Graskarper vangen – De manier om een graskarper te vangen!

Graskarpers vangen

Veel mensen willen graag een graskarper vangen, omdat het een zeer bijzondere vis is die niet gemakkelijk te vangen is. Bovendien zijn ze alleen te vinden in specifieke wateren, waardoor het van belang is om eerst onderzoek te doen naar de juiste vangtechnieken. Maar hoe kun je nu precies een graskarper vangen?

Om te beginnen is het van belang om te weten waar de graskarpers zich bevinden. Ze zijn te vinden in heel Nederland, vooral bij de planten in het water. Door hun harde snavelvormige bek is het van belang om een scherpe haak te hebben om deze goed te kunnen zetten.

In dit artikel zal ik verder ingaan op wat een graskarper precies is, waarom ze zo moeilijk te vangen zijn, waar je ze kunt vinden, welke technieken je het beste kunt gebruiken en welk aas het meest geschikt is. Na het lezen van dit artikel weet je precies hoe je een graskarper kunt vangen.

Hoe herken je een Graskarper?

Graskarper in het water

Een graskarper verschilt sterk van de gebruikelijke schub- of spiegelkarpers. Om te beginnen is de bouw van een graskarper totaal anders. In plaats van dik te worden, zijn ze juist langwerpig van vorm. De jonge karpers kunnen gemakkelijk een lengte van 1 tot 1,5 meter bereiken, waardoor ze razendsnel door het water kunnen zwemmen en moeiteloos kilometers afleggen op zoek naar voedsel. Tijdens het drillen zal je merken hoe snel en sterk deze vissen zijn.

Naast de lengte heeft de graskarper ook een opvallend andere rugvin, namelijk een zeer korte driehoekige vin. Bij warm weer is het mogelijk om deze vinnen uit het water te zien steken wanneer je een groep graskarpers observeert.

Ook de kop en vooral de bek van een graskarper wijken sterk af van die van andere karpersoorten. De kop is spitsvormig en de bek loopt uit in een puntige snavelvorm. In tegenstelling tot andere karpers hebben graskarpers geen lippen, maar een harde snavel. Dit maakt het zetten van de haak moeilijker en vereist scherper haakmateriaal. De puntige vorm van de bek stelt graskarpers in staat om gemakkelijk plantjes te eten, in plaats van over de bodem te grazen. Bovendien hebben ze geen baarddraden. Daarnaast zijn graskarpers een stuk gevoeliger dan de normale karpers. Graskarpers mogen bijvoorbeeld NOOIT in een karper bewaarzak! Dit zijn belangrijke aspecten om rekening mee te houden als je gaat vissen op deze mooie vissoort.

Is een Graskarper dan wel een Karper?

Vaak wordt gezegd dat de graskarper geen karper is, omdat deze meer lijkt op een kopvoorn. Het klopt dat ze veel overeenkomsten hebben, zoals een slank en langwerpig lichaam, een puntige bek en een korte rugvin.

Desondanks is de graskarper wel degelijk een karper en behoort hij tot de Aziatische karperfamilie. Omdat de graskarper van nature niet in Nederland voorkomt, wordt hij beschouwd als een uitheemse soort die hier alleen voorkomt omdat hij door mensen is uitgezet.

Bovendien kan de graskarper zichzelf in Nederland niet voortplanten, waardoor nieuwe populaties alleen ontstaan ​​door extra uitzettingen.

Wat eten Graskarpers?

De graskarper staat bekend om zijn dieet van plantaardig voedsel, zoals de naam al doet vermoeden. Deze karper is speciaal uitgezet in Nederland om plantengroei in toom te houden. Door het eten van planten, voorkomt de graskarper dat de oever begroeid raakt en wordt het water opengehouden.

Hoewel de graskarper oorspronkelijk vooral zachte groene waterplanten at, eet hij tegenwoordig van alles. Naast draadalg en waterpest, staan ook kleine scheutjes van riet op het menu. Deze zijn nog zacht en voedzaam, waardoor ze makkelijk te verteren zijn voor de graskarper.

Waar kan je Graskarpers vangen?

Dus voordat graskarper in een water kan leven, moet hij worden uitgezet. Vooral wateren met veel waterplanten en voldoende ruimte zijn geschikt voor de karper. Het is belangrijk dat de karper voldoende zwemruimte heeft en verschillende kanten op kan. Ze kunnen dus op andere plekken zitten dan normale karpers.

Graskarpers komen voor in rivieren, kanalen, meren, sloten en polders in Nederland. Ze worden vaak gezien in binnenwateren van steden omdat ze zich verplaatsen vanuit grotere wateren. Het is dus ook mogelijk om ze te vangen in de grotere sloten van bekende steden. Wil je weten waar karpers kunnen zitten? Bekijk dan onze vorige blog: Hoe weet je of er karpers zitten?

Wat zijn goede Graskarper stekken?

Nu je weet dat graskarpers zich bij waterplanten ophouden, is het belangrijk om daarop te richten. Graskarpers zijn namelijk schuwe vissen die voornamelijk in rustige hoekjes zitten. Daarom kun je het beste mikken op rustige plekken en plekken vermijden waar veel activiteit is. Bovendien is het beter om op plekken te zitten die beschut zijn tegen wind of sterke stroming, omdat dit voor meer rust op de visstek zorgt.

Graskarpers zitten niet diep in het water, omdat er daar geen waterplanten groeien. Ze zwemmen voornamelijk hoger in het water of aan het oppervlak. Het is daarom effectief om het water goed af te speuren en op zoek te gaan naar diepteverschillen. Als het water ondieper is, zul je zien dat graskarpers daar vaak te vinden zijn omdat er meer waterplanten groeien.

In tegenstelling tot normale karpers, zul je graskarpers niet vinden op gebruikelijke visstekken zoals bruggen en steigers. Graskarpers geven de voorkeur aan plekken met veel begroeiing, dus het is beter om naar natuurlijkere plekken te gaan in plaats van kale stukken water.

Wanneer kan je het best op Graskarpers vissen?

Graskarpers zijn echte zonliefhebbers. Vooral als het warm weer is, zie je dat ze naar het oppervlak zwemmen om te eten. In het voorjaar worden ze actiever en beginnen ze jonge plantjes te eten. Tijdens de zomer zijn ze het meest actief, vooral tussen temperaturen van 20 en 30 graden Celsius. Onder deze omstandigheden kunnen ze makkelijk hun eigen lichaamsgewicht aan voedsel eten op een dag. Graskarpers houden ook van hoge luchtdruk.

Omdat graskarpers kwetsbaar zijn onder deze omstandigheden, is het belangrijk om voorzichtig met ze om te gaan en ze niet te lang buiten het water te houden. Zo zorg je ervoor dat de vis veilig blijft.

Hoe kan je zelf Graskarpers vinden?

Het vinden van graskarpers is behoorlijk lastig, omdat ze erg schuw zijn en meer schuw zijn dan schubkarpers. Het is daarom belangrijk om rekening te houden met je schaduw, omdat de karpers kunnen schrikken van de bewegingen die de schaduw op het water maakt. Zorg er ook voor dat je stil bent en geen geluid maakt tijdens het lopen. Probeer afstand te houden van het water, maar zorg er wel voor dat je het nog steeds goed kunt zien.

Een polariserende bril kan hierbij van pas komen, omdat deze ervoor zorgt dat je door de tekeningen van de zon op het water heen kunt kijken en echt door het water kunt kijken om de karpers te zien.

Als je het hele water wilt aflopen, is het belangrijk om stap voor stap te onderzoeken en goed te kijken bij plekken met veel begroeiing. Graskarpers zijn makkelijk te herkennen omdat ze waterplanten of riet eten en je het bewegen hiervan zult zien.

Als je een graskarper hebt gevonden, is het belangrijk om de omstandigheden te onthouden. Op die manier kun je op een ander moment op dezelfde plek gaan vissen zonder opnieuw het hele onderzoek te hoeven doen. Onthoud de weersomstandigheden en het tijdstip, want de kans is groot dat de karpers er de volgende keer weer zullen zijn onder dezelfde omstandigheden.

Hoe kan jij zelf een Graskarper vangen?

Als je een graskarper wilt vangen, is het essentieel om de juiste techniek te gebruiken die afhangt van de omstandigheden. Als de graskarper in groter water zit, is het aan te bevelen om statisch te vissen. Zo kan je bepaalde plekken afvissen en heb je de tijd om het water goed te verkennen.

Vaak bij warm weer zwemmen de karpers naar het oppervlak, en dan is het een goed moment om op de karper te vissen met een drijvende techniek, zowel op groot als op klein water. Het belangrijkste is dat je één of een groepje graskarpers op het oppervlak ziet.

Tot slot is het ook mogelijk om met de penhengel op graskarpers te vissen. Het mooie aan penvissen is dat je het op verschillende dieptes kan doen door je dobber anders uit te loden. Je kan ook prima op de bodem penvissen, maar het is vooral geschikt voor kleine wateren of groot water waar de karper zich dichtbij jouw kant bevindt.

Welke rig heb je nodig voor graskarpers?

Wanneer je een graskarper wilt vangen, is het belangrijk om te weten dat deze vis anders reageert op weerstand dan een gewone karper. Een graskarper zal proberen de lijn slap te krijgen, waardoor de kracht van de haak afgaat. Daarna zal hij zuigen en blazen om de haak uit zijn bek te krijgen. Daarom is het belangrijk om de juiste rig te gebruiken.

Om te voorkomen dat de haak niet goed zit door de harde lip van de graskarper, moet je met zwaarder lood gaan vissen. Hierdoor voelt de karper meer weerstand en zal de haak beter zetten. Het beste kun je gebruik maken van een rekker rig, waarbij je een stuk elastiek gebruikt in plaats van een normale lijn. Het elastiek zorgt ervoor dat de weerstand steeds iets meer wordt, waardoor de haak rustig gaat inhaken en sterk in de lip zit.

Hieronder staan de stappen en de video om een goede rekker rig te maken:

Stap Actie
1 Schuif het stuk silicone tube over je boilienaald heen.
2 Hang je normale onderlijn aan je boilienaald en schuif je silicone tube eroverheen.
3 Schuif twee tungsten hooklink weights op je silicone tube, door gebruik te maken van je boilienaald. Deze gebruik je om de hoeveelheid rek te bepalen.
4 Vervolgens kun je je haak gaan knopen aan het stuk lijn.

Welke haak kan je het best gebruiken?

De zeer harde, snavelachtige bek van een karper zorgt ervoor dat een haak weinig grip heeft. Daarom is het verstandig om een scherpe vishaak te gebruiken. Het is ook belangrijk dat de haak achter de liprand prikt. Rechte haakpunten prikken te diep in de bek, wat resulteert in een hoger percentage van lossers. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan onze Claw- of Circle-karperhaken. Door de naar binnen gebogen haakpunt blijft dit type haak veel beter in de bek zitten en voorkom je verlies van vissen.

Een rig die voor mij zeer effectief is gebleken, bestaat uit 2 soft sweet corn op een KD-rig met een Circle-haak. Omdat de hair bij een KD-rig vertrekt vanaf het oog van de haak, heeft het blazen en zuigen van het aas geen invloed op het inhaken. Het lijkt een eenvoudige rig, maar onderschat deze karper-rig niet; hij is bijzonder effectief bij het vangen van graskarpers! Een 1,5 grams loodgewicht op ongeveer 6 cm vanaf de haak maakt de inhaking nog efficiënter, dus maak hier gebruik van!

Drijvend vissen op Graskarpers

Je kunt ook drijvend op graskarpers vissen. Graskarpers houden van warm weer en komen daarom naar het oppervlak om te azen. Dit is waarschijnlijk de moeilijkste manier om graskarpers te vangen, omdat je heel dichtbij ze moet komen. Daarom is het extra belangrijk om rekening te houden met je bewegingen, zodat je niet opvalt.

Om te voorkomen dat de graskarpers schrikken, kun je het beste gebruik maken van een lichte stroming in het water. Hierdoor kun je het aas ver van de karper werpen en drijft het langzaam naar de karper toe. Je moet dan wachten totdat de karper het aas pakt.

Als je het aas precies voor de neus van de karper werpt, weet je eigenlijk al zeker dat hij schrikt. Graskarpers zijn namelijk erg gevoelig en het duurt dan lang voordat ze terugkomen.

Wat voor aas kan je het beste gebruiken bij Graskarpers?

Zoals je nu weet, is de graskarper een planteneter. Echter is het tegenwoordig ook mogelijk om deze karper te vangen met boilies, gemaakt van vismeel. Om de haak goed te kunnen zetten bij de graskarper, is het echter beter om niet met te groot aas te vissen.

Het beste kun je nog steeds natuurlijke of plantaardige producten gebruiken om graskarpers te vangen. Een goed product om graskarpers te vangen zijn maiskorrels. Mais is een plantaardig product dat visueel zeer aantrekkelijk is. Het heeft een sterke geur en een goede smaak, waardoor de graskarper er dol op is. Een ander goed aas voor graskarper zijn kikkererwten. Net als mais zijn kikkererwten ook plantaardig.

Als je statisch wilt vissen op graskarper, is een van de betere aassoorten tijgernoten. Tijgernoten zijn ook plantaardig en graskarpers herkennen ze snel als een goed stuk aas. Het mooie van tijgernoten is dat ze niet te groot zijn, maar wel groot genoeg om witvis te vermijden.

Als je drijvend wilt vissen, is het super goed om hiervoor broodkorsten te gebruiken. Het is echter wel belangrijk om te weten dat broodkorsten snel sompig worden in het water, waardoor ze gemakkelijk van de haak afgaan. Vooral wanneer je even moet wachten voordat het aas bij de karper is, is het aan te raden om ander aas te gebruiken. Hiervoor kun je hondenbrokken gebruiken en deze bevestigen met behulp van een elastiekje of baitband. Het is wel belangrijk dat je drijvende hondenbrokken gebruikt.

Hoe kan je het beste voorvoeren bij Graskarper vissen?

Nu je weet hoe je een graskarper kunt vangen, is het belangrijk om te bespreken hoe je het beste kunt voorvoeren. Het is namelijk waarschijnlijk dat de graskarper schrikt van een voercampagne, maar dit is geen groot probleem als het door voedsel komt. Na ongeveer 15 minuten zul je merken dat de graskarpers terugkeren en rustig beginnen te azen.

Graskarpers staan erom bekend dat ze veel eten en op een andere manier eten dan gewone karpers. Ze blijven langer op een voerplek zitten en blijven nog azen wanneer de witvis en schubkarpers al vertrokken zijn. Het is daarom belangrijk om voldoende voedsel op een visplek te leggen.

Bij het voorvoeren kun je verschillende soorten aas gebruiken, zoals boilies, tijgernoten, mais en partikels.

CATEGORIES:

Karper

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *