Karper bewaarzak gebruiken? Waar moet je op letten?

karper bewaarzak voor karpervissen

Karper bewaarzak gebruiken? De belangrijkste punten!

Veel karpervissers maken gebruik van een bewaarzak voor het tijdelijk opbergen van hun vangst, zodat ze deze later op de foto kunnen zetten. Een bewaarzak kan inderdaad handig zijn voor dit doel. Er zijn echter enkele zaken waar je rekening mee moet houden als je een bewaarzak wilt gebruiken. Hieronder geven we je een aantal tips!

 

Bewaarzak om karpers in te bewaren

Het onjuist gebruik van bewaarzakken kan zeer gevaarlijk zijn voor karper. Karpers kunnen veilig worden bewaard in een bewaarzak gedurende vier tot vijf uur zonder overmatige stress te veroorzaken. Ik heb gezien dat karpers veel langer worden vastgehouden, maar ik raad dit ten zeerste af.

In het verleden werden bewaarzakken tijdens het karpervissen voornamelijk gebruikt wanneer karpers ‘s nachts werden gevangen en het licht niet voldoende was om een goede foto te maken. Wat ik zou zeggen is dat met de verbetering van camera’s er weinig noodzaak is om karpers langer dan 45 minuten in een bewaarzak te houden. Het is veel belangrijker om ervoor te zorgen dat je een goede kwaliteit camera hebt met een afstandsbediening of timer, samen met een statief om deze stabiel te houden. Met deze opstelling, samen met een onthaakmat, emmer en wat oefening, ben je goed uitgerust om een mooie foto van die speciale karper te maken, zowel overdag als ‘s nachts, zonder deze lang in een bewaarzak te hoeven bewaren.

 

Tips voor het Veilig bewaren van de karpers

Als je om welke reden dan ook een karper moet zakken, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de diepte voor het zwemmen ruim voldoende is. Het liefst meer dan 1,5 meter, zodat de vis geen last heeft van snelle temperatuurveranderingen die optreden in ondiep water. Je moet er ook voor zorgen dat de bewaarzak groot genoeg is voor de karpers die je wilt bewaren. Elke bewaarzak moet voorzien zijn van een nylon koord van minstens 3,5 meter lang, zodat de karper het diepere water kan bereiken om vrij te kunnen zwemmen. Nadat de vis in de bewaarzak is geplaatst, is het van belang om regelmatig te controleren of deze rechtop zit en niet in nood verkeert.

  • Beperk de tijd dat de vis in de bewaarzak verblijft tot het minimum.
  • Plaats nooit meer dan één vis tegelijk in een bewaarzak.
  • Graskarpers mogen nooit in een bewaarzak worden geplaatst.
  • Zorg ervoor dat de bewaarzak niet in de buurt van obstakels wordt geplaatst.
  • Vermijd het plaatsen van de bewaarzak tussen wier of waterplanten, omdat deze gebieden minder zuurstof in het water bevatten.

Het plaatsen van de karper

Maak altijd je bewaarzak nat voordat je deze gebruikt. De huid van de karper is namelijk erg gevoelig en kan beschadigd raken als je dit niet doet. Bij het plaatsen van de karper in de bewaarzak is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de vinnen recht langs het lichaam lopen om breuken te voorkomen. Ondersteun de bewaarzak altijd wanneer je deze laat afzakken. Let goed op dat er geen obstakels, zoals uitstekende takken, in de buurt van de bewaarzak of karper zijn. Deze kunnen namelijk ernstige verwondingen veroorzaken.

Zorg er ook voor dat het water voldoende diepte heeft, zodat de vis vrij kan zwemmen. Door het koord van de bewaarzak iets langer te maken, kan de karper zelf de juiste diepte bepalen en voldoende zuurstof krijgen.

Bewaarzak karper kopen

Ik ben erg tevreden over de JRC Cocoon 2G Recovery Sling die ik zelf gebruik. Deze recovery sling is van uitstekende kwaliteit en heeft een aantal handige functies. Het ontwerp zorgt ervoor dat de karper goed ondersteund wordt en op een veilige manier in het water kan worden gehouden. De sling is voorzien van sterke handgrepen en een stevige ritssluiting, wat het hanteren en transporteren van de karper erg gemakkelijk maakt. Bovendien is de sling voorzien van een mesh-stof die zorgt voor een goede watercirculatie en zuurstoftoevoer.

JRC Cocoon 2G Recovery Sling

Karperbewaarzak

Om samen te vatten, als je een karper wilt zakken, doe dit dan zo kort mogelijk. Hoe minder tijd de karper in de bewaarzak doorbrengt en hoe minder handelingen je verricht, hoe minder stress de karper ervaart. Het is belangrijk om de karper regelmatig te controleren en als je merkt dat de karper tekenen van angst vertoont, zoals moeite met balans of op het wateroppervlak liggen, moet je deze direct terugzetten. Het leven van een karper is meer waard dan alleen een foto.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven