Beste aas voor karpervissen in de zomer (2024)

Karpervissen in de zomer

Het is volop zomer en veel vissers trekken naar de waterkant. Welk aas kan jou nu onderscheiden van de rest? Kies je voor de standaard 20 millimeter boilie die iedereen gebruikt, of ga je voor een andere aanpak? In dit artikel presenteren we vijf aasjes die perfect zijn voor de zomerperiode!

De zomer is niet alleen geliefd bij karpers, maar ook bij een groot aantal karpervissers die hun geluk willen beproeven! 😉 Als jij net iets anders doet dan de rest, kun je ervoor zorgen dat er meer vissen op je onthaakmat belanden. Op betaalwateren worden de karpers vaak geconfronteerd met dezelfde soorten aas en formaten, dus het is tijd om vijf alternatieve aasjes te noemen die wellicht het verschil kunnen maken!

Waarom is karpervissen in de zomer anders dan in de winter?

Aangezien vissen koudbloedige wezens zijn, neemt hun activiteit af naarmate de watertemperatuur daalt. Koudbloedige dieren moeten eerst opwarmen voordat ze in actie kunnen komen. Het is vergelijkbaar met reptielen, die ook koudbloedig zijn en eerst op een zonnige rots moeten opwarmen voordat ze aan hun dag beginnen. Vissen zijn niet anders; als het water kouder wordt, neemt hun activiteit af. In de winter zijn karpers veel minder actief en daardoor hebben ze ook minder voedsel nodig. Er wordt namelijk minder verteerd en verbrand omdat de vissen simpelweg niet zo actief zijn. Dat betekent echter niet dat je je hengel in de winter thuis moet laten liggen; zelfs dan valt er genoeg te vangen met het juiste aas. Het betekent gewoon dat het karperaas in de zomer duidelijk verschilt van dat in de winter.

Het verschil tussen het begin en het einde van de zomer

Laten we eerst eens kijken naar de verschillen tussen het begin en het einde van de zomer, want de behoeften van karpers zijn duidelijk anders naarmate we de lente achter ons laten. Aan het begin van de zomer is natuurlijk voedsel nog niet overvloedig aanwezig, waardoor karpers zeker behoefte hebben aan een extra aanvulling. Naarmate de temperatuur stijgt, neemt ook de voedselvertering van de karpers toe. Ze hebben dan veel meer voedsel nodig omdat ze actiever zijn en meer energie verbranden. In het begin van de zomer, wanneer de watertemperatuur langzaam stijgt, is vrijwel elke boilie geschikt. Er is behoefte aan voedsel en op dat moment maakt het de karper niet zoveel uit wat het precies is.

5 tips voor succesvol karpervissen in de zomer

1. Andere aas vormen

De ronde vorm van de boilie wekt sowieso al argwaan bij de karpers. Knip je boilie dus zodanig bij dat je een afwijkend haakaasje creëert. Zorg er wel voor dat je een harde hookbait gebruikt, want zo zal de boilie meer attractie afgeven en zal de witvis waarschijnlijk sneller aangetrokken worden.

Voer vervolgens alleen met boiliekruim, zodat de vis vertrouwen krijgt in het azen op al die kleine aasdeeltjes. Je kunt er vrijwel zeker van zijn dat het bijgeknipte haakaasje ook opgenomen zal worden!

2. Zwarte tijgernoten als karperaas

Tijgernoten zijn een zeer bekend haakaas. Terwijl vissers allerlei kleuren boilies en pop-ups gebruiken, zijn er veel vissers die uitsluitend met de originele goudgele tijgernoten vissen. Anderen geven de voorkeur aan maïs bij het karpervissen. Maar heb je al eens geprobeerd om met de zwarte varianten te vissen? Deze kleur wordt veel minder vaak gebruikt, terwijl het eigenlijk precies hetzelfde effect heeft. Wie weet is dit wel een absolute winnaar op wateren waar de vissen al veel aas gezien hebben!

Je zult zeker niet de eerste en de laatste zijn die succes boekt met zwarte tijgernoten. Bovendien zien ze er heel natuurlijk uit, dus het kan bijna niet misgaan!

3. Plastic haakaas

Steeds meer mensen zweren bij plastic haakaas, en we kunnen ze geen ongelijk geven. Oke, het is slechts een ongeflavoured stukje plastic, maar het heeft vele voordelen! Het schakelt de kreeften uit die op veel betaalwateren voor de nodige frustraties kunnen zorgen. Bovendien kun je het aas aantrekkelijker maken door je favoriete vloeistof toe te voegen. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je aas wordt aangevreten of zijn drijfvermogen verliest. Dat is eigenlijk ideaal om je hengel langdurig uit te leggen op moeilijkere wateren.

Het biedt zekerheid, en dat is zeker iets waar je op kunt vertrouwen in uitdagende viswateren. Vertrouwen is essentieel om resultaten te behalen! Tegenwoordig zijn de aasjes verkrijgbaar in allerlei geuren en kleuren, dus wie weet zit het binnenkort wel in jouw viskoffer!

4. Zinkende vlokken brood

Een drijvende vlok brood is bij vrijwel alle karpervissers bekend. Waarschijnlijk heeft 80% van hen zijn eerste karper ermee gevangen. Maar wat echt geweldig kan zijn in de zomer, is het struinend vissen met een zinkende vlok om vissen te benaderen die net onder het wateroppervlak zwemmen. Ze liggen te diep om met een drijvende vlok te kunnen aanvallen, dus daar kan een zinkende variant uitkomst bieden.

Wanneer het betaalwater dat je geboekt hebt druk bezet is en iedereen op de bodem in Frankrijk aan het karpervissen is, loont het om echt actief op zoek te gaan naar de vissen. Als je ergens de vissen kunt spotten, is dit de ideale manier om toe te slaan. Een zinkende korst heeft meer gewicht, waardoor je iets grotere afstanden kunt bereiken!

Kortom, dit zijn enkele leuke alternatieven om eens af te wijken van de standaard 20 millimeter boilie. Wie weet kraak jij op deze manier het betaalwater dat je geboekt hebt en beleef je de visweek van je dromen!

5. Kleine boilies

Boilies blijven nog steeds favoriet bij veel vissers, maar zelfs hiermee kun je je onderscheiden ten opzichte van andere vissers. De meeste karpervissers gebruiken standaard 15mm en 20mm boilies aan de hair. Probeer daarom eens met een eenvoudige karperrig nog kleiner te vissen, bijvoorbeeld met 12mm of zelfs 10mm boilies!

Het zal jullie waarschijnlijk niet vreemd zijn dat klein aas eerder wordt geaccepteerd door onze grote vriend, de karper. Door nog kleiner te vissen dan de ‘standaard’ maten zul je je dus onderscheiden en mogelijk meer vissen op de kant krijgen. Tip: vis deze kleine boilies eens met een heel klein stukje kurk erboven, zo wordt het kleine aas nog lichter en zweeft het net boven de rest uit.

Verschillende smaken voor de zomer

Een boilie die altijd en overal vangt… Het is de ultieme zoektocht van onze aasfabrikanten. Hoewel we geloven dat we met een van onze smaken boilies dichtbij komen, zijn er geen garanties op vangstsucces. Met veel praktijkervaring weten we echter wel welk aas het beste tot zijn recht komt op welk moment. Hieronder vind je meer informatie over de drie smaken boilies uit ons assortiment waarmee je deze zomer (en ook in de nazomer) zeker succes zult boeken!

Krill Caramel

Als je op zoek bent naar een veilige keuze wat betreft aas, dan denken we natuurlijk meteen aan de Krill Caramel. Drie jaar na de introductie blijft dit aas buitengewoon populair, en dat is natuurlijk niet zonder reden. Duizenden karpervissers gebruiken deze boilie met veel succes! Zelfs onze aasfabrikanten verbazen zich nog steeds over de vangkracht van dit aasje.

De complexe samenstelling van meer dan twintig verschillende zoete en visrijke ingrediënten trekt zoveel karpers aan dat je met deze boilie op elk water vissen kunt vangen. Of je nu instant vist of voor de lange termijn, het maakt eigenlijk niet veel uit.

De karpers waarderen dit aasje enorm, daarom noemen wij de Krill Caramel “een veilige keuze”. Het is perfect als je twijfelt over je aaskeuze of wanneer het allemaal niet lijkt te lukken. Natuurlijk kunnen we geen garantie geven op vangst, maar vraag maar eens aan andere vissers wat ze van dit aasje vinden (of bekijk online de reviews), dan begrijp je waarschijnlijk al snel waarom dit aas zo populair is.

De Strawberry Special

De rode Strawberry Special is namelijk een echt “big fish” aas. Zowel qua voedingswaarde als aantrekkingskracht is dit aas volledig afgestemd op het vangen van grote vissen. Misschien trek je je wenkbrauwen op, maar het is zeker mogelijk om met de juiste ingrediënten veel invloed uit te oefenen. Bij deze boilie is bewust gekozen voor een specifieke voedingswaarde, een donkere kleur en bovendien is deze lichtzoete boilie op basis van vismeel iets steviger dan de andere boilies in het assortiment.

Dit zorgt er enerzijds voor dat je gemiddeld genomen meer grote vissen vangt met dit aas, en anderzijds maakt het de Strawberry Special perfect geschikt als zomerse aaspresentatie.

 

De eiwitrijke Original-B1

Wil je de concurrentie aangaan met natuurlijk voedsel? Dan heb je de Original-B1 boilie nodig. Deze bol is totaal anders dan de andere twee smaken. Met een eiwitgehalte van maar liefst 30% en een hoog vetpercentage zit je in deze tijd van het jaar zeker goed.

Een ander voordeel van de Original-B1 is de uitgesproken en specifieke smaak. Er zijn maar weinig andere boilies op de markt die zo’n volle, zoute “vissmaak” hebben. Als het je lukt om de karpers te verleiden met dit aas door stevig te voeren gedurende enkele weken, zul je serieus succes boeken, zelfs tot het punt waarop de concurrentie niets meer vangt!

 

Vloeibaar karper aas

Flesjes, dips en smaakboosters zijn hot items voor serieuze karpervissers. Dit zijn allemaal vloeibare lokstoffen, zoals tijgernoten siroop, die de kracht van je aas vergroten en de smaken naar een hoger niveau tillen. Vloeibare attractanten worden vaak gebruikt in combinatie met het haakaas om het te laten opvallen tussen al het andere aas. Je gebruikt ze door simpelweg je haakaas een tijdje te laten weken in de lokstof voordat je het monteert.

Zorg ervoor dat het aas volledig bedekt is met de vloeistof. Maar let op, je wilt niet dat je karperaas te nat wordt, anders zal het te snel oplossen in het water. Een gelijkmatige laag van de vloeistof op je aas is wat je wilt bereiken. Onthoud dat deze vloeistoffen verdampen zodra je aas het water raakt. Het gebruik van vloeibare attractanten in combinatie met kunstaas is razend populair.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven