Karpervissen in de winter [2024]

Karpervissen in de winter

De winter is echt super moeilijk voor vissers om karper te vangen. Daar zijn verschillende redenen voor, waarvan ik er hier een paar ga bespreken. Maar geloof me, het is zeker mogelijk om in de winter succes te hebben. Serieus, als je weet waar de karpers zitten, dan heb je echt goud in handen! Op dit moment ligt er op veel plekken ijs op het water, maar als dat weer wegsmelt, kun je gewoon lekker gaan vissen. Ik hoop dat dit artikel je wat tips geeft om succesvol karper te vangen in de winter en om prachtige winterkarpers te scoren! Benieuwd naar andere periodes? Bekijk dan de blogs karpervissen in de herfst, karpervissen in de zomer of karpervissen in de lente.

Karpers in de winter

Laten we eerst even kort kijken naar de belangrijkste reden waarom het vissen op karper in de winter wat lastiger is dan in de andere maanden. Dat heeft voornamelijk te maken met de anatomie van de karper. Karpers zijn koudbloedige dieren, wat betekent dat hun lichaamstemperatuur zich aanpast aan de omgevingstemperatuur. Naarmate de temperatuur daalt, wordt de karper minder actief. Bij watertemperaturen onder de 8 graden Celsius vertraagt het spijsverteringssysteem van de karper en neemt zijn energiebehoefte af. Met andere woorden, de karper eet veel minder.

Bij zeer lage temperaturen schakelt de karper zelfs over naar een soort overlevingsmodus waarin hij voornamelijk stil op de bodem ligt en zo min mogelijk energie verbruikt. Dit gebeurt meestal wanneer de watertemperatuur rond de 2 à 3 graden Celsius ligt. Houd dat in gedachten, want daar komen we zo op terug. Dit heeft uiteraard ook gevolgen voor het aasgedrag van de karper.

Overigens is het belangrijk om te weten dat karpers geen maag hebben. Het voedsel dat ze eten, wordt niet opgeslagen, maar gaat direct vanuit de bek naar het darmstelsel en verlaat het lichaam als ontlasting. De snelheid van dit proces wordt beïnvloed door de watertemperatuur. Gedurende de tijd dat het voedsel door de darmen gaat, neemt de karper voedingsstoffen op en krijgt hij energie. Hier komen we later nog op terug.

Waar zitten karpers in de winter?

Een goede voorbereiding is essentieel als je in de winter op karper gaat vissen! De vissen zijn namelijk trager en blijven veel langer op dezelfde plek hangen. Door regelmatig te peilen tussen de vissessies door, leer je steeds meer over het water. Het is belangrijk om niet alleen op één plek te focussen, maar op meerdere plekken. Op die manier ontdek je snel genoeg waar de vissen zich graag ophouden.

Eigenlijk snijden we hiermee direct de belangrijkste vraag voor het wintervissen op karper aan. De juiste locatie is gedurende het hele jaar belangrijk, maar in de winter cruciaal. In veel gevallen blijven karpers namelijk in en rond één locatie zwemmen gedurende de hele winter! Als het je lukt om een karper te vinden en te vangen, heb je kans dat je de spreekwoordelijke 'pot met goud' hebt gevonden. Een mooi voorbeeld hiervan is een instant sessie die ik vorig jaar in februari beleefde met een vriend. We hadden de stek allebei nooit in de winter bevist en legden samen 4 hengels uit op verschillende plekken. Binnen een paar minuten volgde er al een aanbeet op één van de hengels. Diezelfde hengel leverde in 2,5 uur tijd maar liefst 8 runs op, terwijl de rest van de hengels er als verloren bij lagen. Dat is wat je noemt een winter hotspot!

Als we teruggaan naar de anatomie van de karper, weten we nu dat de activiteit van de karper gekoppeld is aan de watertemperatuur. Hier kan je in de winter (en het voorjaar) veel voordeel uit halen. De kans is groot dat je karpers zult tegenkomen op de warmste plekken van het water. Vroeger waren warmwaterlozingen daarom enorm populair, maar tegenwoordig zijn die door strengere regelgeving helaas nauwelijks nog te vinden. Toch kan een verschil van 1 à 2 graden in de watertemperatuur genoeg zijn voor karpers om van plek te veranderen! Dit soort verschillen kom je soms tegen op wateren waar huizen of parkeerplaatsen aan grenzen. Verwarmde locaties zoals muren kunnen warmte afgeven en vis aantrekken.

Naast een stabiele watertemperatuur is een veilige omgeving (karpers zijn prooidieren en schuilen graag) vaak ook belangrijk.

Op wat voor plekken zitten karpers in de winter?

Als er geen plek te vinden is waar de watertemperatuur significant hoger is dan de rest van het water, moeten we op zoek gaan naar andere mogelijke 'winter holdings'. Karpers geven de voorkeur aan veilige stekken en beschutting, maar waar vinden we die? Voorbeelden van goede (winter)stekken zijn omgevallen bomen in het water, kuilen en diepe rietkragen. Vooral de rietkragen zijn interessant, omdat ze naast beschutting vaak ondieptes bieden die sneller opwarmen op een zonnige winterse dag. Het is echter belangrijk om te onthouden dat deze stekken gevaarlijke obstakels kunnen zijn, dus vis ze voorzichtig.

Mijn persoonlijke favoriete winterstek bij het karpervissen is echter heel anders. Als er lage bruggen aanwezig zijn, geef ik die absoluut de eerste kans. Met lage bruggen bedoel ik dat er weinig ruimte is tussen het wateroppervlak en de onderkant van de brug.

Mijn ervaring is dus dat bruggen vaak de nummer één hotspot zijn op veel wateren. Als er meerdere bruggen aanwezig zijn, zou ik ze systematisch proberen af te vissen. In zo'n geval kan een brug het ene jaar een hotspot zijn, terwijl een andere brug het volgende jaar meer vis oplevert. Toch is er meestal één brug favoriet bij de karper. Dit heeft vaak te maken met het bodemverloop of de locatie van de brug.

Karpervissen op verschillende dieptes

Natuurlijk zijn er altijd wateren waar geen riet, overhangende takken of steigers aanwezig zijn. Hier heb je dus geen duidelijke aanknopingspunten voor mogelijke visplekken waar karpers zich kunnen bevinden. In zo'n geval is het advies om verschillende dieptes uit te proberen. Plaats bijvoorbeeld één hengel in het diepste gedeelte van het water en één hengel in een ondieper gedeelte. Je kunt ook op zoek gaan naar taludranden, kuilen of mosselbanken in het water. Op koude winterdagen, wanneer de zon schijnt, kun je ook letten op plekken waar de zon langdurig op het water schijnt. Vaak zijn dit favoriete plekken van karpers.

In de winter kun je ook gebruik maken van PVA-producten. Dit materiaal lost op wanneer het in contact komt met water en het voordeel is dat je er verschillende soorten aas in kunt gebruiken. PVA is verkrijgbaar in zakjes, strings of tape. Houd er rekening mee dat PVA langzamer oplost in koud water en dit kan ook verschillen per merk. Het is dus verstandig om het PVA even te testen om te zien hoe snel het oplost in koud water. Dit kan soms enkele minuten duren.

Karpers zijn in de winter trager dan in de zomer, dus het kan goed werken om kortere rigs te gebruiken. Een shot on the hook en een shockersysteem in combinatie met een aligner is ook een goede keuze, omdat dit zorgt voor een effectieve en snelle inhaking! Je zult versteld staan van wat een kleine aanpassing soms kan doen.

Aas keuze in de winter

In de winter hebben karpers niet veel voedsel nodig. Ze zijn koudbloedige dieren en verbruiken geen energie om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Dit vormt een uitdaging voor ons karpervissers om ze toch aan te zetten tot azen. Het is duidelijk dat grote voerplekken met kilo's boilies uit den boze zijn in de winter. We moeten de vissen opzoeken, dus meerdere kleine voerplekjes zijn een betere keuze. Om te voorkomen dat de vissen te snel verzadigd raken, is het veiliger om te kiezen voor een boilie met weinig vetten en eiwitten. Een vezelrijke boilie in een klein formaat is een goede optie, of je kunt je boilies breken en verpulveren. Dat laatste is wellicht nog beter, omdat de boilies dan beter uitlekken en de karper sneller naar je stek kunnen lokken. Bijna alle grote merken hebben wel een 'winterboilie' die aan deze criteria voldoet.

Pop-ups

De winter is ideaal voor het gebruik van pop-ups bij het vissen. Deze drijvende aasjes hebben namelijk een sterke visuele aantrekkingskracht en zijn erg attractief. Bovendien kun je ze uitstekend combineren met verpulverde boilies of een stickmix die veel geur- en smaakstoffen verspreidt, zonder de vissen te verzadigen.

Bodemaas

Bodemaas kan ook effectief zijn in de winter, maar wees voorzichtig met (bij)voeren. Het dagelijks toevoegen van een klein handje boilies kan de vissen aanzetten tot azen, maar als ze echt inactief zijn, raden we aan om met enkel haakaas te vissen om overvoeding te voorkomen. Als ze zin hebben in een hapje, wil je natuurlijk dat ze meteen jouw aas oppikken!

Compact en licht vissen

Bij het vissen in de winter is het verstandig om niet te veel spullen mee te nemen, zodat je gemakkelijk en snel kunt verplaatsen. Langs de waterkant kan het namelijk erg koud zijn, dus zorg goed voor jezelf. Kleed je warm aan, kies voor thermokleding en warme laarzen zijn geen overbodige luxe. Vergeet ook niet om eten en warme dranken voor jezelf mee te nemen, zodat het vissen in de winter aangenaam blijft en een mooie uitdaging blijft.

Karpervissen op gezette tijden

Hoewel dit niet voor alle wateren geldt, zijn er op veel wateren specifieke aastijden te ontdekken. Bij extreem koud water neemt de activiteit van de vissen af en azen ze slechts gedurende een kort tijdsbestek van enkele uren. Vaak is dit een vast tijdsblok. Door een aantal dagen op verschillende tijdstippen te vissen, kom je hier vrij snel achter. Door vervolgens rond die specifieke tijdsvensters te vissen, beperk je de aantal visuren. Dit maakt het vissen onder koude omstandigheden draaglijker en vergroot je kans op succes.

Verder moet je de kracht van zonlicht niet onderschatten. In de wintermaanden azen karpers voornamelijk tijdens daglicht en vaak worden ze actiever wanneer de zon al enkele uren op het water staat. Nu begrijp je waarom. Persoonlijk vind ik dit ideaal, omdat ik met beperkte vrije tijd toch leuke resultaten kan behalen

Tips voor karpervissen in de winter

  1. Zorg voor voldoende warme en droge (thermo)kleding.
  2. Zoek een zonnige stek uit de wind.
  3. Maak meerdere compacte voerstekjes en bevis deze op verschillende tijdstippen (max 2 uur per stek).
  4. Voer eens met gemalen boilies.
  5. Zoek stekken waar het water een paar graden warmer is dan op andere plekken.
  6. Vis onder bruggen.
  7. Voer nooit teveel in de winter.
  8. Noteer het tijdstip van je vangst, zodat je weet op welke tijdstippen de karpers op een stek azen.
  9. Vis met aas dat voldoende opvalt (felle kleuren).
  10. Combineer echt aas met imitatie aas.
  11. Vis op verschillende dieptes door te vissen met de pen of een zigrig systeem.
  12. Begin met het observeren van het water op plekken zoals overhangende takken, rietstengels of steigers.
  13. Voer regelmatig kleine hoeveelheden aas, bij voorkeur op vaste tijden.
  14. Probeer verschillende soorten aas uit in combinatie met een liquid.
  15. Het gebruik van een opvallende kleur pop-up is ook aan te raden.PVA-producten kunnen ook prima gebruikt worden in de winter.
  16. Gebruik kortere rigs tijdens de winterperiode.
  17. Kies dips/flavours op basis van alcohol in plaats van olie.
  18. Experimenteer met verschillende dieptes, soms maakt dit het verschil.
  19. Heb geduld, het vangen van karpers in de winter kan wat lastiger zijn, maar zeker niet onmogelijk.
  20. Veel succes en plezier tijdens het vissen op karpers in de winter!

CATEGORIES:

Karper

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *