Snowman karper rig maken – Hoe werkt het?

Snowman Karper rig

Er bestaat veel discussie over de snowman karper rigs. Sommigen beweren dat deze rigs meer karpers vangen, terwijl anderen er helemaal niets van vinden. Het is daarom aan te raden om verschillende rigs uit te proberen om te ontdekken welke voor jou het beste werkt. De snowman rig is zeker een interessante rig om eens te proberen, maar wat houdt deze rig precies in?

Met een snowman vissen betekent dat je gebruik maakt van twee stukken aas: een grote boilie met daarbovenop een kleinere pop-up. Dit lijkt op een sneeuwpop en de rig staat op de bodem, waardoor hij behoorlijk hoog staat en opvalt bij de karpers.

In dit artikel ga ik dieper in op de snowman karper rig. Ik zal bespreken wat deze rig precies inhoudt, de voor- en nadelen ervan, wanneer en waar je hem het beste kunt gebruiken, en ga je zelf de karper rigs maken. Na het lezen van dit artikel zul je precies weten wat de snowman rig is en hoe je deze kunt gebruiken. Deze blog is gemaakt voor de ervaren visser. Mocht je net nieuw zijn dan raden wij aan dat je eerst onze tips leest over karpervissen

Wat is een Snowman karper rig?

De term ‘sneeuwman’ verwijst naar het gebruik van twee snowman boilies van verschillende diameters op de hair als haakaas. Een grote zinkende boilie zorgt voor het visuele aspect, terwijl een kleinere zwevende boilie het geheel in balans brengt. Met een beetje verbeelding kan deze combinatie worden gezien als een sneeuwpop. Het feit dat het haakaas relatief groot is, roept bij mij echter een natuurlijke terughoudendheid op. Ik ben namelijk van mening dat kleiner aas over het algemeen sneller wordt opgenomen dan groot aas. Dit is iets wat ik heb waargenomen tijdens het karpervissen, maar ook bij het vissen op roofvissen zoals steur en meerval.

Daarom geef ik persoonlijk de voorkeur aan klein haakaas. Bovendien kun je met kleiner aas subtieler vissen. Je begrijpt wellicht waarom ik in eerste instantie geen fan ben van de sneeuwman rig. Echter, na vele jaren ervaring in het karpervissen en vissen op andere vissoorten over de hele wereld, heb ik geleerd dat je soms je overtuigingen opzij moet zetten. Je moet de rig gebruiken die het beste past bij de omstandigheden. In bepaalde situaties kan dat de sneeuwman rig zijn. Een visser die dit niet wil erkennen, zal waarschijnlijk op de lange termijn minder succes hebben.

Om dergelijke bijvangsten te vermijden, moet je soms naar groter aas grijpen. Mijn ervaring heeft me geleerd dat dit pas echt effectief is vanaf een combinatie van een 20 mm pop-up en een 24 mm zinkende boilie.

Wat is het voordeel van de Snowman rig?

Veel karpervissers zijn fan van de snowman rig vanwege de voordelen die deze rig biedt. Allereerst valt de rig erg op voor de karper, doordat je gebruik maakt van een geurende en gekleurde boilie en een gekleurde pop-up die het geheel van de bodem doet stijgen. Dit maakt de rig super verleidelijk voor de karper en valt ook erg op.

Een ander groot voordeel van de snowman rig is dat karpers deze als eerste oppikken. Hierdoor komt je haakaas als eerste in aanraking met de karper en laat deze het lokvoer liggen. Dit zorgt ervoor dat je sneller een karper kunt vangen. In deze tekst lees je meer over de voordelen van de snowman rig.

Bovendien voorkomt een snowman rig dat je witvis vangt. Het aas dat je gebruikt is vrij groot en kan daarom niet door elke vis worden gepakt. Witvis heeft over het algemeen een kleinere bek en zal dit aas dus niet kunnen oppakken. Hierdoor zal alleen de karper je haakaas kunnen pakken.

Ten slotte hoef je minder te voeren als je een snowman rig gebruikt. Doordat je haakaas zo opvalt, kun je gemakkelijker een instant sessie houden. Je hoeft niet dagen van tevoren te voeren en kunt dus vaker aan de waterkant zitten met een hengel.

Wat zijn de nadelen van de Snowman rig?

De snowman rig heeft niet alleen voordelen, er zijn ook nadelen waar veel mensen zich op focussen en daardoor geen gebruik willen maken van deze rig. Een bekend nadeel is dat veel karpers het haakaas niet in hun bek kunnen krijgen, omdat ze graag de onderste boilie willen pakken die niet gehaakt is. Dit kan ervoor zorgen dat de karper schrikt en niet meer terugkomt naar je visplek, waardoor je potentieel veel karpers kan missen.

Daarnaast is het belangrijk om te weten dat de snowman rig niet het hele jaar door effectief is. In de koudere periodes eet de karper minder en kan de grote combinatie van de rig te veel zijn. Bovendien werkt de rig minder goed naarmate er meer mee gevist wordt, omdat de karper de combinatie herkent en het daardoor laat liggen. Ook bij teveel stroming kan de rig wiebelen en minder effectief zijn.

Het is belangrijk om deze nadelen te overwegen voordat je besluit om met de snowman rig te vissen.

Wanneer moet je een Karper Snowman rig gebruiken?

Het vissen op karper met de snowman rig is niet het hele jaar door mogelijk. In de winter is de karper veel minder actief met azen en zullen de grote stukken aas van de snowman rig vaak te groot zijn. Het is dan beter om kleinere aas te gebruiken, zoals een enkele boilie in een kleiner formaat.

Daarnaast ontstaat er veel dressuur op deze aascombinatie naarmate het seizoen vordert. In het begin van het seizoen, als de karper nog niet veel gewend is, kan de snowman rig goed werken. Maar later in het seizoen heeft de karper de rig vaak al gezien en gevangen, waardoor het aas niet meer vertrouwd aanvoelt.

Vanaf het voorjaar wordt de karper weer iets actiever door de stijgende watertemperatuur. Dit maakt het ook makkelijker om karpers te vangen met de snowman rig. In de zomer aast de karper vaak veel, maar door de dressuur op deze snowman montage is het beter om dan niet meer zo vaak de snowman rig te gebruiken.

De periode waarin de snowman rig het beste werkt is dus vrij kort, vanaf het begin van het voorjaar tot het begin van de zomer, meestal van maart tot juni.

Op welk water kun je het beste de Snowman rig gebruiken?

De snowman rig is een montage die speciaal ontworpen is voor het vissen op groot water, zoals rivieren en grote meren. Het opvallende uiterlijk van de snowman rig trekt de aandacht van karpers, wat het gemakkelijker maakt om ze naar een bepaalde plek te lokken. Het is wel belangrijk om te vermijden dat je in een hevige stroming vist, omdat dit een te groot effect kan hebben op het aas.

Op grote meren is de snowman rig ook effectief omdat deze wateren een groot oppervlak hebben en karpers veel ruimte hebben om te zwemmen. Het is daarom moeilijk om het haakaas opvallend te maken, maar met de snowman rig wordt dit probleem opgelost en wordt de kans op een aanbeet vergroot.

Daarnaast is het kanaal een populair water om de snowman rig te gebruiken. Dit komt doordat een kanaal een rustiger water is dan een rivier en vaak de thuisbasis is van grotere karpers. Hierdoor is het gebruik van de snowman rig bijzonder effectief in het aantrekken van deze grotere karpers.

Moet je voorvoeren als je gaat vissen met een Snowman rig?

Het voorvoeren met een snowman rig vergt een andere aanpak dan normaal vissen. Het grote stuk aas werkt namelijk niet goed bij een compacte voerstek. Bij het voorvoeren kun je daarom beter het voer wat verspreider neerleggen. Een langere strook langs je karperspot werkt vaak goed. Ik zorg er dan voor dat mijn snowman rig in het midden van mijn voerplek komt te liggen. Om een kleine voerplek te maken, kun je een PVA-stick gebruiken.

Bij het voorvoeren gebruik ik graag kleiner aas, zodat mijn snowman rig er meer uitspringt. Als je voert met alleen maar grote boilies, dan valt je snowman minder op. Door partikels en kleine boilies te gebruiken, krijgt je snowman juist meer attentiewaarde. Zelf gebruik ik graag een goede hoeveelheid partikels, omdat dit de karper ook langer op mijn stek houdt. De zaden zijn namelijk klein, waardoor ze moeilijker van de bodem te pakken zijn.

Je hoeft bij het voorvoeren ook minder voer te gebruiken. Je haakaas valt al goed op, waardoor een voercampagne niet altijd nodig is. Dit kun je goed gebruiken wanneer je instant wilt gaan vissen. Zoek uit waar de karpers op het water zitten en maak kleine voerplekjes. Voer deze plekjes regelmatig bij, zodat er activiteit blijft. Het is beter om steeds kleine beetjes te voeren, in plaats van alles in een keer. Uiteindelijk voer je dan evenveel, maar de karper ziet niet in een keer een hele hoop eten.

Waar moet je op letten bij een Snowman rig?

Karpers hebben van nature een egocentrische instelling, en juist die eigenschap zorgt ervoor dat ze als eerste iets zullen proberen te verorberen wanneer ze zich in een groep voortbewegen. Op dat moment kies je dus voor de zichtbaarheid en kan de subtiliteit wat naar de achtergrond worden geschoven. Een ander voordeel van groot haakaas is dat je bepaalde vissoorten kunt selecteren. Met groot haakaas kun je vanaf een bepaald punt bijvangsten van brasem en barbeel grotendeels vermijden. Op bepaalde rivieren betekent dit dat je een combinatie van een 20 mm pop-up en een 25 mm zinkende boilie moet gebruiken.

Bij groot aas is het vanzelfsprekend dat ook de individuele componenten van de rig moeten worden aangepast. De haakmaat 6 of 8 zal worden vervangen door een maat 4. Maar ook andere afmetingen zullen iets toenemen, zoals de lengte van de hair. De afstand tussen de zinkende boilie en de haak moet minimaal 2 cm, of zelfs meer zijn. Dit is nodig om te voorkomen dat het grotere haakaas de haak bedekt en daardoor het inhaken bemoeilijkt. Een veelvoorkomende fout is dat karpervissers een te korte hair gebruiken. Hierdoor verloopt het inhaken niet optimaal en wordt de haakbocht slechts voor de helft gevuld.

Tijdens de dril komt alle kracht dan ook op de haakpunt in plaats van op de haakbocht te staan. Er zijn nu twee mogelijkheden: de haak buigt uit en/of de haak snijdt in de bek van de karper. Het resultaat is altijd hetzelfde: een karper die tijdens de dril verspeeld wordt. Gebruik daarom een langere hair wanneer de grootte van het haakaas toeneemt. Ik hanteer al een kwart eeuw de ‘1 op 10 regel’. Als mijn onderlijn 20 cm lang is, laat ik ongeveer 2 cm tussen mijn haakaas en de bocht van de haak. Bij het vissen met een sneeuwman rig gebruik ik een onderlijn van minimaal 30 cm lang, wat ongeveer twee keer zo lang is als de rigs die ik meestal gebruik.

Hoe maak je een onderlijn voor de Snowman rig?

Het maken van de snowman karper rig is vrij simpel. Je hebt er ook niet veel benodigdheden voor nodig en het is snel gedaan. Voor het maken van de snowman rig heb je de volgende materialen nodig:

  • Onderlijnmateriaal
  • Een boilie en pop-up (in de maat waarmee je gaat vissen)
  • De geschikte haak
  • Krimpkous
  • Putty

Wat voor haak moet je gebruiken bij de Snowman Rig?

Vanwege de grootte van de haakpresentatie is het belangrijk om een grotere haak te gebruiken. In plaats van haakmaat 6 of 8, is haakmaat 4 beter geschikt. Hierdoor voorkom je dat je de karper mist tijdens het inhaken. Ook is het belangrijk dat de haak scherp genoeg is, zodat hij direct inhaakt wanneer je dat wilt. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan een klauwhaak, omdat deze een grote bocht heeft en altijd goed vast zit aan de lip van de karper. Ik gebruik liever geen weerhaak omdat het onthaken dan te veel gedoe wordt.

Hoe maakt je een Snowman karper rig?

Stap Actie
1 Pak een onderlijnmateriaal van 30 cm.
2 Maak aan de onderkant een lusje voor de hair.
3 Doe de boilie en pop up op de hair om de juiste afstand voor de haak te bepalen.
4 Haal de lijn van achter naar voren door het oogje van de haak.
5 Bepaal de afstand tussen het aas en de haak (1,5-2 cm).
6 Draai het draad 6 keer om de haaksteel en haal hem terug door het oog.
7 Schuif een stukje krimpkous over de lijn en schuif het tot bij de haakbocht om de hair beter te positioneren.
8 Gebruik krimpkous om de haaksteel te verlengen door een stukje op de steel en lijn te doen.
9 Maak een knoopje aan de bovenkant van de rig en zorg dat de onderlijn ongeveer 20 cm lang is.
10 Verdeel drie stukjes putty over de onderlijn om deze uitgebalanceerd te maken.

Nog niet duidelijk? Bekijk dan hieronder de video.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven