Karpervissen in de regen, hoe werkt het?

Karpers in de regen opzoek naar aas

Natuurlijk schijnt de zon niet elke dag en is regen een veelvoorkomend fenomeen in Nederland. Maar dat betekent niet dat je niet kunt gaan karpervissen wanneer het regent. Tijdens regenachtig weer gedragen de vissen zich wel anders en zullen de vangsten mogelijk afwijken. Maar hoe kun je het beste karpervissen in de regen?

Als je wilt karpervissen tijdens regen, kies dan bij voorkeur warme dagen uit. Tijdens een regenbui kun je namelijk goed vangen, maar ook direct na een korte bui zijn de vangsten vaak goed. Daarnaast is het belangrijk om een regenpak en een paraplu met zijscherm te gebruiken om droog te blijven.

In het bovenstaande stukje heb ik kort uitgelegd hoe je kunt karpervissen in de regen. In dit artikel zal ik dieper ingaan op de voordelen en nadelen van vissen in de regen, het ideale moment om te vissen tijdens een regenbui, de beste locaties om op karper te vissen tijdens regenachtig weer, en waar je op moet letten qua kleding. Na het lezen van dit artikel ben je volledig op de hoogte van hoe je kunt karpervissen in de regen.

Kan je in de regen goed karpervissen?

Regen kan verschillende voordelen hebben voor je karpervangsten, maar het is belangrijk om dit per situatie te bekijken. Het is bijvoorbeeld essentieel om te weten of je in de juiste periode aan het vissen bent. Voor goede vangsten is het belangrijk dat het warm genoeg is en dat de regen de watertemperatuur niet te veel doet dalen, wat ongunstig kan zijn voor de karpers.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de activiteit van de vissen op dat moment. Als de vissen al actief zijn in het water, zul je merken dat de vangsten tijdens de regen plotseling kunnen verminderen. Als de vissen daarentegen niet erg actief zijn, kan regen juist voordelig zijn voor je vangsten, omdat het de vissen stimuleert om actiever te worden.

Al met al heeft regen dus vele voordelen voor het karpervissen en kan het zeker leiden tot betere vangsten. Hieronder zal ik verder ingaan op de verschillende voor- en nadelen.

De voordelen van karpervissen in de regen

Wanneer regen onder de juiste omstandigheden optreedt, biedt het tal van voordelen voor het karpervissen. Het grootste voordeel van regen is dat het zorgt voor extra zuurstof in het water. De druppels die op het water vallen, creëren openingen waar zuurstof naar binnen kan stromen. Hierdoor worden de karpers actiever.

Bovendien resulteert een regenbui in een lagere luchtdruk. Een lagere luchtdruk betekent vaak slechter weer en koelere temperaturen. In hete zomers kan het vaak te warm zijn, dus wat verkoeling is gunstig voor de vangsten. Met koelere lucht en mogelijk een briesje wordt het water ook iets koeler. De karpers zwemmen meer naar het wateroppervlak omdat de koelte de bodem niet bereikt. Hierdoor worden de vissen actiever en zijn ze gemakkelijker te vangen aan het oppervlak.

Daarnaast zorgt regen ook voor bewolking. Naast het feit dat bewolking resulteert in minder fel zonlicht en dus een dalende temperatuur, maakt het ook de omgeving een stuk donkerder.

Karpers voelen zich veiliger in het donker dan in fel licht. Ze associëren duisternis met voedsel zoeken en worden daardoor actiever. Hierdoor zijn ze voor ons als vissers gemakkelijker te lokaliseren en wordt het vangen van karpers eenvoudiger.

Karper in het water opzoek naar aas in de regen

De nadelen van karpervissen in de regen

Het vissen in de regen heeft niet alleen maar voordelen, integendeel, het werkt niet altijd even goed. Regen is bijvoorbeeld niet gunstig wanneer de temperatuur niet erg hoog is. Als je in de winter op karper gaat vissen, is regen helemaal niet handig. In die periode moet je juist profiteren van de mooiere dagen en veel zon.

Daarnaast zorgt een korte regenbui voor onrust in het water. Als de bui van korte duur is, zul je merken dat je tijdens die periode minder goed vangt. Na de regenbui zullen de vangsten echter weer toenemen. Het is dus niet effectief om tijdens de bui zelf te vissen.

Je zult ook te maken krijgen met veranderingen in het gedrag van de vissen. Het is belangrijk om je hierop voor te bereiden, omdat het anders juist een nadeel kan zijn. Stel je voor dat je niet veel uitrusting bij je hebt en het gedrag van de karper verandert. Het is dan belangrijk dat je flexibel bent en meebeweegt met deze veranderingen, maar dat is niet mogelijk als je niet goed voorbereid bent. Zorg er daarom voor dat je bijvoorbeeld verschillend aas bij je hebt en dat je verschillende onderlijnen hebt voorbereid.

Het beste moment om te gaan karpervissen

Zoals ik eerder al vermeldde, is het tijdstip waarop je gaat vissen erg belangrijk tijdens een regenbui. Persoonlijk kies ik ervoor om alleen te gaan vissen tijdens een regenbui als de omstandigheden gunstig zijn. Mijn voorkeur gaat uit naar vissen na een regenbui, omdat ik weet dat de vissen dan erg actief zijn. Het is echter belangrijk dat het na de regenbui gedurende een langere periode droog blijft.

Je kunt het eigenlijk als volgt zien: je wilt altijd vissen gedurende de langste periode. Als het gedurende een langere periode aanhoudend regent, is het prima om tijdens die regenbui te vissen. Daarentegen, als het na een korte regenbui gedurende een langere tijd droog is, is het juist beter om na de regenbui te gaan vissen.

Wanneer kan je het beste een regenbui gebruiken?

Naast het feit dat vissen in de zomer doorgaans effectiever is dan vissen in de winter, is het ook veel gunstiger om tijdens die periode een regenbui te hebben. In de zomer is het namelijk vaak erg heet en schijnt de zon de hele dag door, wat niet ideaal is voor het vissen op karper. Karpers houden namelijk niet van extreme hitte.

Tijdens zeer warme periodes zie je dat de karpers zich rustig houden en schaduwrijke plekken opzoeken. Ze gaan dan buiten de zonuren azen en zijn daardoor beter te vangen in de ochtend of avond.

In de zomer is het ideaal om af en toe een regenbui te krijgen. Op zulke dagen is het vaak minder heet, waardoor je merkt dat de activiteit van de vissen toeneemt.

Persoonlijk zijn dit voor mij vaak de dagen waarop ik in de zomer de meeste vissen vang. Ik maak graag gebruik van deze dagen en vis regelmatig tijdens en na een regenbui. Een regenbui zorgt ervoor dat het gedurende de hele dag minder warm is, waardoor ik langere vis sessies kan hebben. Hierdoor ben ik niet alleen afhankelijk van de ochtend, avond of nacht, maar gaat het ook overdag veel beter.

Wat moet je doen bij een langere periode van regen

In de zomer komt het soms voor dat het meerdere dagen achter elkaar regent. Hoewel het niet constant de hele dag door regent, kan het wel voorkomen dat het een hele week lang iedere dag regent. Het is belangrijk om je visserijtechniek hierop aan te passen, zodat je voorkomt dat je verkeerd aan het vissen bent op karper tijdens regenachtige periodes.

Stel bijvoorbeeld dat het gedurende een langere periode blijft regenen in de zomer, dan is het prima om tijdens die dagen te vissen. Echter merk ik dat mijn vangsten niet onbeperkt goed blijven gedurende zo’n periode. Het kan ook goed werken om even een weekje te wachten en vlak na de regenbui te gaan vissen.

Op welk water kan je het beste gaan karpervissen

Nu je precies weet wanneer het beste moment is om tijdens regen te gaan karpervissen, is het ook belangrijk om te kijken naar de wateren waar je goed karper kunt vangen in deze omstandigheden. Persoonlijk kies ik er vaak voor om op grotere wateren te vissen wanneer het regent. Op dit soort wateren merk ik dat het gemakkelijker wordt om de activiteit van de karpers waar te nemen, wat het vangen van veel of grotere karpers vaak vergemakkelijkt. Benieuwd waar karpers nog meer zitten? Lees dan onze blog: Hoe kun je het best op karpersvissen

Een voorbeeld is het vissen op een groot meer. Als er een gezonde populatie karpers aanwezig is, zal je veel activiteit van de karpers kunnen waarnemen. Het is echter belangrijk om je goed voor te bereiden en de juiste visstek te vinden. Daarom loop ik meestal eerst een rondje om het meer en neem ik rustig de tijd om de ideale visstek te selecteren.

Daarnaast is het ook goed om te vissen op kanalen. Wat ik mooi vind aan kanalen is dat het water daar vaak recht is. Dit maakt het gemakkelijker om de visstekken te vinden, vooral als je bekend bent met het kanaal. Er zijn namelijk maar een beperkt aantal plekken die geschikt zijn om karper te vangen. Bovendien is het op zo’n water ook eenvoudiger om de zwemroutes van de karpers te identificeren.

De beste vistechniek in de regen

Tijdens regen kun je eigenlijk elke vistechniek toepassen, maar ik heb wel mijn persoonlijke voorkeuren. Zo kies ik er bijvoorbeeld vaak voor om tijdens een korte regenbui oppervlaktevissen op karper te beoefenen. De regen zorgt namelijk voor extra zuurstof in het water, waardoor de karpers vaak naar het wateroppervlak trekken. Ze zijn daar actiever en gemakkelijker te vinden. Een korstje is dan een verleidelijk aas. Lees hier meer over hoe je met brood op karper kunt vissen.

Op grotere wateren daarentegen werkt statisch vissen heel goed tijdens regen. Het gedrag van de vissen blijft vaak hetzelfde, waardoor het niet moeilijk is om een goede visstek te vinden. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om met meerdere hengels te vissen. Zodra je hebt ontdekt waar de karpers zich bevinden, kun je ervoor kiezen om deze plek met meerdere hengels te bevissen. Met statisch vissen maak je vaak gebruik van beetmelders, wat het ook gemakkelijker maakt om met meerdere hengels te vissen.

 

CATEGORIES:

Karper

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *