Karpervissen: aan de oppervlakte in 2024 [20+ tips]

Oppervlakte vissen op karpers

Oppervlaktevissen, een van de oudste technieken binnen het karpervissen, wordt helaas niet veel toegepast. Dit is echter een gemiste kans, aangezien het een uiterst effectieve en spannende manier is om karpers te vangen! In deze uitgebreide blog wil ik jullie graag meer vertellen over drijvend vissen en het bevissen van karpers aan de oppervlakte. Hierin vind je tips over de benodigde materialen, aas, montage en de juiste aanpak om karpers aan de oppervlakte te vangen.

Technieken voor oppervlaktevissen

Er zijn verschillende manieren om op karper aan de oppervlakte te vissen. Een van de meest gebruikte methoden is het vissen met brood, hondenbrokken en kattenbrokken. Hieronder vind je meer informatie over de verschillende technieken en hun voor- en nadelen. Deze technieken kunnen allemaal goede resultaten opleveren en veel karper opleveren. Het is echter belangrijk om te realiseren dat elke dag anders is. Waar karpers zich de ene dag vol overgave op een tapijt van brokken storten, kunnen ze de volgende keer veel kieskeuriger zijn en alleen voor een klein broodkorstje kiezen.

Free lining Methode

Oppervlaktevissen, ook wel bekend als “korsten”, “vlokken” of “drijvend vissen”, kan op verschillende manieren worden gedaan. Een van deze methoden is “free lining”, waarbij alleen een haak aan de hoofdlijn wordt bevestigd. Deze methode is bijzonder geschikt wanneer je geen grote werpafstanden hoeft te overbruggen. Bij het vissen op korst in polders, smalle sloten of grachten is het vaak niet nodig om ver te werpen, en daarom is free lining een ideale aanpak. Het voordeel van free lining is dat je direct contact hebt met de vis en er weinig elementen zijn waar de karper van kan schrikken. De hoofdlijn vormt de enige verbinding tussen jou en de vis. Er zijn geen dobbers of loodsystemen die eventueel verstrikt kunnen raken in wier, en het contact is direct.

Aangezien je aas het enige werpgewicht is, moet je rekening houden met de werpafstand. Met brood kun je in principe verder werpen dan met brokken. Brood absorbeert namelijk meer water, en als je vlak voordat je het inwerpt je broodje een seconde in het water dompelt, wordt het zwaar genoeg om zelfs een afstand van 30 meter te halen! Dit is natuurlijk alleen mogelijk met de juiste combinatie van materiaal, waar we later op in zullen gaan. Als je verder moet werpen, zijn de volgende methoden interessanter.

Oppervlaktevissen met drijvers

Een tweede methode om karper aan de oppervlakte te vissen, is het gebruik van dobbers. Hierbij monteer je een Sribulino, snoekdobber, buldo, flatliner, bombetta, suspender of controller op ongeveer 50 cm van de haak. Het voordeel hiervan is dat je hiermee verder kunt werpen en plekken kunt bereiken die voorheen niet haalbaar waren. In deze zogenaamde veilige zones voelen karpers zich vaak meer op hun gemak en zullen ze met meer overtuiging azen. Het nadeel is dat je presentatie ook harder op het water landt vanwege het gewicht van de dobber.

Daarnaast kan een dobber negatief werken in combinatie met wier. De dobber kan tijdens het slepen wier meenemen en onrust in het water veroorzaken. Een subtiele en opvallende presentatie wordt daardoor vaak bemoeilijkt. Kies daarom voor een kleine werpdobber met voldoende gewicht. De laatste 50 centimeter van de lijn kun je gebruiken van een speciale oppervlaktelijn, zodat de presentatie minder opvalt. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een soepele fluorocarbon lijn die gemakkelijk rechtgetrokken kan worden. Ook kies ik graag voor doorzichtige dobbers, omdat ze naar mijn mening de montage enigszins camoufleren.

Een voordeel van het vissen met een dobber is dat de karper zich erop kan haken bij een aanbeet. Zodra de karper het aas aan het oppervlak opzuigt en verplaatst, zal de kleine onderlijn uitrekken. Wanneer deze in contact komt met de dobber, schrikt de karper meestal en zwemt snel weg. Dit bevordert dan ook de haakinzet op de dobber.

Schuiflood

Een derde methode om karper aan de oppervlakte te vissen, is het gebruik van een schuifloodje. Hierbij monteer je op de hoofdlijn alleen een haak, een stoppertje en een schuifloodje of olivette waar de lijn doorheen loopt. Bij het gebruik van olivettes kun je de rubberen insert verwijderen, waardoor de lijn gemakkelijker door het midden van de olivette glijdt. Ik raad aan om het hoogst mogelijke gewicht te kiezen om ervoor te zorgen dat je montage in eerste instantie mooi afzinkt. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de 5.0 gram inline olivettes van Fox Match.

Hoe groter de diameter van de binnenkern, hoe beter. Het idee hierachter is als volgt: je monteert een drijvend aasje aan de haak. Boven de haak plaats je op 10 cm afstand een stoppertje waarop het schuifloodje of de olivette rust. Het is belangrijk dat het loodje niet over het stoppertje kan schuiven. Wanneer je nu inwerpt, zal je zien dat je hele presentatie naar de bodem zakt. Als je vervolgens lijn geeft, zal het aasje vanzelf naar boven komen. Dit principe wordt ook gebruikt bij het uitpeilen en vissen met zig rigs.

Voor- en nadelen van Schuiflood

Het grote voordeel van dit systeem is dat het schuifloodje je in staat stelt om verder te werpen. Door lijn te geven, bepaal je op welke diepte je aas wordt gepresenteerd. Als de vissen zich boven de spronglaag bevinden, kun je met dit systeem ervoor zorgen dat je aas ook boven de spronglaag wordt aangeboden! Het nadeel van dit systeem is dat enig obstakel op de bodem, zoals wier, ervoor kan zorgen dat het systeem niet meer goed werkt. Wier kan voorkomen dat je aas tijdens het geven van lijn op de bodem blijft liggen.

Als je zeker wilt zijn dat je aas naar boven komt, is dit systeem een goede oplossing. Als het wat moeilijker gaat, kun je een loodje met een grotere diameter van de middelkern gebruiken. Je kunt kiezen voor zwaardere inline loodgewichten. Houd er echter rekening mee dat hoe zwaarder het lood is, hoe harder het op het wateroppervlak terechtkomt. Het is in ieder geval belangrijk om ervoor te zorgen dat je aas voldoende drijfvermogen heeft. Als dat niet het geval is, zal het niet naar de oppervlakte drijven. Een tip is dan om een heel klein drijvertje tussen de haak en het stoppertje te plaatsen.

Als je dit systeem wilt gebruiken, kies dan voor opvallend aas. Op die manier kun je gemakkelijker je aas vinden wanneer je lijn geeft. Vooral op langere afstanden kan felgekleurd aas in je voordeel werken. Het is ook handig om een verrekijker bij je te hebben, vooral wanneer je op grotere afstand vist.

Oppervlaktevissen met Zig rigs

Een andere methode is de zig rig. Deze techniek lijkt natuurlijk op de eerder genoemde methoden en is de laatste jaren steeds populairder geworden vanwege zijn effectiviteit. Het principe van de zig rig is als volgt: het is in wezen een vastloodsysteem met een (zeer) lange onderlijn. Deze onderlijn is meestal gemaakt van fluorocarbon om de lijn minder zichtbaar te maken onder water.

Voor het aas wordt vaak gekozen voor opvallende aasjes zoals fluorescerende pop-ups, wafters of foam. Het aas wordt meestal gemonteerd op een D-rig aan de onderlijn. Het voordeel hiervan is dat je het aas op de gewenste diepte kunt presenteren door simpelweg de lengte van de onderlijn aan te passen. Sommige vissers geven het aas extra drijfvermogen door een drijvertje, zoals eerder besproken, ongeveer 50 centimeter onder het aas te plaatsen. Op deze manier weet je zeker dat je aas op de gewenste diepte blijft drijven.

Een nadeel van de vaste zig rig is dat je telkens moet inhalen om de diepte van je aas aan te passen. Dit is niet het geval bij de eerder besproken methoden. Een ander nadeel van de zig rig is dat je te maken hebt met een lange onderlijn, wat het werpen bemoeilijkt. Een optie is om een voerboot te gebruiken. Door je zig rig zorgvuldig in het compartiment van de voerboot te plaatsen, zal deze mooi onder water terechtkomen.

PVA string

Een andere methode die ik vaak gebruik, is het gebruik van PVA-string. Je rolt de onderlijn om je hand als een spoel en bindt deze vervolgens samen met PVA. Op deze manier is de presentatie compact en kun je deze zowel werpen als gemakkelijk vervoeren met een voerboot. Zodra het PVA oplost, komt de montage vrij en drijft je aasje naar de oppervlakte. Het is belangrijk om je onderlijn goed op te rollen, anders functioneert het systeem niet naar behoren.

Er zijn zoals eerder genoemd veel mogelijkheden om je aas te presenteren. Mijn voorkeur gaat uit naar free lining, omdat je daarbij direct contact hebt met de vis. Bovendien zitten er geen andere onderdelen aan de lijn bevestigd die gemakkelijk kunnen vastlopen in obstakels en wier. Het gebruik van de verschillende systemen hangt ook af van het aas dat je wilt gebruiken.

Aas voor oppervlaktevissen

Voor het vissen op karper aan de oppervlakte zijn verschillende aassoorten geschikt, zolang ze maar drijfvermogen hebben en het gewicht van de haak kunnen compenseren. De meest gebruikte aassoorten voor drijvend vissen op karper zijn brood, kattenbrokken, hondenbrokken, pop-ups en wafters. Het is ook mogelijk om zinkend aas drijvend te maken met behulp van foam of kurk. Denk bijvoorbeeld aan een tijgernoot met kurk of een boilie met kurk of foam. De mogelijkheden zijn in principe eindeloos. Er is zelfs ooit een artikel verschenen in een van de magazines over oppervlaktevissen met popcorn!

Om je aas nog aantrekkelijker te maken, kun je ervoor kiezen om het aasje te dippen in een flavour. Het is belangrijk om een passende flavour te kiezen, afhankelijk van het seizoen. Een olieachtige flavour verspreidt zich bijvoorbeeld niet goed in koud water, terwijl een op alcohol gebaseerde flavour dat wel doet. Een zoete flavour kan in de zomer juist de vissen verleiden om te gaan azen, terwijl een visachtige flavour het beter doet in koudere tijden. Maak hier gebruik van!

Om ervoor te zorgen dat het aas niet snel van je hair of haak afvalt tijdens het werpen, is het belangrijk om de juiste montage te gebruiken. Daarom wil ik graag enkele montagetechnieken bespreken die ervoor zorgen dat je aas langer op zijn plek blijft zitten.

1. Brood

Brood is ongetwijfeld een van de beste aassoorten voor het vissen op karper. Of je nu drijvend of zinkend brood gebruikt, ze zijn er dol op! Brood wordt erg zacht zodra het in contact komt met water. Dit heeft als voordeel dat je gemakkelijker en sneller kunt aanslaan. Het nadeel is dat je het niet zo ver kunt werpen en na elke worp moet vervangen.

Bij het vissen met brood op karper begint de keuze al bij het type brood. Voor het vissen met drijvende korst geef ik de voorkeur aan brood met een sponsachtige structuur en een hardere korst. Over het algemeen zijn casino wit, melkwit of Turks brood uitstekende keuzes. Helaas varieert de kwaliteit van brood per bakker, dus het is niet mogelijk om een specifiek brood aan te wijzen dat precies aan de juiste specificaties voldoet. In mijn optiek zijn er drie soorten brood waaruit de visser kan kiezen.

2. Kattenbrokken en hondenbrokken

Een veelgebruikte aassoort bij oppervlaktevisserij is honden- of kattenbrokken. Vooral de Variantjes van Purina Tompoes en de menubrokken van Bonzo zijn populair aas. Het voordeel van brokken is dat ze vaak veel olie bevatten, waardoor ze een attractieve laag op het wateroppervlak vormen waar karpers op reageren. Brokken laten zich gemakkelijk met de hand werpen, terwijl dit soms lastiger is met brood. Het is ook eenvoudig om brokken weg te schieten met een katapult of werppijp. Op deze manier kan er met behulp van een dobber op grote afstand gevist worden met brokken. Er zijn in principe drie manieren om brokken te bevestigen.

3. Pop-ups en wafters

Zowel pop-ups als wafters hebben drijfvermogen en worden het best gemonteerd aan een hair of plastic baitscrew. Een veelgebruikte methode is de chod rig, waarbij de pop-up of wafter wordt gemonteerd met behulp van een D-rig. Je kunt ook een standaard hair rig gebruiken. Bij het kiezen van de juiste pop-up of wafter zou ik gaan voor een fel en opvallend aas. Fluorescerende pop-ups zijn een goede keuze. Als je er ook nog een vindt die goed uitwasemt, heb je een perfect aasje in handen.

4. Kurk en foam

Bij het vissen aan de oppervlakte reageert karper voornamelijk op wat hij ziet. Wie bekend is met oppervlaktevissen weet dat karper regelmatig objecten van het wateroppervlak pakt en pas in zijn mond bepaalt of het eetbaar is of niet. Daarom hoeft het aas niet altijd eetbaar te zijn, en is het ook mogelijk om te vissen met kurk of foam. Gardner biedt bijvoorbeeld verschillende maten en kleuren Zig foam aan die zeer geschikt zijn. Als je met kurk wilt vissen, kun je kiezen voor de bekende kurken bolletjes die ook worden gebruikt voor het maken van pop-ups. Rig Marole heeft deze in hun assortiment. Deze kurken bolletjes monteer je eenvoudigweg aan een hair. Om alles nog aantrekkelijker te maken, kun je zowel foam als kurk voorzien van een flavour, aangezien beide materialen goed geuren kunnen opnemen.

5. Artificial bread

Naast natuurlijk aas zijn er tegenwoordig ook kunstaassoorten op de markt verkrijgbaar. Een bekende fabrikant van kunstmatig aas, genaamd Enterprise Tackle, biedt speciaal kunstbrood aan voor oppervlaktevisserij. Dit kunstbrood is een imitatie van een echt sneetje brood. Het heeft als voordeel dat het materiaal poreus is, waardoor het beter op de haak blijft zitten. Bovendien is dit kunstbrood bestand tegen witvis, wat betekent dat het niet uit elkaar valt wanneer kleinere vis eraan knabbelt. Gewoon brood kan hier soms tekortschieten. Een ander voordeel van het absorberende vermogen is dat je het kunstbrood kunt soaken in verschillende flavours en aroma’s. Een stukje brood voor alle gelegenheden!

Als laatste wil ik graag de bijzondere broodproducten van het Franse merk Sensas benoemen. Deze broden zijn speciaal ontwikkeld voor de visserij en blijven uitstekend op de haak zitten. Ze zijn verkrijgbaar als hele broden of koeken in diverse kleuren (geel, rood en naturel) en met verschillende smaken (hennep, superieure hennep, melasse en maïsbrood). Deze broden zijn mogelijk moeilijk te vinden in Nederland, maar een vraag bij een gespecialiseerde hengelsportwinkel zal naar verwachting tot gewenste resultaten leiden. In ieder geval zijn deze broden zeer vernieuwend.

Waar moet je op letten bij oppervlaktevissen?

Nu we de methodes, technieken en aassoorten hebben besproken, gaan we verder met het daadwerkelijke oppervlaktevissen op karper. Bij het beginnen met oppervlaktevissen kunnen we twee vormen onderscheiden: vissen op zicht – waarbij je de karpers ziet zwemmen – en vissen lokken. De eerste vorm is het gemakkelijkst. Je hebt enkele karpers waargenomen aan de oppervlakte. Nu is het belangrijk om je aasje in de buurt van de vissen te krijgen zonder dat ze jou opmerken. Hiervoor zijn verschillende effectieve methodes. De gemakkelijkste manier is om naar de karpers toe te werpen, maar dit brengt ook risico’s met zich mee. De kans dat je op of te dicht bij de vissen gooit is namelijk groot.

Het is altijd belangrijk om je aasje zo onopvallend mogelijk in het water te laten landen met zo min mogelijk plons. Als je een karper ziet liggen, kun je het beste er net voor gooien. Door je aasje zachtjes terug te trekken, kun je het aas in de buurt van de vissen presenteren. Als er in de buurt van de vissen waterplanten of leliebladeren zijn, gooi dan daarop. De waterplanten absorberen de trillingen. Door rustig terug te trekken, kun je je aasje vrij van wier naar de karpers toebrengen. Let wel op bij een montage waarbij de haak vrij hangt, deze kan wier oppakken. Als de karpers aan de overkant azen, gooi dan je aasje richting de overkant als dit mogelijk is en trek het voorzichtig terug het water in. Doe alles rustig en bedachtzaam.

Tip 1: Gebruik de wind in je voordeel

Maak gebruik van de wind als er een beetje wind staat. Gooi je aasje tegen de wind in en laat het meedrijven tot waar de karper zich bevindt. De karper ziet dit als een natuurlijk proces en zal sneller het aas oppikken. Als je het geluk hebt dat de karper recht onder je aan het azen is, houd dan afstand van de kant en let op je schaduw. Probeer voorzichtig je aasje bij de kant te plaatsen, vaak kan dit geruisloos. Blijf stil en maak geen snelle en onverwachte bewegingen, anders heeft de karper je zo door. Vooral bij graskarper is elke beweging gevaarlijk! Soms is het zelfs mogelijk om de haak letterlijk in de bek van de azende karper te plaatsen!

De tweede manier van oppervlaktevissen is door eerst te voeren. Vooral op beken, rivieren en kanalen kan deze methode zeer effectief zijn. Bij deze methode zie je de vis niet zwemmen, maar verspreid je brokjes of broodkorstjes over het wateroppervlak. Je voert vanaf je eigen kant naar de overkant. Laat het voer met de stroming meedrijven, zodat je snel een groot gebied kunt verkennen. Het is niet erg om veel te voeren, omdat je snel last krijgt van andere vissoorten zoals voorn, kopvoorn en winde.

De karper verraadt zich snel door gulzig de korst van het wateroppervlak te pakken en de kopvoorns en windes proberen weg te jagen. Als je meerdere karpers ziet azen, kun je zelfs voedselconcurrentie creëren. Ik heb op deze manier vaak de passieve vissers weggevist door ongekend veel te vangen! Mijn voorkeur gaat bij deze methode uit naar brood. Schroom niet om veel brood te voeren. Een kilometer kanaal kost me vaak drie hele broden, maar levert me ook vaak evenveel karper op. Deze voermethode werkt natuurlijk ook op vijvers en meren. Probeer bijvoorbeeld wat stukjes brood te voeren in een veld van leliebladeren. Je zult versteld staan van wat er gebeurt!

Tip2: Observeren

Als je geen karper ziet aan de oppervlakte en het voeren heeft geen resultaat opgeleverd, probeer dan eens de plekken te vinden waar karper zich graag ophoudt. Oppervlaktevissen draait voornamelijk om observatie en dit kan juist veel vis opleveren. Een goede polaroidzonnebril kan hierbij het verschil maken. Als ik geen vis kan vinden aan de oppervlakte, zoek ik altijd naar plekken met pompenbladeren, rustige hoekjes met drijfvuil en zeer ondiepe delen van het water. Met wat geduld zal de karper zich toch laten zien en kan het spel weer beginnen.

Een andere manier is om gewoon te voeren met partikels in de randen van het water. Maak meerdere voerplekken en ga ze één voor één af. Misschien heb je karper aangetrokken naar een van je voerplekken. Aangezien de randen in de meeste wateren niet erg diep zijn, zal de karper snel een drijvende hap aan de oppervlakte ontdekken. Het rustig aanbieden van je aasje is vaak voldoende. Een tip is om Magic Bubbles van JVS aan je partikels toe te voegen. Dit product zorgt ervoor dat voer deeltjes naar de oppervlakte stijgen. Op deze manier kan je voer verticaal uitwasemen.

Tip3: Pas op Watervogels

En dan komen we bij onze grootste vijand, zo groot zelfs dat ze een heel hoofdstuk verdienen in dit verhaal. Watervogels zoals waterhoentjes, meeuwen, meerkoeten en voornamelijk eenden kunnen je visdag flink verpesten. Zodra ze eenmaal doorhebben dat je broodjes of brokjes hebt, is er geen einde meer aan en zullen ze je blijven lastigvallen. Ik heb talloze scheldwoorden naar ze geschreeuwd, allerlei trucs uitgehaald om ze weg te jagen, maar vaak trok ik aan het kortste eind. Ik heb gesist, geblafte, wild gezwaaid met mijn armen, maar het had vaak geen effect. Ik kan echter vier tips geven om deze ware plaag iets onder controle te krijgen, al is het maar voor die paar minuten die je nodig hebt om een karper te vangen.

 1. Lok ze naar de andere kant van het water en voer daar veel brood. Zo houden ze zich daar even bezig. Het nadeel is dat zodra het brood op is, ze je weer weten te vinden!
 2. Voer zoveel brood of brokken totdat ze verzadigd raken. Ze kunnen niet oneindig blijven eten, maar wel heel veel! Het kan wel wat aas kosten, dus zorg altijd dat je voldoende aas bij je hebt.
 3. Probeer te vissen met hondenbrokken of kattenbrokken. Watervogels zien dit minder snel als aas, omdat het minder opvalt. Maar wees gerust, de karpers zullen het zeker vinden!
 4. En als laatste, geef het op. Ze zorgen voor veel frustratie en agressie. Zoek een ander water op en probeer het later nog eens.

Ontvangen tips van lezers

 • Niet alleen kleine karpers worden gevangen op de korst; ook op locaties zoals Lac de Cassien en de grote Belgische kanalen zijn verrassend grote vissen gevangen.
 • Oppervlaktevissen is het hele jaar door mogelijk. Zelfs in de maanden januari, februari en maart vang ik de eerste vissen op de korst. Zoek ondiepe delen met zonlicht, plekken met drijfvuil of heldere gebieden die beschut zijn. Ook vissen in stadsgrachten kan vis opleveren, omdat de stenen en bruggen warmte vasthouden en goede winterstekken zijn.
 • Blijf observeren en loop niet te snel voorbij aan een plek. Kijk bij bruggen, overhangende bomen en onderwaterobstakels. Let ook op lelievelden, waar plotseling een bek kan uitsteken. Onder watervogelnesten en in de buurt van hun uitwerpselen kan veel voedsel te vinden zijn voor de karper. Loop je stekken niet te snel af en blijf altijd rustig.
 • Gebruik een goede polaroidbril om beter in het water te kunnen kijken. Deze brillen verminderen de reflectie en schittering van het water, waardoor je veel meer kunt zien. Een goede zonnebril kan het verschil maken tussen iets opmerken of erlangs lopen. Als je op afstand vist, is een verrekijker ook een optie.
 • Houd je uitrusting simpel en lichtgewicht. Je bent voortdurend in beweging en te veel bagage belemmert je vrijheid van bewegen. Ik kies voor een kleine heuptas, zoals de Nash Bodyguard, voor mijn kleine materialen, fotocamera, kleine weegschaal, schepnet, opgerolde onthaakmat en een tas voor mijn aas.
 • Als een schepnetsteel te veel ruimte inneemt, neem dan een bankstick mee en bevestig deze aan je net. Zo heb je een stabiel net dat toch ruimtebesparend is. Je kunt ook kiezen voor een inklapbaar net.
 • Verplaats je lopend of met de fiets. Vanuit de auto zie je niet genoeg!
 • Een handige tip om je schepnet op de fiets mee te nemen, is door klittenbandstrips te kopen. Hiermee kun je gemakkelijk je opgerolde schepnet, inclusief de steel, aan de middenstang van je fiets bevestigen. Een bagagedrager kan handig zijn voor je tassen.
 • Het gebruik van een visvest, vergelijkbaar met wat vliegvissers dragen, is een goede manier om je kleine materialen op te bergen zonder een extra tas mee te hoeven dragen.
 • Als de karper niet reageert op je oppervlaktekorstje, probeer dan eens een pluimpje te kneden. Dit is een deegje met een champignonachtige vorm waarvan de onderkant is samengeknepen. Een pluimpje zinkt heel langzaam en kan een karper net overhalen om toe te happen.
 • Niet alleen wit brood vangt vis, ook bruin en donker brood worden herkend door de karper. Donker brood kan zelfs helpen om dressuur te doorbreken.
 • Tegenwoordig zijn er drijvende pellets verkrijgbaar in verschillende vormen en maten, zoals de Riser pellets van Nash. Deze kunnen uitstekend dienen als aas voor oppervlaktevissen en er zijn ook varianten die aan de haak kunnen worden bevestigd, zoals hookable floaters. Deze pellets moeten op dezelfde manier worden bevestigd als honden- of kattenbrokken.
 • Als je met drijvende pellets vist, stop ze dan eens samen met je haakaasje in een PVA-zakje. Wanneer het zakje oplost, komen de pellets inclusief je haakaasje naar de oppervlakte. Op deze manier kun je een verticaal voerspoor creëren, omdat de pellets oliën loslaten. Een mooie manier om vissen die zich op de bodem bevinden naar boven te lokken!
 • Zorg er altijd voor dat je schaduw achter je staat. Karpers kunnen schrikken van de beweging van je schaduw, omdat ze dit associëren met gevaar.
 • Houd je haken altijd scherp. Je moet handmatig aanslaan en een goede haak zorgt voor een betere en snellere inhaking.
 • Probeer je kleding aan te passen aan de omgeving. Draag kleding in natuurlijke kleuren die niet te opvallend zijn. Een felgeel of rood T-shirt valt zowel voor de visser als voor de vis te veel op.
 • De beste tijdstippen voor oppervlaktevissen zijn de vroege ochtend en avond. Op zeer warme dagen komt de karper weliswaar ‘s middags aan de oppervlakte, maar zuurstof krijgt dan vaak prioriteit boven voedsel. Voeren kan ze soms aanzetten tot azen.
 • Ook op bewolkte en regenachtige dagen kun je vis aan de oppervlakte verwachten.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven