Ik zit verscholen onder een grote overhangende wilg, mijn zintuigen op scherp terwijl een grote karper mijn aas nadert. De karper hangt schuin in het water en neemt mijn korst in zijn mond. Ik probeer mijn versnelde hartslag te verlagen, maar mijn opwinding neemt alleen maar toe als ik zie dat de karper mijn aas opzuigt. Ik zie de lijn krullen, het moment van de waarheid nadert! Ik richt mijn hengeltop naar de verdwijnende lijn, maar op het moment dat ik aantik, komt het verzopen stuk brood weer boven water. Verdorie!
Naar mijn mening is drijvend vissen de meest opwindende en uitdagende manier van karpervissen. Vooral wanneer je dichtbij de kant vist en de afstand tussen de karper en de visser zelden meer dan 5 meter is, soms zelfs minder dan een meter! Een groot deel van de karpers die ik op deze manier heb gevangen, pakte het brood bijna onder mijn voeten weg. Drijvend vissen is niet voor iedereen weggelegd en vereist veel concentratie.
Als gepassioneerde visser is er niets zo opwindend als het drijvend vissen op karper. Dit is een tactiek die veel concentratie, geduld en vaardigheden vereist, maar de beloning is een onvergetelijke ervaring. In dit artikel gaan we dieper in op deze techniek en delen we enkele tips om je karpervangst te verbeteren.
Bijzondere manier van karpervissen
Drijvend vissen is geen visserij voor mensen met hartproblemen, maar het is wel een fascinerende visuele manier van karpervissen waarmee je veel leert over het gedrag van karpers. Ik ben opgegroeid met deze visserij en de ervaringen die ik daarmee heb opgedaan, komen nog steeds van pas in mijn huidige karpervisserij.
Hoewel de broodkorst op veel karperwateren nog steeds een prima aas is voor de oppervlaktevisserij, kan het soms nodig zijn om naar andere aassoorten en vismethoden te grijpen.
Op drukbeviste karperwateren zijn karpers erg slim en wordt een broodkorst meestal argwanend bekeken, vooral op open stukken water. Op rustige delen van het karperwater, waar veel dekking is in de vorm van overhangende bomen, plantenbedden of drijfvuil, willen karpers nog wel eens een korst in de ochtend of avondschemering pakken, maar doorgaans wordt een korst wantrouwig benaderd en zelden gepakt.
Het gebeurt vaak dat de korst snel weer wordt uitgespuugd, waardoor de karpervisser gefrustreerd achterblijft. Als er dan ook nog eens tientallen irritante eenden, koeten en meeuwen zijn die op je korst azen, wordt duidelijk dat het vissen met de broodkorst beperkingen heeft. Is drijvend vissen op dit soort karperwateren dan helemaal onmogelijk? Gelukkig niet!
Karpervissen met drijvende hondenbrokken
Het gebruik van drijvende honden- en kattenbrokken kan een oplossing bieden en heeft ook tal van voordelen ten opzichte van de traditionele broodkorst. Karpers zijn dol op honden- en kattenbrokken, vooral als deze gedurende langere tijd worden gevoerd. Drijvende honden- en kattenbrokken hebben niet de individuele aantrekkingskracht van een broodkorst, maar de vele kleine drijvende aasjes op een beperkt oppervlak trekken de karpers aan en maken het gemakkelijk voor hen om zichzelf te voeden. Daarnaast vinden karpers de hartige brokjes met vis- of dierensmaken gewoonweg lekker, zelfs onweerstaanbaar lekker!
Verschillende smaken
Er zijn veel verschillende soorten en smaken drijvende honden- en kattenbrokken verkrijgbaar bij dierenspeciaalzaken en supermarkten, en karpers lusten ze allemaal! Maar niet alle brokken zijn geschikt voor karpervisserij. Veel harde brokken vallen snel uit elkaar in het water, terwijl andere te klein en licht zijn om op afstand te krijgen. De beste brokken zijn sponzig in het water en hebben een compacte vorm zodat ze met een katapult of werppijp op enige afstand kunnen worden geschoten.
De brokken voorbereiden op het karpervissen
Het bevestigen van honden- en kattenbrokjes op de haak is iets lastiger dan een broodkorst. Om ze op de haak te krijgen, moeten de brokjes eerst worden voorgeweekt in water. Let op dat je niet teveel water gebruikt, anders worden de brokjes te zacht. Ze moeten juist zo taai mogelijk zijn. Hier is een eenvoudige methode voor.
Doe wat brokjes in een grote plastic zak en vul de zak met wat water zodat alle brokjes onder water liggen. Laat het water enkele minuten intrekken en giet dan al het water weer af. Blaas vervolgens wat lucht in de zak, knoop hem dicht en laat hem enkele uren staan. Schud de zak af en toe om. Je zult merken dat de brokjes daarna taai en sponzig zijn. Ze zijn nu wat zwaarder geworden en beter op afstand te krijgen.
Controllers / Dobbers
Voor het vissen met drijvende honden- en kattenbrokken op karper is extra werpgewicht op de lijn nodig omdat de brokjes vaak erg licht zijn. Om dit te verhelpen kan een verzwaarde dobber, ook wel een controller genoemd, worden gebruikt. Controllers zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, zoals die van Drennan, Kevin Nash, Terry Eustace en Fox.
Afhankelijk van de omstandigheden, zoals wind en afstand, kan er gekozen worden voor een kleine lichte of grote, zware controller. Naast dat de controller als werpgewicht fungeert, kan deze ook dienen als beetverklikker. Dit is vooral handig wanneer meerdere karpers om de brokjes heen zwemmen. Controllers met een antenne hebben mijn voorkeur omdat de aanbeet hierbij het duidelijkst te zien is, vooral bij grotere afstanden of wanneer er rimpelingen op het water zijn.
Hoe bevestig je de brokken?
Een andere manier om met brokjes op de haak te vissen is door ze eerst te vermalen en er een soort pasta van te maken. Hiervoor kun je de brokjes bijvoorbeeld malen in een blender of met een molen. Vervolgens meng je de brokjes met wat water en eventueel een flavour en kneed je er een bal van die je om de haak heen vormt. Zo kun je heel gericht kleine hoeveelheden voer op één plek aanbieden en kun je de karper verleiden om op die plek te blijven terugkomen.
Het is ook belangrijk om goed op de stroming en de windrichting te letten. Karpers zwemmen namelijk vaak tegen de stroming in en zullen dus eerder jouw aas opmerken als je het met de stroming mee laat drijven. Ook kan het handig zijn om je aas iets te verzwaren zodat het net boven de bodem hangt en de karper het makkelijker kan oppikken.
Wacht tot meerdere karpers
Als ik veel karpers heel gulzig aan het azen kan krijgen, vis ik zelfs met een kurken balletje dat ik in de vorm van een brokje heb gesneden en vastlijm op de haaksteel. De karpers trappen er keer op keer in! Met deze methode wist ik eens op een mooie, zwoele zomeravond op de Bosbaan in slechts drie uur tijd maar liefst 16 karpers te vangen. En dat terwijl er nauwelijks een visje werd gevangen door de boilieboys! Het was bijna gênant om te zien hoeveel karpers ik voor me aan het azen had, die het ene na het andere brokje luid smakkend naar binnen werkten. Het moeten er meer dan honderd zijn geweest! Opvallend was dat de karpers die ik toen drijvend ving, geen enkel spoor vertoonden van een eerdere vangst. Een fenomeen wat ik vaker tegenkom bij deze karpervisserij – je vangt vissen die anders vrijwel nooit gevangen worden.
Heel belangrijk bij het drijvend vissen op karper met deze brokjes is geduld te hebben. Ga niet meteen vissen wanneer je een karper ziet azen op de gevoerde brokjes. Blijf doorvoeren totdat je meer karpers aan het azen hebt. Hoe langer je je kunt beheersen, hoe beter je kansen worden. Bereik je het stadium van voedselnijd, dan vang je gegarandeerd een aantal karpers kort achter elkaar. Het belangrijkste is om de karpers aan het azen te houden door regelmatig een handjevol brokjes bij te schieten met een katapult. Vaak reageren ze op het geluid van de neervallende brokjes en beginnen direct wild om zich heen te happen en twintig brokjes zijn zo weg.
Kies de juiste plekken
Karpervissers zijn vaak snel geneigd om te denken dat het geen zin heeft om drijvend te vissen. Maar vaak is niets minder waar! Karpers zijn namelijk niet alleen aan de oppervlakte te vinden op parkvijvers en ondiepe poldersloten, maar op veel meer wateren dan men denkt. Zijn ze in de vroege ochtenduren niet te zien of te horen (smakken, slurpen), dan betekent dat nog niet dat ze niet omhoog willen komen wanneer er gevoerd wordt met honden- en kattenbrokken.
Op veel wateren zie je karpers op warme zomerdagen vaak lui in de oppervlakte liggen, vaak midden op de plas, weg van alle drukte. Lui liggen de boiliejongens op hun stretchers, bodemaas wordt niet aangekeken – de tijd om met drijvend aas aan de slag te gaan! Warme dagen (het liefst met weinig wind) lenen zich het beste voor deze spannende en actieve visserij, maar vergis je niet, ook stille nevelige herfstdagen bieden goede kansen en ik heb zelfs karpers drijvend gevangen terwijl het grootste gedeelte van het water bedekt was met ijs!
No responses yet