Gevlochten lijn of Nylon, wat is beter?

Gevlochten vislijn

Een cruciaal element van je visuitrusting is ongetwijfeld de vislijn. Hiermee kun je de vis daadwerkelijk aan de haak slaan en heb je direct contact met het dier. Het is dan ook evident dat het kiezen van de juiste lijn van groot belang is tijdens het vissen. In dit artikel zullen we je uitleggen hoe je een weloverwogen keuze kunt maken tussen alle beschikbare gevlochten lijnen, zodat je er zeker van kunt zijn dat je met de juiste uitrusting op visavontuur gaat.

Gevlochten vislijn

Voor we dieper ingaan op het maken van een keuze tussen diverse gevlochten lijnen, willen we je eerst uitleggen waarom een gevlochten lijn wel of juist niet geschikt kan zijn. Hoewel een gevlochten lijn vele voordelen heeft, betekent dit niet automatisch dat het altijd beter is dan een nylon lijn. Een duidelijk pluspunt van gevlochten lijnen is hun enorme sterkte, waardoor je met een dunnere diameter kunt vissen. Bovendien biedt een gevlochten lijn geen rek, waardoor je aanbeten veel beter kunt voelen. Echter, het ontbreken van rek kan ook nadelig zijn wanneer je de vis zorgvuldig moet uitdrillen.

Het is dus belangrijk om te overwegen of het gebrek aan rek in de lijn een voordeel of juist een nadeel is. Bij het feedervissen op grote afstand kan dit een voordeel zijn, omdat je met de top van de hengel kunt aanslaan. Ook bij het vissen met kunstaas op roofvis is een gevlochten lijn absoluut gunstig, omdat je zelfs de kleinste aanbeten goed kunt voelen. Echter, bij karpervissen met een zelfhaaksysteem, waarbij de karper zichzelf haakt op het gewicht van het lood, vermindert dit voordeel aanzienlijk. Omdat karpers krachtige vissen zijn, kan demping in de lijn dan juist wenselijk zijn.

Voordelen van een gevlochten vislijn

 • Kan stegen schuren
  Geen rek
 • direct contact met de vis
 • Verbeterde trekkracht zelfs met dunnere lijn
 • Langere levensduur
 • Soepel
 • Minder snel in de knoop

Verschillende soorten gevlochten lijnen

Niet alleen zijn er veel verschillende modellen, maar zelfs van een model zijn weer talloze varianten in diameter. Laten we het eerst even hebben over de verschillende modellen.

Een gevlochten lijn wordt geweven uit meerdere dunnere lijnen die samen één geheel vormen. Dit wordt gedaan met minimaal 4 strengen, tot zo'n 12 strengen. Des te meer strengen er gebruikt zijn bij het weven, des te soepeler de lijn is. Is meer dan altijd beter? Ja en nee. Een soepelere lijn betekent dat je verder kunt werpen en dat de lijn een minder groot effect heeft op bijvoorbeeld het kunstaas waarmee je vist.

Maar een gevlochten lijn die geweven is uit 12 strengen, is significant duurder dan een lijn die geweven is uit 4 strengen. Ga je vissen op een manier waarbij de souplesse van de lijn een rol kan spelen, zoals het ultra light vissen of forel vissen, dan raden wij een gevlochten lijn aan die geweven is uit 8 strengen, zoals de "Spiderwire Stealth Smooth 8", of zelfs een die geweven is uit 12 strengen, zoals "Spiderwire Smooth 12". Ga je echter met doodaas snoekvissen, op water met weinig stroming, dan voldoet een goedkopere lijn uit 4 strengen, zoals de "Spiderwire Stealth Dura 4", of een 5-carrier (5 strengen) zoals de "Berkley X5" ook prima.

Het aantal strengen waar een lijn uit geweven is, wordt niet altijd even duidelijk aangegeven door de fabrikant, maar vaak is er wel een cijfer tussen de 4 en 12 te vinden in de naam of verpakking.

Nylon vislijn

Een nylon lijn biedt een belangrijk voordeel ten opzichte van een gevlochten lijn, namelijk rek. Deze rek fungeert als demping, waardoor de hengel wordt ontlast en de lijn minder snel zal breken. Echter, tegelijkertijd kan de rek in de lijn ook een nadeel zijn, omdat het de aanbeet dempt. Hierdoor merk je mogelijk veel minder snel op dat er vis aan je aas zit in vergelijking met een gevlochten lijn, wat kan leiden tot een vertraagde reactie bij het aanslaan.

Voordelen van een nylon vislijn

 • Minimale rek, waardoor je de bek van de vis niet snel kunt beschadigen tijdens het aanslaan of ophalen.
 • Bijna onzichtbaar onderwater.
 • Economisch voordeliger in aanschaf.
 • Ligt doorgaans beter op de bodem.
 • Geschikt voor verschillende knoopmethodes.

Nylon als onderlijn

Een andere optie is om te kiezen voor een combinatie van een gevlochten hoofdlijn met een voorslag van enkele meters nylon. Deze montage wordt vooral veel gebruikt bij het vissen op zee, omdat het onderste deel van de lijn vaak het zwaarst wordt belast. Op deze manier kun je over het grootste deel van de lijn genieten van de voordelen van een rekloze lijn voor een betere beetregistratie, terwijl je tegelijkertijd een robuuste leader hebt om de krachten van de zee te weerstaan.

Wat is beter een nylon of gevlochten vislijn?

Vanuit technisch oogpunt lijkt de gevlochten lijn beter, vooral op werpafstanden vanaf ongeveer 60 meter. Bij een run, waarbij je de karperhengel alleen omhoog tilt zonder aan te slaan, is de gevlochten lijn een uitstekende keuze. Toch slaan de meeste karpervissers vaak ietwat wild aan uit reactie, en dit kan ervoor zorgen dat de bek van de karper uitscheurt bij gebruik van een gevlochten lijn. Daarom is het belangrijk om alleen een gevlochten lijn te gebruiken als je volledige controle hebt over het binnenhalen van de karper. De reden waarom de meeste karpervissers nog steeds nylon gebruiken, is eenvoudigweg omdat nylon uiteindelijk beter is voor de gezondheid van de karper.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven