Hoe moet je karpervissen met hondenbrokken?

Hondenvoer voor karpers

In het voorjaar, wanneer het water warmer wordt, stijgt het voedselaanbod aan de oppervlakte snel, en karpers gaan actief op zoek naar voedsel in de bovenste waterlagen. Het is dan de moeite waard om te gaan vissen met drijvend aas, waarbij hondenbrokjes vaak bijzonder effectief zijn. Vooral op zonnige, warme dagen zonder al te veel wind, is het zoeken naar en het vangen van karper een opwindende visuele activiteit. Het is een leuke manier van vissen, waarbij je vaak meer vangt dan gemiddeld. Als de juiste omstandigheden zich voordoen, aarzel dan niet en ga erop uit!

Drijvende hondenbrokken

In principe zijn alle drijvende hondenbrokjes een goede keuze, maar wij gebruiken voornamelijk Bonzo Vitafit Menubrokken. Deze brokjes drijven namelijk uitstekend en de zak bevat 9 verschillende soorten waarvan er 4 zonder aanpassingen gemakkelijk met behulp van een baitband aan de haak kunnen worden bevestigd. Je kunt ook een baitband aan een rigringetje gebruiken, zoals verderop in dit artikel wordt besproken. De kubusvormige brokjes kunnen eventueel ook met een dunne stalen baitscrew worden bevestigd. Voorzichtig aandraaien en ze blijven zeker langer dan 15 minuten stevig vastzitten nadat ze in het water zijn gelaten.

Het drijfvermogen van Bonzo Menubrokken is zo goed dat de grotere brokjes gemakkelijk een haak van maat 8 langdurig kunnen dragen. Een groot voordeel is ook gebleken dat het vissen met een mix van brokjes, aangezien er maar liefst 9 soorten in één zak zitten, beter bestand is tegen dressuur. In de kleinste verkrijgbare zak zit 3 kilogram en deze kost ongeveer €6. Als je echt veel drijvend aas nodig hebt, zijn er ook zakken van 15 kg te koop voor ongeveer €25. Dit is aanzienlijk goedkoper dan boilies en ze zijn bijna overal verkrijgbaar, zelfs in de meeste supermarkten. Let er ten slotte op dat je per ongeluk niet de volwassen variant koopt, omdat deze slechter drijft. De verpakking lijkt namelijk bijna identiek.

Alternatieve hondenbrokken

Natuurlijk zijn er ook andere merken hondenbrokken die geschikt zijn, zoals bijvoorbeeld de brokjes van Pedigree Vital Senior. In een zak zitten 3 verschillende soorten brokjes, waarvan één brokje een inkeping in de lengte heeft. Deze inkeping is ideaal om de haak (gedeeltelijk) in te verstoppen.

Door te zoeken in de zak kun je verschillende dieptes van de inkeping vinden, waardoor je de haak meer of minder diep kunt verbergen. Hoe verder de haak uitsteekt, hoe groter de kans op een goede haakzetting, maar dit kan weer invloed hebben op de aasopname, vooral als er sprake is van dressuur. Ook bij het vissen geldt dat een voordeel ook een nadeel kan hebben – het is constant zoeken naar de optimale balans.

Het drijfvermogen is net voldoende om een haak van maat 10 maximaal 15 minuten te laten drijven. Een baitband bevestigd aan een rigringetje, zoals verderop in dit artikel wordt besproken, is niet functioneel bruikbaar bij het brokje met de inkeping (tenzij je de haak niet in de inkeping plaatst). In de kleinste verkrijgbare zak zit 2,5 kilogram en deze kost ongeveer €7.

Karpervissen met zinkende hondenbrokken

Wanneer ik gebruik maak van een bodemmontage tijdens het vissen, kies ik natuurlijk voor zinkende hondenbrokken/koekjes. Ik kies specifiek voor Mr Goodlad, deze hondenbrokken blijven namelijk goed op de bodem liggen. Bovendien vallen ze niet snel uit elkaar. Het is belangrijk om te voorkomen dat het aas na verloop van tijd uit elkaar valt. Als het aas uit elkaar brokkelt, zal het ook van de haak afvallen en wordt het vangen van een vis bemoeilijkt. Daarnaast blijft dit aas stevig aan de haak zitten vanwege de vorm, wat voorkomt dat het elastiek weg kan glijden.

En natuurlijk hoeven hondenbrokken niet per se van dit specifieke merk te zijn, karpers kunnen immers niet lezen. Er zijn andere merken die ook zinkende harde brokjes produceren. Het is echter belangrijk om te zoeken naar zinkende brokjes. Je gebruikt ze niet alleen als aas aan de hair, maar je voert ook met dit hondenvoer. Drijvend voer wordt namelijk snel weggeblazen door de wind. Op die manier zou het aanvoeren van een stek nutteloos en weinig productief worden.

Hoe snel vallen ze uit elkaar?

De brokken van Mr goodlad gedragen zich in het water enigszins vergelijkbaar als pellets. De brokken lossen langzaam op en geven geleidelijk geur en smaak af aan het water. Dit betekent ook dat je iets actiever moet zijn bij het vissen met deze brokjes in vergelijking met het gebruik van boilies. Terwijl je boilies zonder zorgen een nacht in het water kunt laten liggen, geldt dat niet voor deze hondenbrokken. Vooral wanneer er kreeften of witvis aanwezig zijn, is regelmatig verversen essentieel. Om te achterhalen hoelang dit ongeveer duurt, heb ik een aantal brokjes gedurende 9 uur in een glas water van ongeveer 15 graden gelegd, wat overeenkomt met een nachtje vissen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven