Inhoudsopgave
ToggleEr zijn diverse vormen en maten van karperhaken verkrijgbaar. De juiste keuze van de haak hangt af van verschillende factoren die invloed hebben op hoe goed de haak zal inhaken. De bodemgesteldheid (hard of zacht), watertemperatuur, het type water, de rig en de grootte van het aas zijn allemaal bepalend voor waar de haak zich in de bek van de karper zal vastzetten. Het is essentieel dat de karperhaak in de harde onderlip wordt geplaatst en niet te ver naar achteren in de bek. Als dit wel gebeurt, kan de haak tijdens een intensieve dril gaan verschuiven. Dit kan leiden tot het uitscheuren van de lip van de karper, wat resulteert in zogenaamde "papegaaienbekken". Bovendien is het van groot belang om te vissen met scherpe en sterke karperhaken. Niets is vervelender voor een karpervisser dan haken die buigen of spontaan breken.
Invloed van de bodem en watertemperatuur
Op wateren met modderige bodems hebben vissen doorgaans een zachtere bek dan op wateren met een harde bodem. Daarnaast kan de bek van de karper ook zachter worden door hoge watertemperaturen of door het veelvuldig eten van zacht voedsel zoals muggenlarven en wormen. In gevallen waarin karpers een zachte bek hebben, zijn haken met een naar binnen gerichte punt en een bredere bocht geschikt. Voorbeelden hiervan zijn klauwhaken of wide gape haken. Door het gebruik van een line aligner kan de draaieigenschap van deze haken verder geoptimaliseerd worden.
De Line aligner
Een line aligner is een stijf stukje plastic dat over het oog van de haak wordt geschoven, waardoor de haak iets langer wordt en beter naar de onderkant van de bek kan draaien. Er zijn kant-en-klare line aligners verkrijgbaar, maar ook zogenaamde krimpkousen, ook wel shrink tube genoemd. Shrink tube kan worden verhit met behulp van stoom of kokend water, waardoor het krimpt en naar de punt van de haak gebogen kan worden om een kantelend effect te creëren.
Haakmaten voor karpervissen
Karperhaken zijn verkrijgbaar in verschillende maten, variërend van klein (maat 10) tot groot (maat 2). Er is vaak de gedachte dat voor het vangen van grotere karpers ook grotere haakmaten (maat 2 of 4) nodig zijn. In de meeste gevallen is het echter beter om met kleinere haken te vissen, zoals haakmaten 6 of 8. Een kleinere haak heeft namelijk minder gewicht en zal daardoor door een karper minder snel worden opgemerkt (de haak beweegt natuurlijker mee met het aas). Bovendien prikken kleinere haken sneller en zorgen ze over het algemeen voor een betere inhaking in de bek van de karper.
Wat is nu het allerbelangrijkste detail van een haak voor karpervissen?
Een van de belangrijkste aspecten van een karperhaak is ongetwijfeld de scherpte van de punt. Bij het statisch karpervissen wordt de karper niet door de visser gehaakt, maar haakt de karper zichzelf op het gewicht van het lood. Een haak die vlijmscherp is, is daarom van essentieel belang voor het goed functioneren van dit systeem.
Onderschat dit niet: de bek van een karper is erg glad, en als de haak niet scherp genoeg is, zal deze gemakkelijk uit de bek glijden. Hoe scherper de vishaak, des te dieper zal de punt doordringen, precies op het moment van kantelen. Dit is van cruciaal belang om de haak voldoende vlees te laten pakken. Het resultaat hiervan is dat je meer aanbeten krijgt, de vissen beter gehaakt worden en je minder vissen verspeelt!
Meest gebruikte haak voor karpervissen
Over het algemeen is haakmaat 6 de meest favoriete maat, omdat deze geschikt is voor de meeste situaties. Daarnaast zijn haakmaten 4 en 8 ook veelgebruikte afmetingen. Het is echter belangrijk dat de haakmaat overeenkomt met de grootte van het aas. Als je vist met een boilie van 25 mm, heeft een te kleine haak meer kans om de bek van de vis te missen bij het prikken. Een mogelijke oplossing is om de hair wat langer te maken of een hair extender te gebruiken. Het is echter gebruikelijker om de haakmaat aan te passen aan de grootte van het aas.
Weerhaak of geen weerhaak?
Karperhaken zijn verkrijgbaar met en zonder weerhaak. De weerhaak heeft als doel te voorkomen dat een gevangen vis tijdens het binnenhalen ontsnapt. Daarnaast zorgt de weerhaak ervoor dat het aas stevig op de haak blijft zitten.
Weerhaakloze karperhaken
Sommige karpervissers geven de voorkeur aan het vissen zonder weerhaak, omdat een weerhaak het onthaken lastiger kan maken. Bovendien is het op bepaalde (betaal)wateren alleen toegestaan om te vissen met weerhaakloze karperhaken. Als dit is toegestaan, zijn haken met een dichtgeknepen weerhaak een goed alternatief, vergelijkbaar met het vissen bij obstakels. Het voorkomen van onnodige lossers bij het vissen zonder weerhaak kan worden bereikt door spanning op de lijn te houden en de vis rustig te drillen.
Karperhaken met weerhaak
Karperhaken met een weerhaak vergroten, ongeacht het type haak, de kans om karpers te vangen. Tegenwoordig hebben de meeste karperhaken een kleine weerhaak (micro barb), waardoor de haak minder weerstand ondervindt tijdens het prikken en het zetten van de haak. Indien gewenst kan de weerhaak ook iets worden platgedrukt met een tang. Dit resulteert in een klein bolletje, wat tevens zorgt voor een betere grip tijdens het drillen. Bij het gebruik van kleine haken is dit echter meestal niet nodig, omdat deze al een zeer kleine weerhaak hebben. Wel kunnen kleine haken iets moeilijker te verwijderen/onthaken zijn, omdat je ze minder goed met je vingers kunt vastpakken. In dat geval kun je met behulp van een tang meer grip op de haak krijgen, om onnodige schade aan de bek te voorkomen.
Scherpte van de haak
Het is essentieel dat een haak scherp blijft, omdat deze anders bij een aanbeet niet diep genoeg in de bek van de karper kan doordringen. Dit kan resulteren in het verspelen van de vis. Vooral haken met een rechte punt worden sneller bot. Dit komt doordat de haakpunt tijdens het binnenhalen gemakkelijker in contact komt met de bodem of andere objecten, zoals stenen. Controleer daarom regelmatig, bij voorkeur vóór elke worp, of de haak nog voldoende scherp is.
Karperhaken slijpen
Zelfs de hoogwaardige haken die chemisch geslepen zijn, kunnen na verloop van tijd bot worden. Als de haakpunt iets te stomp is, kun je deze weer scherp maken met behulp van een hakenslijper. Door voorzichtig de rug van de haakpunt door de groef te halen, wordt de haak weer scherper. Het nadeel is echter dat de teflon coating hierdoor kan afslijten, waardoor de haak gevoeliger wordt voor roestvorming.
Verschillende soorten karperhaken
Hieronder zullen we de verschillende soorten karperhaken bespreken, die elk worden gekenmerkt door hun specifieke haaksteel, haakbocht, haakoog en haakpunt. We zullen ook factoren noemen die de inhaking kunnen beïnvloeden en belangrijke aspecten waar rekening mee moet worden gehouden bij elke haaksoort.
Klauwhaak
De klauwhaak, ook wel bekend als de standaard boiliehaak, heeft een rechte steel en oog, een wijde haakbocht en een naar binnen gedraaide haakpunt. Hoewel de inhaking van deze haaksoort over het algemeen minder agressief is, biedt deze haak een uitstekende houvast. Dit is vooral voordelig op wateren met veel wier, waar vissen gemakkelijk de haak kunnen verliezen. Karpers hebben de neiging om diep in wierbedden te graven, waardoor het moeilijk is om constante druk op de haak uit te oefenen. Met een klauwhaak kan er effectief druk worden uitgeoefend, waardoor de vis niet loskomt voordat hij uit het wier is bevrijd.
Lengte van karper rigs met een klauwhaak
Een klauwhaak is het meest geschikt voor het vissen met combi rigs en bodemaas. Daarnaast kan een klauwhaak ook worden gebruikt voor een Ronnie rig en voor het vissen met de pen of zig. Het is beter om de onderlijn met een klauwhaak iets langer te maken, ongeveer tussen de 20 en 25 cm. Op deze manier krijgt de haak voldoende ruimte om goed in te haken.
Wide gape haken
De wide gape karperhaak heeft een grotere haakbocht en een licht naar binnen gebogen punt, waardoor deze haak vaak dieper in de onderlip prikt dan andere haken. Sommige wide gape haken hebben ook een naar binnen gebogen 'offset' haakpunt. Dit zorgt ervoor dat de haak niet alleen snel prikt, maar ook tijdens de dril een uitstekende houvast biedt. Met dit type haak kan er gevist worden met groter aas en bovendien is deze haak geschikt voor vrijwel elke onderlijn. De haaksteel van de wide gape haak kan ook gemakkelijk verlengd worden met behulp van een line aligner.
Longshank haken
De longshank karperhaak heeft een lange, rechte steel en een nauwe bocht, waardoor de haakpunt bij het oppakken van aas direct naar beneden wordt getrokken en in het midden van de harde onderlip prikt. Bij het gebruik van een lange onderlijn zal de haak echter diep in de bek prikken. Daarom moet deze haak worden gecombineerd met een korte onderlijn (niet langer dan 15 cm). De hair moet bij een longshank haak niet te kort zijn. Zorg ervoor dat er minimaal 1,5 cm ruimte is tussen het haakaas en de bovenkant van de haak. Omdat een rustige dril gewenst is bij het gebruik van een longshank haak, worden deze haken vaak gebruikt in de winter, wanneer de vissen trager zijn.
Lengte van een Longshank haak
Een Longshank haak prikt zeer snel en vaak direct op de plek waar deze na het inzuigen op de onderlip valt. Hierdoor heeft een karper weinig speelruimte om ons haakaas uit te spugen. Een longshank haak komt het beste tot zijn recht met korte onderlijnen van ongeveer 10 tot 15 cm. Bovendien hebben we onze longshank haak zodanig ontworpen dat de haakbocht veel draagkracht heeft, waardoor voorkomen wordt dat de haak in de bek van de karper snijdt.
Met name in de winterperiode, wanneer de vissen trager zijn en een harde bek hebben, is een longshank karperhaak een goede keuze! Ook op wateren waar de vissen harde bekken hebben, zoals kanalen, vis ik persoonlijk graag met een longshank. Op dergelijke wateren waar karpers voornamelijk mosselen eten, is er weinig vlees in de bek aanwezig. Bovendien zijn de bekken leerachtig en bieden de meeste haken weinig grip in dit soort bekken. Een longshank haak heeft maar weinig vlees nodig om zich te vullen en dringt gemakkelijk door, zelfs als de bek hard en leerachtig is!
Kurv shank haken
De kurv shank karperhaak heeft een gebogen haaksteel, waardoor de voordelen van een klauwhaak en een haak met een rechte punt worden gecombineerd. Dit resulteert in een verbeterde en snellere inhaking in de onderlip van de karper. De vorm van de haak geeft een line aligner-effect, waardoor deze zonder shrinktube kan worden gebruikt. De kurv shank is daardoor een veelzijdige karperhaak. Dit type haak wordt ook vaak gebruikt bij obstakels, omdat de kromming in de haakbocht ervoor zorgt dat de haak stevig vast komt te zitten in de bek van de vis. Hierdoor kun je meer druk uitoefenen om de vis veilig weg te leiden bij obstakels.
Chod haken
De chod karperhaak is voorzien van een naar buiten gericht oog, waardoor het stijve onderlijnmateriaal niet naar de haakpunt wijst. Dit is van essentieel belang voor een goede inhaking bij een pop-up presentatie. De haak is speciaal ontworpen voor het vissen met een chod rig of hinged stiff rig.
Het belang van het maken van een goede haakkeuze wordt soms onderschat door karpervissers. Ook is ervaring in bepaalde situaties, zoals vissen nabij obstakels, essentieel bij het selecteren van het juiste type haak. Het is daarom altijd aan te raden om bij twijfel te kiezen voor de meest veilige karperhaak.
We zijn nieuwsgierig naar welke karperhaken jij het liefst gebruikt en in welke situatie? Laat hieronder je reactie achter, zodat anderen er ook baat bij kunnen hebben.
Het voordeel van een vlijmscherpe karperhaak!
Een karperhaak met een ultra gladde coating biedt verschillende voordelen. Ten eerste zorgt de gladde coating ervoor dat de haak aanzienlijk dieper kan doordringen in de bek van de karper. Door de verminderde wrijvingsweerstand kan de haak sneller en gemakkelijker indringen, wat resulteert in een betere haakzetting en een hoger percentage gehaakte vissen.
Daarnaast biedt de gladde coating bescherming tegen corrosie. Karperhaken worden vaak blootgesteld aan vocht, water en verschillende soorten wateromstandigheden. De coating voorkomt dat de haak gaat roesten of corroderen, waardoor de levensduur van de haak wordt verlengd en de prestaties behouden blijven, zelfs bij langdurig gebruik.
No responses yet