Mais is uitstekend aas om te gebruiken vanwege verschillende aspecten die de brasem aantrekken. Ten eerste heeft mais een opvallende kleur. Daarnaast heeft het een aangename geur, waardoor vissen naar de aasplek worden gelokt. Mais is ook zacht en gemakkelijk verteerbaar, waardoor vissen het graag oppakken.
Als je wilt vissen op brasem met mais, kun je ervoor kiezen om één of twee maiskorrels op de haak te plaatsen. Drie maiskorrels zouden ook kunnen, maar persoonlijk heb ik vaak missers met die hoeveelheid. Dit komt doordat de bek van de brasem niet erg groot is, waardoor het aas nog niet volledig in hun bek zit bij het aanslaan. Je kunt ook één of twee maiskorrels op de hair bevestigen.
Hoe kun je vissen met wormen op brasem
Vissen op brasem met wormen is uiterst effectief, omdat het direct zorgt voor minder vangst van andere witvissoorten. Wormen zijn aanzienlijk groot en daardoor te groot voor witvis. Dit vergemakkelijkt het focussen op brasem.
Als je brasem wilt vangen, is het belangrijk om een hele worm op de haak te gebruiken. Prik de haak in de rug van de worm en haal hem er doorheen. Op deze manier houd je de worm levend en zorg je ervoor dat hij onder water blijft bewegen. Door deze bewegingen trek je de brasem aan en zal hij snel toehappen.
Hoe kun je brasem vissen met macaroni
Een minder bekend, maar uiterst effectief aas voor brasem is macaroni. Brasems zijn er dol op en het biedt het voordeel dat niet veel vissers dit als aas gebruiken, waardoor je minder last hebt van dressuur.
Voordat je de macaroni gebruikt, is het belangrijk om het van tevoren te koken. Het kookvocht geeft het aas al een bepaalde smaak. Als je een nog intensere smaak wilt, kun je ervoor kiezen om tijdens het koken iets toe te voegen aan de macaroni. Bijvoorbeeld tomatensaus. De tomatensaus trekt tijdens het koken in de macaroni, waardoor deze een rode kleur en een zoetere smaak krijgt. Onderwater komt een deel van de tomatensaus vrij, wat zorgt voor extra geur.
Het is ook mogelijk om andere ingrediënten te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld kruiden toevoegen. Zelf vind ik het lekker om mijn macaroni te koken met knoflook.
Als je wilt vissen op brasem met macaroni, kun je na het koken één of meerdere stukjes macaroni op de haak plaatsen. Tijdens het vissen blijft het goed op de haak zitten en het is gemakkelijk om ermee te haken.
Welke boilies moet ik gebruiken voor brasem
Voor het vissen op brasem kun je ook boilies gebruiken. Het mooie van boilies is dat ze verkrijgbaar zijn in veel verschillende smaken en geuren. Dit maakt boilies juist aantrekkelijk voor het vissen op brasem. Vanwege de beperkte grootte van de bek van brasem is het belangrijk om rekening te houden met de grootte van de boilies.
Als je te grote boilies gebruikt, loop je het risico veel aanbeten te missen. Het is het beste om boilies zo klein mogelijk te kiezen, zodat je zeker weet dat de brasem ze kan oppakken. Mocht je toch voor een grotere boilie kiezen, ga dan voor een maximale grootte van 12 mm. Dit kan echter variëren afhankelijk van het visbestand. Wat betreft geur en smaak kun je eigenlijk zelf kiezen. Het is belangrijk om te kijken naar wat voor jou werkt en waar jij vertrouwen in hebt. Zelf geef ik de voorkeur aan zoete boilies, omdat brasem altijd wel aangetrokken wordt door zoet aas.
Beste lokvoer voor brasem
Om een grote hoeveelheid brasems te vangen, is het belangrijk om ze sterk aan te trekken. Een effectief middel hiervoor is het gebruik van lokvoer. Lokvoer is speciaal ontworpen om vissen naar een specifieke plek te lokken. Wanneer vissen dit aas waarnemen, is de kans groot dat ze je haakaas oppakken. Dit komt doordat je haakaas aantrekkelijker is en beter vult dan het lokvoer. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat het lokvoer de brasems niet verzadigt.
Voor het lokvoer van brasem geef ik de voorkeur aan een mengsel dat snel naar de bodem zinkt. Op die manier bereikt het voer snel de brasems en laat het niet te veel voer vrij voor andere vissoorten.
Ik maak zelf vaak gebruik van een lichte stickmix. Een lokvoer in lichtbruine of zandkleurige tinten werkt erg goed. Om het nog aantrekkelijker te maken, voeg ik ook casters toe aan mijn lokvoer.
Recept om zelf lokvoer te maken?
Als je zelf lokvoer voor brasem wilt maken, is het essentieel om de juiste ingrediënten bij de hand te hebben. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat het lokvoertje aantrekkelijk is voor brasem en het gewenste effect onderwater heeft.
Om een goed lokvoertje te maken met nauwkeurige verhoudingen, geef ik de voorkeur aan het werken met deeltjes. Op die manier kan ik zelf bepalen hoe groot elk deel is, terwijl mijn voertje toch consistent blijft.
Voor een lokvoertje heb je de volgende ingrediënten nodig:
- paneermeel 2 delen
- beschuitmeel 1 deel
- broodmeel 1 deel
- koekjesmeel (zoet) 1.5 deel
- polenta (fijn) 2 delen
- cocos (wit) 1.5 deel
- copra melasse 1 deel
- speculooskoekjes (gemalen) 1 deel
- arachide (gegrilde) 1 deel
Als je de ingrediënten in deze volgorde toevoegt, zorg je voor een goed voertje.
Vervolgens is het belangrijk om water toe te voegen, zodat het mengsel kleverig wordt. Let op dat je niet te veel water gebruikt, want dan wordt het voertje te nat. Voeg steeds kleine hoeveelheden water toe en meng het grondig.
Ten slotte is het nodig om het voertje door een zeef te halen om klonten te voorkomen. Klonten kunnen ervoor zorgen dat een vis te veel voer in één keer pakt.
Beter lokvoer zelf maken of zelf kopen?
Het is mogelijk om lokvoer te kopen of zelf te maken. Als je regelmatig op brasem vist, is het aan te raden om zelf je voertje te maken. Dit is over het algemeen goedkoper en je kunt gemakkelijker grote hoeveelheden voorbereiden. Als je minder vaak vist, is het echter handiger om een zakje voer te kopen. In dat geval kun je snel beginnen met vissen zonder dat je voertje hoeft voor te bereiden.
Als je zelf een brasemvoertje maakt, kun je ervoor kiezen om grotere hoeveelheden luchtdicht te bewaren. Op die manier zorg je ervoor dat je voor elke vissessie een voertje klaar hebt liggen en dat je kosten bespaart.
No responses yet