Karpervissen op modderbodems; hoe pak je dit aan?

Karpervissen op modderbodems

Het bevissen van zachte (modder) bodems vereist een specifieke aanpak om succesvol te zijn. In dit artikel zullen we de verschillende mogelijkheden bespreken om effectief te karpervissen op modderbodems.

Hoe ontstaan zachte bodems?

In waterrijke gebieden met veel bomen is het gebruikelijk dat bladeren in het water vallen en vervolgens naar de bodem zinken. Deze afgevallen bladeren creëren een “bodemsmeersel” dat resulteert in zachte ondergronden. Daarnaast zijn er ook wateren die van nature bestaan uit een zachte slib- of modderlaag. Op beide typen wateren is het een uitdaging om vis te vangen, aangezien je aas snel zal wegzakken in deze bodems en daardoor minder goed zichtbaar is.

Met welke rig moet je vissen op modderbodems?

Een mogelijke oplossing voor het vissen op zachte bodems is het gebruik van een chod rig in combinatie met een pop-up aas, een langere onderlijn en een licht wartelloodje. Wartellood heeft namelijk het voordeel dat het de onderlijn minder snel meetrekt in de modderige bodem in vergelijking met inline lood. Daarnaast is het ook eenvoudiger en sneller om wartellood te verwisselen dan inline lood. We adviseren het gebruik van kwik links. Met deze handige clips kun je gemakkelijk je lood of onderlijn vervangen, zodat je kunt experimenteren met verschillende pop up rigs of loodsoorten/gewichten om te ontdekken wat het beste werkt op jouw water.

Welk aas voor het vissen op Drassige bodems.

Omdat modderige bodems een sterke geur hebben, is het belangrijk om aanpassingen te maken aan je aas. Anders loop je het risico dat je aas snel de geur van de bodem opneemt en minder zichtbaar wordt voor de vissen. Ik deel alleen mijn persoonlijke ervaringen met de producten die ik heb gebruikt en hoe ik ze heb ingezet.

De mix die ik gebruik, bestaat uit een combinatie van vismeel en een percentage garnalenmeel. Het kan wat uitdagend zijn om deze mix te maken, aangezien de kwaliteit van het vismeel een grote rol speelt. Door het gebruik van garnalenmeel worden de boilies iets lichter dan normaal en zinken ze iets minder ver weg dan traditionele boilies.

De mix

 • 125 gram Haringmeel
 • 50 gram trouvit
 • 25 gram garnaalmeel
 • 75 gram sojabloem
 • 75 gram maismeel
 • 75 gram griesmeel
 • 25 gram korianderzaad meel
 • 10 gram trassi

In deze mix vermijd ik bewust wateroplosbare producten, omdat de buitenlaag van de boilie anders te snel de geur van de bodem zou absorberen. Deze mix heeft een gladde structuur en van nature een sterke geur en smaak.

Toevoegingen

 • 30 ml zalmolie
 • 30 ml zalminol
 • 3 ml sweeter
 • 5ml acid peardrop cc moore of mulberry Florentine van Rod Hutchington

De gebruikte flavours spelen een essentiële rol in de mix, omdat dit in mijn eigen ervaring de enige flavours zijn die na een nacht in modderig water nog steeds waarneembaar zijn wanneer je je aas uit het water haalt. Door de toevoeging van koriander en trassi aan de mix krijg je een sterk geurende mix die ook nog eens opmerkelijk verschilt van andere aassoorten.

Als je de boilies ook nog eens doordrenkt met een dip van de eerder genoemde attractors, dan zit je wat betreft aas wel goed en hoef je alleen nog de juiste montage te kiezen.

PVA zakjes gebruiken

Om te voorkomen dat er tijdens het laten zinken van je rig bladeren of andere ongewenste “bodemrommel” op je haakpunt terechtkomt, is het aan te raden om PVA-schuimpjes te gebruiken. Bevochtig de schuimpjes lichtjes en vouw ze vervolgens dubbel over je haak. Het PVA-schuim lost volledig op binnen enkele minuten, waardoor je er zeker van kunt zijn dat je haak altijd vrij blijft van rommel.

Probeer zo compact mogelijk te vissen en zorg ervoor dat het aas goed zichtbaar is voor de vis. Een goede oplossing hiervoor zijn PVA-parachutezakjes met lucht erin. Je kunt ervoor kiezen om zowel het lood als je rig in de PVA-zakjes te plaatsen. Deze zorgen voor een “zachte landing” tijdens het werpen. Op deze manier voorkom je dat het lood diep wegzakt in de bodem en creëer je een uitstekende presentatie van je aas.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven