Het is niet altijd gemakkelijk om karpers aan het azen te krijgen. Soms zie je ze niet azen op de plek waar je vist, of ze bijten niet op je haakaas, zelfs als ze wel aan het azen zijn. Dat kan erg frustrerend zijn. Er zijn verschillende redenen waarom dit gebeurt, maar er zijn ook trucjes om de karper sneller aan het azen te krijgen.
Om een karper aan het azen te krijgen, moet je rekening houden met het water waarop je vist, het tijdstip en de weersomstandigheden. Je moet er ook voor zorgen dat het aas dat je gebruikt geschikt is voor de karper waarop je vist. Ten slotte moet je ervoor zorgen dat je haakaas aantrekkelijker is dan het lokvoer dat je gebruikt.
In dit artikel zal ik dieper ingaan op de redenen waarom karpers niet bijten en hoe je dit probleem kunt oplossen. Ik zal bespreken welke factoren van invloed zijn op het gedrag van karpers, welke vistechnieken je het beste kunt gebruiken en hoe belangrijk het is om het juiste aas te gebruiken tijdens het vissen. Na het lezen van dit artikel weet je precies hoe je karpers aan het azen kunt krijgen.
Waarom happen karpers soms niet?
Er zijn twee veelvoorkomende redenen waarom karpers niet bijten. Ten eerste kunnen de omstandigheden niet gunstig zijn. Dit kan te maken hebben met de periode waarin je gaat vissen of het weer op die dag. Als de spijsvertering van de karper vertraagt, zal deze minder eten en dus ook minder snel azen.
Ten tweede kan het zijn dat je niet op de juiste manier aan het vissen bent, waardoor je de karper niet aantrekt of zelfs afschrikt. Het kan ook zo zijn dat je simpelweg niet op de juiste plek vist of dat je haakaas niet goed genoeg is. Een Graskarper zal namelijk niet happen op het aas waar een schubkarper wel op zal happen.
Hieronder bespreek ik de verschillende oorzaken waarom karpers niet bijten:
Kies het juiste moment om te gaan vissen.
Het moment waarop je gaat vissen kan van grote invloed zijn en kan op verschillende manieren worden verdeeld. Allereerst is het belangrijk om op het juiste moment van het jaar te gaan vissen. De karper is namelijk een koudbloedig dier en zijn verteringsstelsel werkt minder snel bij koud water. Hierdoor is het in de wintermaanden moeilijker om karpers te vangen. De karper zal ander aas kiezen en voornamelijk stil blijven liggen. Bovendien zijn karpers dan schuwer, omdat ze minder voedsel nodig hebben.
Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met waar de karper zich mee bezighoudt in een bepaalde periode. Tijdens de paaitijd in mei en juni zal de karper bijvoorbeeld niet actief zijn met azen. Vanaf maart en april begint de karper weer rustig met azen, met een pauze tijdens de paai. Tijdens juli en augustus wordt de karper actiever, omdat hij zich dan voorbereidt op de winter en dus veel gaat eten.
Tot slot is het ook mogelijk dat je op het verkeerde moment van de dag aan het vissen bent. Karpers worden het gemakkelijkst gevangen wanneer het donker is, omdat ze zich dan veiliger voelen. Ze kunnen minder goed zien, waardoor ze ook minder snel worden gezien. Op hele warme dagen zijn karpers juist actiever buiten de zonuren. In de winter is dit juist tijdens de zonuren. Het is daarom belangrijk om ook rekening te houden met het tijdstip waarop je gaat vissen.
De juiste temperatuur helpt bij vissen
Nu je weet dat karpers minder actief worden bij kou, is het duidelijk dat temperatuur een grote invloed heeft op hun gedrag. Bij extreem koude temperaturen wordt het water ook koud, waardoor de karpers dieper in het water gaan liggen en op de bodem blijven. Maar als het even warmer wordt, bijvoorbeeld op een warme winterdag, worden de karpers iets actiever, vooral op plaatsen waar de zon op het water schijnt.
Aan de andere kant kan hitte in de zomer juist een negatief effect hebben. Bij extreem warme dagen en water, vinden karpers het vaak te heet en worden ze passief. De temperatuur heeft dus ook hier invloed op. Als het een dag iets koeler is, zullen de karpers al veel actiever zijn. Bovendien zal je merken dat bij een koude wind, het water iets afkoelt en de karpers ook iets actiever worden.
Laat karpers azen met de juiste technieken
Naast de mogelijkheid dat de periode niet juist is, kan ook jouw vismethode fout zijn. Om echt succesvol karper te vangen, is het belangrijk dat alles klopt. Wanneer je niet op de juiste manier vist, zul je ook geen karper vangen.
Het type water waarin je vist, beïnvloedt sterk de keuze van je vismethode. Daarnaast heeft ook het weer en het gedrag van de karper als gevolg van het weer, invloed op de keuze van je vismethode. Bij koud weer gaan de karpers naar de bodem, dus heeft het geen zin om in de winter bovendrijvend te vissen. Aan de andere kant heeft het ook geen zin om overdag op de bodem te vissen tijdens een hete dag. Bij hoge temperaturen bewegen karpers zich meer naar het oppervlak.
Het is ook belangrijk om rekening te houden met het type water waarin je vist. Op grotere wateren kun je beter een vismethode kiezen waarbij je de karpers naar een bepaalde plek trekt. Op kleinere wateren is het gemakkelijker om de karpers op te sporen en rond te zwerven.
Kies het juiste aas
Ten slotte is het belangrijk om goed na te denken over welk aas je kiest. De keuze van je aas hangt ook weer af van hoe warm het is. Bij koud weer zijn de karpers over het algemeen minder actief. Als je dan kiest voor groot en voedzaam aas, dan is de kans groot dat de karper al vol zit voordat hij bij je haakaas komt. Aan de andere kant is het ook niet goed om te weinig te voeren bij warm weer. De karper is dan namelijk druk bezig met eten en het kan zijn dat je voerstek al leeg is voordat je begint met vissen.
Waar kan je karpers vinden?
Als je rekening moet houden met een goede voorbereiding, is het belangrijk om te beginnen met het zoeken van geschikt water. Karpers kun je op veel verschillende wateren vangen. Het is echter het makkelijkst om het in het begin niet te moeilijk te maken. Kies bijvoorbeeld voor water waar je de karper makkelijk kunt vinden en wat niet te ver weg is. (Lees in onze andere blog hoe je weet of er karpers zitten) Dit zorgt ervoor dat je de karpers kunt vinden en eventueel op zoek kunt gaan naar geschikte visplekken. Hieronder staan enkele voorbeelden van wateren waarop je makkelijk karper kunt vinden:
- Polders
- Meren
- Sloten in woonwijken
- Vijvers
- Parkwater
Hoe kun je karpers laten azen?
Nu je de karpers hebt gevonden, is het van belang dat je je inspant om ze aan het azen te krijgen. Er zijn twee manieren om dit te doen. Ten eerste kun je ervoor zorgen dat de karpers wennen aan je visstek. Je kunt een voercampagne opzetten, zodat de karpers gewend raken aan het feit dat er op een bepaalde plek voedsel ligt en aan het aas dat je gaat gebruiken.
Daarnaast kun je vlak voor je sessie voeren. Hiermee creëer je in één keer een voedselbron. Als de karpers geïnteresseerd zijn, zul je zien dat er langzaam maar zeker steeds meer karpers naartoe zwemmen. Zodra de eerste begint te eten, zullen de anderen snel volgen.
Na verloop van tijd kun je je haakaas toevoegen. Het is belangrijk dat je de karpers hierbij niet afschrikt, anders zwemmen ze weg. Bij het inwerpen kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om iets verder te werpen en vervolgens voorzichtig je haakaas toe te voegen. Probeer in ieder geval de plons in het water zo klein mogelijk te houden.
Welk lokvoer moet je gebruiken voor karpervissen?
Lokvoer kan er ook voor zorgen dat je de karpers niet tot azen krijgt. Het kan namelijk voorkomen dat het aas dat je gebruikt om te voeren helemaal niet geschikt is voor de periode waarin je gaat vissen. Het is dan soms beter om ander aas te gebruiken tijdens het voeren.
Ten tweede kan de hoeveelheid voer er ook voor zorgen dat de karper niet gaat azen. Als de karper ziet dat er genoeg te eten is, heeft hij geen reden om alles in één keer op te eten. Hij kan rustig wat pakken en blijven liggen. Na een tijdje gaat hij dan weer wat eten en zo gaat het door. Ondertussen ben jij aan het vissen en denk je misschien dat je meer moet voeren. Voordat de karper echt begint te azen, ben jij al gestopt met vissen.
In de winter is het belangrijk dat je je voerstek compact houdt, zodat de karpers altijd dichtbij je haakaas blijven. Bij warmer weer kun je er echter voor kiezen om een grotere voerstek aan te leggen. In de zomer zijn de karpers actiever en zwemmen ze rond.
Wat is het beste aas voor karpervissen?
Het is cruciaal om het juiste haakaas te kiezen, omdat dit ervoor moet zorgen dat de karper jouw aas oppakt en gehaakt kan worden. Als je haakaas kiest dat de karper helemaal niet aantrekt, zal hij het niet pakken.
Ik heb één belangrijke regel als het gaat om haakaas: ik zorg er altijd voor dat mijn haakaas aantrekkelijker is dan het aas dat ik gebruik om mee te voeren. Hoewel het goed is dat de karper wordt aangetrokken door je lokvoer, moet hij uiteindelijk in je haakaas bijten.
Om dit te bereiken, maak ik verschillende keuzes. Ik dip mijn aas bijvoorbeeld eerst in een flavour om meer geur en smaak toe te voegen. Ook gebruik ik graag bewegend haakaas, omdat dit visueel aantrekkelijk is voor de karper. Een andere optie is haakaas te kiezen met een fellere kleur dan het lokvoer, waardoor het visueel ook aantrekkelijker is om voor jouw haakaas te kiezen. Tot slot werkt het ook goed om een groter stuk aas te gebruiken. Als de karper klein lokvoer op de bodem ziet, denkt hij dat het beter is om een groot stuk aas te pakken.
Hieronder volgen enkele voorbeelden van aas dat goed werkt als haakaas:
Wat als karpers nog niet happen!?
Als het niet lukt om de karper te laten azen met behulp van de vorige tips, zijn er nog een paar dingen die je kunt proberen. Ten eerste heeft hengeldruk invloed op het gedrag van karpers. Als je 15 minuten tot een half uur niet in het water ligt, zorg je voor wat rust op de visplek en zul je merken dat de karpers wel beginnen te azen.
Als dit ook niet werkt, is het een goed idee om te wisselen van aas. De keuze van je aas kan namelijk bepalen of de karpers wel of niet azen. Als er bijvoorbeeld veel gevist wordt op het water waarop je vist, kan het zijn dat de karpers je haakaas al kennen en daardoor schuw zijn.
Een andere optie is om te wisselen van diepte. Het kan namelijk voorkomen dat je te diep of te ondiep vist. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om op een andere hoogte te vissen. Het zou ook een goede optie zijn om pop-ups te gebruiken, waardoor je aas van de bodem af komt.
No responses yet