5 Effectieve pop-up rigs voor karpervissen in 2024

Effectieve pop up rigs voor karpervissen

Als karpervissers raken we waarschijnlijk nooit uitgepraat over aas. De wereld van boilies, partikels en andere aassoorten is enorm uitgebreid, maar als het gaat om ons haakaas kiezen we vaak voor een zinkende boilie of een pop-up. Het grootste verschil tussen deze twee is natuurlijk dat een pop-up drijft, waardoor we een aangepaste rig moeten gebruiken. In dit artikel zullen we daarom de vijf meest populaire en effectieve pop-up rigs van 2024 bespreken. Want hoe moet je precies vissen met een pop-up en welke pop-up rig vangt de meeste karper?

1. Ronnie Rig

Ronnie rig voor karpervissen

In de afgelopen jaren is de Ronnie Rig waarschijnlijk de meest gebruikte pop-up montage geworden voor het vissen op karper. Deze rig, ook bekend als de Spinner Rig, heeft verschillende grote voordelen ten opzichte van andere onderlijnen en montages. Een van de voordelen is dat je gemakkelijk de haak kunt verwisselen als deze bot of beschadigd is. Hierdoor hoef je niet het hele onderlijnmateriaal te vervangen, wat je wat geld bespaart.

Daarnaast heeft de Ronnie Rig uitstekende ‘anti tangle’ eigenschappen, wat betekent dat de rig bijna nooit in de war raakt tijdens het werpen. Nadat je hebt ingeworpen, duwt het stugge onderlijnmateriaal zichzelf weg van het lood, waardoor de rig altijd goed komt te liggen. Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat je pop-up rig goed uitgelood is en eventueel de pop-up bij te trimmen of de rig te verzwaren met een beetje putty. Op die manier raakt de rig in balans en staat de pop-up niet hoger boven de bodem dan gewenst.

Voor veel karpervissers wordt de Ronnie Rig zelfs beschouwd als de nummer één rig in hun visserij, en we begrijpen heel goed waarom!

2. De Chod Rig

Chod Rig Karpervissen

Vóór de opkomst van de populaire Ronnie Rig was de Chod Rig veruit de meest gebruikte pop-up rig. Ondanks dat deze rig andere eigenschappen heeft, blijft een goed geviste chod nog steeds een echte killer (in de positieve zin van het woord, uiteraard!). De Chod Rig heeft ook een aantal unieke eigenschappen die het tot een uitstekende rig maken voor het vissen met pop-ups op karper.

Een chod rig is vrijwel onmogelijk om in de war te gooien en is daarom perfect geschikt voor vrijwel alle omstandigheden. Door het scharnierende mechanisme van de wartel kan de Chod Rig (in de meeste gevallen) meedraaien wanneer een karper je haakaas oppakt. Het maakt dus niet veel uit vanuit welke richting de karper naar je pop-up zwemt voordat hij deze opzuigt. De meeste karpervissers gebruiken een chod rig op een leadcore leader, waardoor deze mooi op de bodem wordt vastgezet, maar je kunt de chod ook ‘naked’ (zonder loodkern) vissen, wat een enorm voordeel kan opleveren.

Variant: Gebruik de Naked Chod voor het vissen op waterplanten

Een van de grootste voordelen van een ‘Naked Choddy’ is dat je deze rig kunt vissen boven waterplanten! Door een kraal op je lijn te plaatsen, kun je bepalen hoe ver de chod van het lood af komt te staan bij het werpen. Tijdens de worp schuift de chod namelijk naar achteren totdat deze de kraal raakt. Hierdoor kun je spelen met de waterdiepte en eventueel wier. Het is dus mogelijk om zelfs bovenop een metershoog wierbed te vissen! Dankzij de drijvende pop-up zal je chod langzaam op het wier neerdalen, waardoor je effectief kunt vissen op karpers die zich in hogere waterlagen bevinden. Let echter op dat je in dat geval je lijn niet te strak opdraait, want dan kan de chod verstrikt raken in het wier en zal deze minder zichtbaar zijn en zijn effectiviteit verliezen.

3. Multi Rig

Multi Rig voor karpervissen

De volgende rig in de reeks pop-up rigs is de Multi Rig. Deze rig is zeer gemakkelijk te knopen en stelt je ook in staat om de haak te vervangen als deze bot of beschadigd is. De rig kan worden gebruikt met inline-, leadclip- en helisystemen, waardoor hij perfect is voor een nauwkeurige aasaanbieding. De hoogte van de rig kan eenvoudig worden aangepast door de grootte van de lus en het plaatsen van een loodhagel of putty op de onderlijn. Het is een uitstekende rig die door veel vissers wordt gebruikt!

4. Hinged Stiff Rig

Hinged Stiff Rig voor karpervissen

Op de vierde plaats in deze lijst van populaire en effectieve pop-up rigs staat de Hinged Stiff rig. Ondanks dat deze rig door de jaren heen zijn effectiviteit heeft bewezen, is hij misschien een beetje overschaduwd door de populariteit van de Ronnie Rig. De Hinged Stiff rig is eigenlijk een variant van de Chod Rig en is ideaal voor het vissen met helicoptersystemen. Je zou het kunnen zien als een verlengde Chod Rig die direct aan het lood wordt bevestigd in plaats van aan de lijn. Deze rig is bedacht door niemand minder dan Terry Hearn, en we kunnen met zekerheid zeggen dat hij op deze rig een groot aantal bijzondere en grote vissen heeft gevangen! Als je wilt vissen met een soort chod rig, maar ook een directe inhaking op het lood wilt hebben, dan is de Hinged Stiff rig een uitstekende keuze.

De Hinged Stiff rig is in feite een verlengde chod rig. Het ‘tweede deel’ van de rig kan worden gemaakt van zowel soepel als stijf onderlijnmateriaal.

5. De Carolina Rig

Deze rig bestaat uit een gewicht, een kraal, een wartel en een haak, die aan een lang stuk gevlochten lijn is bevestigd. Het gewicht zorgt ervoor dat de rig naar de bodem zakt, terwijl de kraal en de wartel dienen als schokabsorberende elementen. Hierdoor kan het aas, zoals een kunstaas of een worm, vrij rond bewegen en verleidelijk trillen of wiebelen. De Carolina Rig is een effectieve manier om vissen te lokken en te verleiden tot een aanbeet. Het is een veelzijdige techniek die zowel vanaf de kant als vanuit een boot kan worden toegepast. Probeer de Carolina Rig uit en ontdek zelf de voordelen van deze rig bij het vissen op roofvissen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven