Wanneer je net begint met vissen, zul je waarschijnlijk veel nieuwe dingen ontdekken. Het eerste wat je moet doen, is allerlei materiaal aanschaffen. Daarnaast is het belangrijk dat je enige techniek leert, inclusief het werpen met een werphengel. Een werphengel is namelijk ontworpen om op verschillende afstanden te vissen. Maar hoe werp je eigenlijk met zo’n hengel?
Om te beginnen met werpen, houd je de lijn tegen je hengel met je wijsvinger. Vervolgens open je de beugel en richt je de hengel naar achteren, om hem daarna met een zwiep naar voren te gooien.
Hierboven heb ik kort uitgelegd hoe je moet werpen met een werphengel. In dit artikel zal ik dieper ingaan op dit onderwerp. Ik bespreek wat een werphengel precies is, welke vistechnieken, zoals matchvissen, je kunt gebruiken met een werphengel, welke factoren invloed hebben op je werpafstand, de exacte werptechniek, werpen met een reel en werpen bij het vliegvissen. Na het lezen van dit artikel zul je precies weten hoe je moet werpen met een werphengel.
Een werphengel, wat is dat?
Een werphengel is een hengel die is uitgerust met een molen. Aan de hengel zijn ogen bevestigd die de lijn naar het uiteinde van de hengel geleiden. Zoals de naam al aangeeft, is een werphengel bedoeld om te werpen. Het is met name geschikt voor vissen op grotere afstanden, maar kan uiteraard ook gebruikt worden bij het vissen op korte afstand.
Het voordeel van een werphengel is dat je gebruikmaakt van een molen. Hierdoor kun je gemakkelijker controle houden over je lijn en heb je meer grip op de vis.
Er bestaan vele verschillende soorten werphengels, omdat werpen wordt toegepast bij diverse technieken. Je kunt ervoor kiezen om uitsluitend met je werphengel te werpen, maar je kunt er ook actief mee vissen.
Wanneer gebruik je een werphengel?
De werphengel kan worden gebruikt bij verschillende vistechnieken. Het werpen wordt voornamelijk toegepast wanneer je een grotere afstand wilt bereiken tijdens het vissen. Ook kan het handig zijn om te werpen wanneer je moeilijk bij het water kunt komen, bijvoorbeeld vanwege struiken op je visplek of een steile oever.
Een werphengel kan bijvoorbeeld worden gebruikt bij het vissen op karper, snoek of brasem. Hierbij is het niet altijd noodzakelijk om ver te werpen, maar in sommige gevallen kan het wel vereist zijn. Bovendien is het gemakkelijker om een sterke vis binnen te halen dankzij het gebruik van de molen. Vistechnieken zoals penvissen, feedervissen, statisch vissen of drijvend vissen lenen zich goed voor het gebruik van een werphengel.
Daarnaast zijn er vistechnieken waarbij je actief op zoek gaat naar vis, waarbij je voornamelijk inwerpt en weer binnenhaalt met behulp van kunstaas. Met deze technieken richt je je met name op snoek, baars of snoekbaars. Dit wordt ook wel actief vissen met kunstaas genoemd.
Tot slot is de werphengel ook geschikt voor het zeevissen. Dit is een gebruikelijke praktijk, omdat je bij deze vorm van vissen vaak meer lijn nodig hebt. Je kunt bijvoorbeeld bodemvissen of vanaf de kant vissen. Bij bodemvissen moet je de juiste diepte bereiken om de bodem te bereiken, terwijl je bij het vissen vanaf de kant vaak een flinke afstand moet kunnen werpen met behulp van een zwaar stuk lood.
Wat heeft invloed op je werpafstand
Bij het streven naar een bepaalde werpafstand is het belangrijk om rekening te houden met verschillende factoren die hierop een negatieve invloed kunnen hebben. Natuurlijk wil je graag zo ver mogelijk werpen, maar soms lukt het niet om de gewenste afstand te bereiken. Gelukkig kunnen kleine aanpassingen ervoor zorgen dat je wel de gewenste afstand kunt halen. Deze aanpassingen hebben voornamelijk te maken met het gebruikte vismateriaal. Daarnaast zijn er ook andere factoren waar je rekening mee moet houden tijdens het werpen.
De hengellengte bepaalt de werpafstand
De lengte van de hengel heeft aanzienlijke invloed op de werpafstand die je kunt bereiken. Met een langere hengel kun je namelijk aanzienlijk verder werpen dan met een kortere hengel. Dit komt doordat een langere werphengel een grotere draaicirkel heeft. Hierdoor maakt het puntje van de hengel een langere zwaai, waardoor de lijn uiteindelijk met meer kracht weg kan schieten.
Als je een grotere werpafstand wilt bereiken, is het aan te raden om een langere hengel te gebruiken. Dit zie je veel bij het statisch vissen op karper of bij het zeevissen. In deze situaties worden hengels van 3,60 meter of 4 meter lang veelvuldig gebruikt.
Let op het werpgewicht
Het is van groot belang om aandacht te besteden aan het werpgewicht dat je gebruikt als je maximale werpafstand wilt bereiken. Het juiste werpgewicht is essentieel. Als je met een lichte uitrusting vist, heb je uiteraard minder gewicht om mee te werpen. Ook de keuze van je vislijn heeft invloed op de werpafstand. Een dunne lijn is lichter en zal daardoor minder ver werpen.
Hieronder vind je enkele voorbeelden van aanpassingen die je kunt maken om verder te werpen:
- Zwaardere dobber
- Dikkere lijn
- Zwaarder kunstaas
- Meer of zwaarder lood
- Groter of meer aas
De ogen van de hengel
Daarnaast is het belangrijk om goed te letten op de ogen van je werphengel. Als je vist met kleinere ogen, ondervindt de lijn meer weerstand bij het werpen. Met grotere ogen heeft de lijn minder hinder, waardoor hij gemakkelijker door de ogen glijdt en je een grotere werpafstand kunt behalen.
Daarnaast is het aantal ogen op je werphengel ook van belang. Een hengel met minder ogen zorgt voor minder weerstand van de lijn. Daarom zie je dat hengels die bedoeld zijn om ver te werpen vaak minder ogen hebben. Een karperhengel voor statisch vissen heeft bijvoorbeeld vaak 6 ogen, omdat je hiermee grote afstanden wilt overbruggen. Een penhengel daarentegen heeft vaak meer ogen, omdat je hiermee niet ver hoeft te werpen en de ogen een andere functie hebben.
Let op de molen die je gebruikt
Ten slotte heeft de molen, met name de spoel, ook invloed op de werpafstand. De spoel is het klosje waarop de vislijn is gewikkeld. Een spoel met een langwerpige vorm werpt gemakkelijker dan een diepere, maar smallere spoel. Bij een smallere spoel zit de lijn dichter op elkaar, waardoor er meer wrijving ontstaat. Dit remt de lijn af tijdens het werpen en resulteert in een kortere werpafstand. Als je echt ver wilt werpen, is het dus raadzaam om een spoel met een langwerpige vorm te gebruiken.
Hoe werp je met een werphengel
Bij het werpen met een werphengel zijn er drie verschillende technieken die je kunt gebruiken: onderhands werpen, zijwaarts werpen en achterwaarts werpen. Bij het werpen op korte afstand is onderhands werpen de beste keuze. Voor werpen langs een obstakel of in beperkte ruimte is zijwaarts werpen de meest geschikte techniek. Als je echter een grote afstand wilt bereiken, is achterwaarts werpen de beste optie. Bij deze laatste techniek kun je de meeste kracht uitoefenen.
Onderhands werpen
Het onderhands werpen is het meest eenvoudig met een kortere hengel. Daarnaast is het belangrijk om een kleine hoeveelheid lijn uit te laten hangen. Bij het onderhands werpen maak je enkele zwaaiende bewegingen en uiteindelijk werp je de lijn naar voren.
- Plaats je wijsvinger om de lijn en houd deze tegen je hengel aan.
- Open de beugel van je werpmolen.
- Maak enkele zwaaiende bewegingen met de lijn in de richting waar je wilt werpen.
- Laat de lijn los op het moment dat je naar voren zwaait.
Een belangrijk aspect van deze werptechniek is om niet te vroeg los te laten, anders zal de lijn niet voldoende kracht hebben en simpelweg naar beneden vallen. Laat pas los wanneer je de kracht hebt opgebouwd en de lijn naar voren begint te zwaaien.
Zijwaarts werpen
Wanneer je ervoor kiest om zijwaarts te werpen, is dit vaak omdat je een grotere afstand wilt bereiken en niet voldoende ruimte hebt om achterwaarts te werpen. Deze techniek wordt vooral veel gebruikt bij het vissen met kunstaas onder een brug of viaduct, waarbij zijwaarts werpen de ideale methode is.
- Houd de lijn weer vast met je wijsvinger.
- Open de beugel van je werpmolen.
- Kies of je de hengeltop naar links of naar rechts wilt richten.
- Werpt het aas uit in een horizontale lijn.
- Laat de lijn los nadat je al je kracht hebt gebruikt.
Voor deze techniek is het het gemakkelijkst om de tegenovergestelde kant te kiezen van waar je naartoe wilt werpen. Dit zorgt voor een grotere zwaai, waardoor je gemakkelijker een grotere afstand kunt werpen. Als je niet genoeg ruimte hebt, kun je ook dezelfde kant kiezen als de werprichting of andersom gaan staan.
Als je met deze techniek recht vooruit wilt werpen, kun je dezelfde stappen volgen, maar moet je eerder stoppen met zwaaien en eerder loslaten. Voor een nauwkeurige worp recht vooruit kun je beter een iets kortere hengel gebruiken. Met een langere hengel moet je namelijk eerder loslaten en kun je niet voldoende kracht genereren om echt ver te kunnen werpen.
Achterwaarts werpen
Volgens mijn mening is dit de gemakkelijkste methode omdat je hiermee perfect kunt werpen en beter kunt richten. Het richten doe je door recht te gaan staan in de richting waar je naartoe wilt werpen.
- Ga recht staan in de richting waar je naartoe wilt werpen om beter te kunnen richten.
- Houd de lijn weer vast met je wijsvinger.
- Open de beugel van de molen.
- Beweeg de hengeltop naar achteren, achterlangs.
- Maak een bovenwaartse zwaai.
- Laat de lijn los op het moment dat de hengel recht staat.
Als je maximale werpafstand wilt bereiken, kun je bij deze techniek veel kracht gebruiken. Zorg er echter voor dat je voldoende ruimte hebt. Controleer eerst of er niets boven je hangt of achter je staat. Daarna kun je deze werptechniek veilig uitvoeren.
Makkelijker inwerpen
Het inwerpen kan gemakkelijker gemaakt worden om misworpen te verminderen en vissen niet te verjagen. Deze techniek wordt vooral gebruikt bij het vissen op kleinere vissen en is populair bij feedervissen. Op de spoel van je molen bevindt zich een klein haakje, bekend als de lijnclip. Als je tijdens het inwerpen de lijn achter dit haakje plaatst, kun je niet verder werpen dan de afstand die je al geworpen hebt.
Met behulp van een lijnclip hoef je alleen maar te richten op het juiste punt. De lijn stopt precies op de gewenste werpafstand. Het is echter belangrijk om de vis goed binnen te halen, omdat deze niet verder kan trekken vanwege het gebruik van de lijnclip.
De lijnclip zorgt ervoor dat je niet te veel kracht hoeft te geven. Dit voorkomt dat je te dichtbij of te ver gooit, en voorkomt per ongeluk in de struiken terechtkomen.
Een alternatief op het inwerpen
Er zijn ook alternatieven voor het inwerpen die ervoor zorgen dat je zeker bent dat je op de juiste plek vist. Een goede optie is het uitlopen van je lijn. Dit betekent dat je de lijn neerlegt op de gewenste visplek en vervolgens terugloopt naar de plek waar al je uitrusting ligt. Je legt je lijn in het water en wacht tot je montage goed gepositioneerd is. Daarna open je de beugel van je molen en loop je rustig terug naar je uitrusting. Let erop dat je voorzichtig bent zodat de vis je niet opmerkt.
Natuurlijk is het niet altijd mogelijk om je lijn uit te lopen, bijvoorbeeld wanneer je vist op een ontoegankelijke locatie. In zulke gevallen zijn er ook alternatieven die voornamelijk worden gebruikt bij het statisch vissen. Een optie is het uitvaren van je lijnen. Je kunt een rubberboot gebruiken om zelf de lijnen in het water te leggen. Als je sneller wilt vissen, kun je ook een voerboot gebruiken. Met een voerboot kun je de lijnen aan de achterkant van de boot plaatsen en ze naar je visplek trekken.
Inwerpen met een reel
Veel vissers maken ook gebruik van een reel. Een reel is een ander type molen dat voornamelijk wordt gebruikt bij het vissen met kunstaas. Bij het gebruik van een reel wordt de hengel ook ondersteboven gehouden, zodat de ogen aan de bovenkant zitten. Het werpen met een reel volgt een iets andere methode, maar stelt je in staat om snel in te werpen.
Het werpen met een reel gaat als volgt:
- Druk eerst het knopje in met je duim terwijl je tegelijkertijd de lijn tegenhoudt met je duim.
- Beweeg de hengel naar de zijkant en geef een zwaai aan de hengel.
- Op het moment dat je de hengel naar voren zwaait, laat je de lijn los met je duim.
- Zodra de lijn het water raakt, moet je onmiddellijk de lijn weer tegenhouden met je duim.
- Draai de reel één keer om totdat je een klik hoort.
- Nu kun je je duim loslaten en beginnen met het indraaien van de lijn.
- Als je de lijn niet op tijd tegenhoudt, kan de reel in de war raken. Daarom is het van groot belang dat je dit op het juiste moment doet.
- Om goed te kunnen werpen met een reel, is het belangrijk om voldoende werpgewicht te hebben. Als je te licht vist, krijg je de lijn niet ver genoeg vooruit.