Welke haak moet ik voor witvis gebruiken?

welke haak moet ik voor witvis gebruiken

Om succesvol witvis te vangen, is het belangrijk om de juiste haak te gebruiken. Er zijn verschillende haakmaten en soorten haken die geschikt zijn voor witvis. In dit artikel zullen we bespreken welke haakmaat en type haak het beste zijn voor het vissen op witvis. We zullen ook ingaan op hoe je een haakje kunt knopen aan je lijn en hoe je een haak uit de bek van de vis haalt. Aan het einde van dit artikel zul je precies weten welke haak je moet gebruiken voor witvis.

Als fanatieke witvisser wil je natuurlijk het beste materiaal gebruiken. Maar welke haak is nu het meest geschikt voor het vissen op witvis? Welke haakmaat moet je kiezen en welk type haak biedt de beste resultaten? In de volgende secties van dit artikel zullen we alle informatie geven die je nodig hebt om de juiste haak voor witvis te kiezen. Laat ons je begeleiden in de wondere wereld van het haken van witvis.

Welke haakmaat moet ik gebruiken voor witvis?

Bij het vissen op witvis is de juiste haakmaat essentieel. Je wilt immers een haak gebruiken die perfect is afgestemd op de grootte van de vis en het aas dat je gebruikt. Het kiezen van de juiste haakmaat is een belangrijke stap in het vergroten van je vangstsucces.

Voor het vissen op voorn wordt over het algemeen een haakmaat tussen 10 en 16 aanbevolen. Deze maten zijn geschikt voor de gemiddelde grootte van voorn en zorgen voor een goede inhaking. Wil je specifiek op brasem vissen, dan is het aan te raden om een iets grotere haakmaat te gebruiken, tussen de 12 en 18. Brasem is over het algemeen groter dan voorn en vereist daarom een stevigere haak.

Om de keuze voor de juiste haakmaat nog beter te begrijpen, moet je ook rekening houden met het aas dat je gebruikt. Voor kleinere aassoorten zoals maden en wormen is een haakmaat tussen 10 en 14 geschikt. Bij het gebruik van groter aas zoals brood kan het nodig zijn om een haakmaat tussen 16 en 18 te kiezen. Het is van belang dat het aas goed op de haak blijft zitten en dat de haak stevig genoeg is om de vis veilig te kunnen landen.

Een handig hulpmiddel bij het bepalen van de juiste haakmaat is een hakenschaal. Deze schaal geeft de grootte van een haak aan aan de hand van een nummer, waarbij een hoger nummer staat voor een kleinere haakmaat. Het is raadzaam om een paar verschillende haakmaten van dezelfde stijl en vorm te proberen om te zien welke het beste werkt voor de specifieke vissoort en visomstandigheden.

Als richtlijn kun je de onderstaande tabel raadplegen om de juiste haakmaat te bepalen voor het vissen op voorn en brasem:

Vissoort Haakmaat
Voorn 10-16
Brasem 12-18

Welke soorten haken zijn geschikt voor witvis?

Bij het vissen op witvis zijn verschillende soorten haken geschikt. Een veelgebruikte haak voor voorn en brasem is de enkele haak met een lange steel, ook wel een klauwhaak genoemd. Deze haak biedt goede inhaking en houvast tijdens de dril. Voor het vissen op winde met broodkorsten wordt meestal een wat grotere enkele haak van maat 10 tot 12 gebruikt. Het is belangrijk dat de haak scherp is en van goede kwaliteit.

Een andere optie voor het vissen op witvis is de weerhaakloze haak. Deze haak heeft, zoals de naam al zegt, geen weerhaakje aan de punt. Dit heeft als voordeel dat de haak gemakkelijker te verwijderen is uit de bek van de vis en minder schade veroorzaakt. Een voorbeeld van een weerhaakloze haak is de Drennan Wide Gape Specialist.

Een derde optie is de haak met een bled. Deze haak heeft geen oogje, maar een klein rondje waar de lijn doorheen wordt gehaald. Dit type haak wordt vaak gebruikt bij het vissen met een hair rig, waarbij het aas iets boven de haak wordt geplaatst. Een voorbeeld van een haak met een bled is de Guru QM1.

Haak Geschikt voor
Klauwhaak Voorn en brasem
Weerhaakloze haak Alle soorten witvis
Haak met bled Vissen met hair rig

Welke haakvormen zijn er voor witvis?

Er zijn verschillende haakvormen die geschikt zijn voor het vissen op witvis. Het kiezen van de juiste haakvorm kan het verschil maken in het succesvol vangen van witvis zoals voorn en brasem. Hier volgen enkele populaire haakvormen die effectief zijn voor witvisvangst:

Klauwhaak

De klauwhaak is een veelgebruikte haakvorm voor het vissen op voorn en brasem. Deze haak heeft een niet te lange steel en een brede haakbocht, waardoor deze goed inhakt op deze vissoorten. De klauwhaak biedt maximale houvast tijdens de dril en zorgt ervoor dat de vis minder snel los kan schieten.

Long Shank haak

De Long Shank haak heeft een langere steel en een smallere haakbocht. Deze haak is ideaal voor het vissen op voorn, omdat hij goed in de bek van deze vissoort past. Daarnaast is de Long Shank haak gemakkelijk te onthaken, wat handig is bij het terugzetten van de gevangen witvis.

Chod haak

De Chod haak is een specifieke haakvorm die soms wordt gebruikt bij het feedervissen met pop-up aas. Deze haak heeft een brede haakbocht en een naar buiten gerichte punt, waardoor hij goed blijft zitten in de bek van de witvis. De Chod haak is vooral effectief bij het vissen op de bodem of in de waterkolom.

Door te experimenteren met verschillende haakvormen kun je ontdekken welke haak het beste werkt voor jouw specifieke vistechniek en de witvissoorten waarop je vist.

Moet ik een haak met weerhaak gebruiken voor witvis?

weerhaak op haak voor witvis

Het gebruik van een haak met weerhaak is een persoonlijke keuze bij het vissen op witvis. Een weerhaak zorgt ervoor dat het aas en de vis beter blijven zitten, maar heeft ook nadelen. Een weerhaak kan een grotere wond bij de vis veroorzaken en het onthaken bemoeilijken. Het is daarom aan te raden om te vissen met een weerhaakloze haak, tenzij specifieke regels anders voorschrijven.

Als je toch een haak met weerhaak hebt, kun je de weerhaak platdrukken met een tang om de nadelen te verminderen.

Voordelen van een weerhaak

 • Beter vasthouden van het aas en de vis
 • Meer zekerheid dat de vis niet loskomt tijdens het drillen

Nadelen van een weerhaak

 • Verhoogd risico op een grotere wond bij de vis
 • Moeilijker onthaken, wat meer stress voor de vis kan veroorzaken
Voordelen van een weerhaak Nadelen van een weerhaak
Beter vasthouden van het aas en de vis Verhoogd risico op een grotere wond bij de vis
Meer zekerheid dat de vis niet loskomt tijdens het drillen Moeilijker onthaken, wat meer stress voor de vis kan veroorzaken

Als je besluit om een haak met weerhaak te gebruiken, is het belangrijk om bewust om te gaan met de nadelen en voorzorgsmaatregelen te nemen om de vis zo min mogelijk te beschadigen. Een platgedrukte weerhaak kan helpen om de impact op de vis te verminderen.

Welke haak met oog of zonder oog is geschikt voor witvis?

Er zijn haken met een oogje en haken zonder een oog, ook wel een haak met een bled genoemd. Een haak met een oog is handig als je je onderlijnen van tevoren knoopt of als je gebruik maakt van een hair rig. Een haak met een bled heeft geen gaatje, maar een rondje waar de lijn doorheen kan. De keuze tussen een haak met oog of zonder oog hangt af van je persoonlijke voorkeur en de gebruikte techniek.

Een haak met oog is ideaal als je graag je onderlijnen van tevoren klaarmaakt. Je kunt de lijn eenvoudig door het oog halen en de onderlijn klaarleggen om te gebruiken wanneer je wilt gaan vissen. Deze haken zijn ook handig als je gebruik maakt van een hair rig, waarbij het aas op een kleine lus boven de haak wordt gemonteerd. Het oogje zorgt ervoor dat de lus stevig op zijn plaats blijft zitten en niet wegglijdt.

Een haak zonder oog, oftewel een haak met een bled, heeft geen gaatje, maar een rondje waar de lijn doorheen kan. Deze haken worden veel gebruikt bij het vissen op witvis. Je kunt de lijn eenvoudig door het bled halen en de haak op de gewenste positie bevestigen. Deze haken bieden een gestroomlijnd ontwerp en kunnen gemakkelijk door het water snijden, waardoor de kans op lijnonderbrekingen wordt verminderd. Bovendien hebben ze geen uitstekend oogje dat kan blijven haken aan planten of andere obstakels onder water.

De keuze tussen een haak met oog of zonder oog hangt af van je persoonlijke voorkeur en de vistechniek die je gebruikt. Probeer beide opties uit en kijk welke haak het beste werkt voor jouw specifieke situatie en visserijstijl.

Welke haken zijn geschikt voor het feedervissen op witvis?

haken voor feedervissen

Bij het feedervissen op witvis is het belangrijk om het juiste type haak te kiezen, afgestemd op het aas dat je gebruikt. Er is geen eenduidig antwoord, omdat het afhangt van het meest vangende aas op dat moment. Voor het vissen met maden of casters op voorn is bijvoorbeeld een allround haak met een rechte haakpunt geschikt, zoals de N20 of N30 uit de Natural serie van Preston. Voor een bodemvisserij op brasem met wormen is een haak met een gebogen haakpunt, zoals de N30, geschikter. Het aas en de visserijmethode bepalen welk type haak het beste is.

Om een beter beeld te krijgen van welke haken geschikt zijn voor het feedervissen op witvis, volgt hieronder een overzicht:

Haak Type Geschikt voor
N20 Allround haak Vissen met maden of casters op voorn
N30 Allround haak Vissen met maden of casters op voorn
N30 Gebogen haakpunt Bodemvisserij op brasem met wormen

Let op dat het belangrijk is om de haak scherp te houden en regelmatig te controleren op eventuele beschadigingen. Een botte haak kan leiden tot slechte inhaking en het verspelen van vis.

Welke haakmaat en type haak voor het vissen met een hair rig op witvis?

Bij het vissen met een hair rig op witvis is het belangrijk om de juiste haakmaat en type haak te kiezen. Voor kleine visjes zoals voorn is een haakmaat 14 of 16 geschikt. Het is belangrijk om rekening te houden met het aas dat je gebruikt, zoals maden, mais of wormen.

Een haak met een korte steel en een oogje is handig voor het bepalen van de afstand tussen het aas en de haak. Een haak met een bled is ook een optie. Het is belangrijk dat de haak scherp is en het aas goed op de haak blijft zitten tijdens de dril.

Voor een overzicht van de aanbevolen haakmaten en types haken voor het vissen met een hair rig op witvis, zie onderstaande tabel:

Haakmaat Type haak
14 Haarhaak met korte steel en oogje
16 Haarhaak met korte steel en oogje

Let er bij het kiezen van de haakmaat en type haak op dat deze geschikt is voor de grootte van de vis die je wilt vangen en het aas dat je gebruikt. Een goede haak zorgt voor een goede inhaking en houvast tijdens de dril.

Met een scherpe haak en de juiste haakmaat en type haak voor het vissen met een hair rig op witvis vergroot je je kansen op een succesvolle vangst!

Welke haakmaat en type haak voor het vissen op commercials op witvis?

Bij het vissen op commercials is het belangrijk om rekening te houden met de regels van het visbedrijf. Vaak is het gebruik van een weerhaak niet toegestaan, dus kies voor een weerhaakloze haak. De haakmaat en het type haak hangen af van het visbestand op de commerciële visvijver. Het is belangrijk om te weten welke vissoorten er te vangen zijn en om de haakmaat en het type haak hierop af te stemmen. Een allround haak of een haak voor bodemvisserij kan geschikt zijn, afhankelijk van het gebruikte aas.

Regels voor het vissen op commercials

Bij het vissen op commercials zijn er vaak specifieke regels waar vissers zich aan moeten houden. Een veelvoorkomende regel is het gebruik van weerhaakloze haken om de vispopulatie te beschermen. Controleer altijd de regels van het specifieke visbedrijf voordat je gaat vissen.

Haakmaat en visbestand

Het is belangrijk om te weten welke vissoorten er in de commerciële visvijver voorkomen voordat je de haakmaat bepaalt. Sommige vissoorten, zoals voorn en brasem, zijn kleiner van formaat en vereisen kleinere haken, terwijl andere vissoorten, zoals karper, grotere haken nodig hebben. Raadpleeg andere vissers of vraag advies aan het visbedrijf om te achterhalen welke haakmaat het meest effectief is voor het specifieke visbestand.

Haaktype

Voor het vissen op commercials kan een allround haak, zoals een klauwhaak met een niet te lange steel en brede haakbocht, geschikt zijn. Deze haak biedt goede inhaking en houvast tijdens de dril. Als je specifiek op bodemvis zoals brasem vist, kan een haak met een gebogen haakpunt de voorkeur hebben. Het is belangrijk om te experimenteren en te kijken welk haaktype het beste werkt voor de vissoorten in de commerciële visvijver.

Belangrijkste aandachtspunten:

 • Zorg ervoor dat je een weerhaakloze haak gebruikt om aan de regels van het visbedrijf te voldoen.
 • Informeer naar het visbestand in de commerciële visvijver om de juiste haakmaat te bepalen.
 • Experimenteer met verschillende haaktypes om te ontdekken welke het meest effectief zijn voor het vissen op commercials.
 • Overleg met andere vissers of vraag advies aan het visbedrijf voor aanvullende tips en aanbevelingen.

Hoe knoop ik een haak aan mijn lijn voor het vissen op witvis?

Het knopen van een haak aan je lijn is een belangrijke vaardigheid bij het vissen op witvis. Door de juiste knoop te gebruiken, kan de haak stevig aan de lijn worden bevestigd, waardoor je meer kans hebt om vis te vangen. Er zijn verschillende knopen die je kunt gebruiken, afhankelijk van je voorkeur en het type visserij dat je beoefent.

Een veelgebruikte en betrouwbare knoop is de improved clinch knot. Deze knoop is eenvoudig te maken en biedt goede stevigheid. Volg deze stappen om een haak aan je lijn te knopen met de improved clinch knot:

 1. Steek het uiteinde van de lijn door het oog van de haak.
 2. Haal het uiteinde van de lijn nogmaals door het oog, zodat er een lus ontstaat.
 3. Draai het uiteinde van de lijn rond de hoofdlijn, ongeveer vijf tot zeven keer.
 4. Haal het uiteinde van de lijn terug door de lus die je hebt gemaakt in stap 2.
 5. Trek voorzichtig aan het uiteinde van de lijn om de knoop langzaam aan te trekken.
 6. Controleer de knoop op stevigheid door aan de haak en de lijn te trekken.

Een andere populaire knoop is de palomar knot. Deze knoop staat bekend om zijn sterke verbinding en is zeer geschikt voor het vissen op witvis. Volg deze stappen om een haak aan je lijn te knopen met de palomar knot:

 1. Dubbel het uiteinde van de lijn en steek het door het oog van de haak.
 2. Trek een lus in het dubbele uiteinde van de lijn, zodat er een grote lus ontstaat.
 3. Steek de haak door de grote lus en trek de haak volledig door de lus heen.
 4. Trek voorzichtig aan het uiteinde van de lijn en de haak om de knoop langzaam aan te trekken.
 5. Controleer de knoop op stevigheid door aan de haak en de lijn te trekken.

Als je visgereedschap wilt gebruiken om het knopen van de haak wat gemakkelijker te maken, kun je een haaksteker gebruiken. Deze handige tool helpt je bij het aanbrengen van de knopen op de haak en zorgt ervoor dat de knoop goed strak getrokken kan worden.

Door de juiste knoop te gebruiken en deze goed aan te trekken, kun je ervoor zorgen dat de haak stevig aan je lijn vastzit en ben je klaar om te gaan vissen op witvis!

Hoe haal ik een haak uit de bek van de vis?

Het onthaken van een vis is een essentiële vaardigheid bij het vissen op witvis. Het is belangrijk om hierbij voorzichtig te werk te gaan en de vis niet nodeloos te verwonden. Indien nodig kun je een haaksteker gebruiken om de haak veilig uit de bek van de vis te halen. Zorg ervoor dat je voldoende grip hebt op de haak en probeer de vis zo kort mogelijk boven water te houden om eventuele stress te minimaliseren. Mocht de haak diep zitten, dan kun je overwegen om de vis naar de kant te brengen en daar de haak te verwijderen.

Om de haak uit de bek van de vis te halen, volg je de volgende stappen:

 1. Pak de haaksteker stevig vast en plaats de punt van de haaksteker tegen de haakbocht.
 2. Druk de haaksteker voorzichtig naar beneden en naar buiten, zodat de haak uit de bek van de vis wipt.
 3. Trek de haak voorzichtig weg uit de bek van de vis, terwijl je tegelijkertijd de vis zo stabiel mogelijk houdt.

Houd er rekening mee dat het belangrijk is om zowel de vis als jezelf tijdens het onthaken te beschermen. Het kan handig zijn om een onthakingsmat te gebruiken om de vis te ondersteunen en te voorkomen dat deze op harde ondergrond terechtkomt. Bovendien is het raadzaam om je handen nat te maken voordat je de vis vastpakt, om de beschermende slijmlaag op de vis niet te beschadigen.

FAQ

Welke haak moet ik voor witvis gebruiken?

Voor het vissen op witvis zijn er verschillende haken die geschikt zijn. Het hangt af van de grootte van de vis en het aas dat je gebruikt. Een veelgebruikte haak voor voorn en brasem is de enkele haak met een lange steel, ook wel een klauwhaak genoemd. Voor het vissen op winde met broodkorsten wordt meestal een wat grotere enkele haak van maat 10 tot 12 gebruikt. Het is belangrijk dat de haak scherp is en van goede kwaliteit.

Welke haakmaat moet ik gebruiken voor witvis?

Bij het vissen op witvis is de juiste haakmaat essentieel. Over het algemeen wordt voor het vissen op voorn een haakmaat tussen de 10 en 16 aanbevolen, terwijl voor brasem een iets grotere haakmaat tussen de 12 en 18 geschikt is. Het is belangrijk om rekening te houden met het aas dat je gebruikt, zoals maden, wormen of brood, bij het kiezen van de juiste haakmaat.

Welke soorten haken zijn geschikt voor witvis?

Er zijn verschillende soorten haken die geschikt zijn voor het vissen op witvis. Een veelgebruikte haak voor voorn en brasem is de enkele haak met een lange steel, ook wel een klauwhaak genoemd. Daarnaast is er de long shank haak, die een langere steel heeft en smaller is. Voor specifieke situaties kan ook de chod haak worden gebruikt, bijvoorbeeld bij het feedervissen met pop-up aas.

Welke haakvormen zijn er voor witvis?

Er zijn verschillende haakvormen die geschikt zijn voor witvis. Een veelgebruikte haakvorm voor voorn en brasem is de klauwhaak, met een niet te lange steel en een brede haakbocht. Daarnaast is er de long shank haak, die een langere steel heeft en smaller is. Voor specifieke situaties kan ook de chod haak worden gebruikt, bijvoorbeeld bij het feedervissen met pop-up aas.

Moet ik een haak met weerhaak gebruiken voor witvis?

Het gebruik van een haak met weerhaak is een persoonlijke keuze bij het vissen op witvis. Een weerhaak zorgt ervoor dat het aas en de vis beter blijven zitten, maar heeft ook nadelen. Het kan een grotere wond bij de vis veroorzaken en het onthaken bemoeilijken. Het is daarom aan te raden om te vissen met een weerhaakloze haak, tenzij specifieke regels anders voorschrijven. Als je toch een haak met weerhaak hebt, kun je de weerhaak platdrukken met een tang om de nadelen te verminderen.

Welke haak met oog of zonder oog is geschikt voor witvis?

Er zijn haken met een oogje en haken zonder een oog, ook wel een haak met een bled genoemd. Een haak met een oog is handig als je je onderlijnen van tevoren knoopt of als je gebruik maakt van een hair rig. Een haak met een bled heeft geen gaatje, maar een rondje waar de lijn doorheen kan. De keuze tussen een haak met oog of zonder oog hangt af van je persoonlijke voorkeur en de gebruikte techniek.

Welke haken zijn geschikt voor het feedervissen op witvis?

Bij het feedervissen op witvis is het belangrijk om het juiste type haak te kiezen, afgestemd op het aas dat je gebruikt. Voor het vissen met maden of casters op voorn is bijvoorbeeld een allround haak met een rechte haakpunt geschikt. Voor een bodemvisserij op brasem met wormen is een haak met een gebogen haakpunt geschikter. Het aas en de visserijmethode bepalen welk type haak het beste is.

Welke haakmaat en type haak voor het vissen met een hair rig op witvis?

Bij het vissen met een hair rig op witvis is het belangrijk om de juiste haakmaat en type haak te kiezen. Voor kleine visjes zoals voorn is een haakmaat 14 of 16 geschikt. Het is belangrijk om rekening te houden met het aas dat je gebruikt, zoals maden, mais of wormen. Een haak met een korte steel en een oogje is handig voor het bepalen van de afstand tussen het aas en de haak. Een haak met een bled is ook een optie. Het is belangrijk dat de haak scherp is en het aas goed op de haak blijft zitten tijdens de dril.

Welke haakmaat en type haak voor het vissen op commercials op witvis?

Bij het vissen op commercials is het belangrijk om rekening te houden met de regels van het visbedrijf. Vaak is het gebruik van een weerhaak niet toegestaan, dus kies voor een weerhaakloze haak. De haakmaat en het type haak hangen af van het visbestand op de commerciële visvijver. Het is belangrijk om te weten welke vissoorten er te vangen zijn en om de haakmaat en het type haak hierop af te stemmen. Een allround haak of een haak voor bodemvisserij kan geschikt zijn, afhankelijk van het gebruikte aas.

Hoe knoop ik een haak aan mijn lijn voor het vissen op witvis?

Het knopen van een haak aan je lijn is een belangrijke vaardigheid bij het vissen op witvis. Er zijn verschillende knopen die je kunt gebruiken, zoals de improved clinch knot of de palomar knot. Het is belangrijk om de knoop goed aan te trekken en te controleren op stevigheid voordat je gaat vissen. Er zijn ook handige hulpmiddelen beschikbaar, zoals een haaksteker om een haak uit de bek van de vis te halen.

Hoe haal ik een haak uit de bek van de vis?

Het kunnen onthaken van een vis is een belangrijke vaardigheid bij het vissen op witvis. Het is belangrijk om voorzichtig te werk te gaan en de vis niet onnodig te beschadigen. Gebruik indien nodig een haaksteker om de haak veilig uit de bek van de vis te halen. Zorg ervoor dat je voldoende grip hebt op de haak en houd de vis zo kort mogelijk boven water om stress te minimaliseren. Als de haak te diep zit, kun je overwegen om de vis mee te nemen naar de waterkant en daar de haak te verwijderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven