Brasem vissen: Hoe te vissen in de zomer

beste plekken wanneer een brasem niet bijt

Voor veel vissers is het vangen van brasem één van de favoriete bezigheden in de zomermaanden. Vissen op Brasem kan in bijna elk water in Nederland, van sloten en plassen tot rivieren en kanalen. Naast dat je heel goed Brasem kan vissen in de herfst, is het misschien nog beter te doen in de zomermaanden. Maar hoe kun je het beste brasem vissen tijdens de zomermaanden? In dit artikel geven we je enkele tips en tricks voor het vissen op brasem in de zomer.

Wat is brasem?

Voordat we ingaan op het vissen op brasem, is het handig om te weten wat brasem precies is. Brasem is een zoetwatervis die veel voorkomt in Nederland. De vis heeft een ronde vorm en is meestal bronskleurig tot goudgeel van kleur. Brasem kan tot wel 70 cm lang worden en 5 kg zwaar worden. De vis voedt zich voornamelijk met bodemvoedsel zoals wormen, slakken, kreeftjes en kleine visjes.

De juiste hengel

Om brasem te vissen heb je de juiste hengel nodig. Een vaste stok of matchhengel is ideaal voor het vissen op brasem. Deze hengels zijn licht en flexibel, waardoor je zeer precies kunt werpen en goed kunt zien wanneer de brasem bijt. Lees onze blog als je benieuwd bent hoe je kan vissen op brasem met vaste stok?

De juiste dobber

Naast de juiste hengel is ook de juiste dobber van belang. Een balsa dobber is het meest geschikt voor het vissen op brasem. Deze dobber is licht en gevoelig, waardoor je goed kunt zien wanneer de brasem bijt.

De juiste haak

Het is belangrijk om de juiste haak te kiezen voor het vissen op brasem. Een haak van maat 10 tot 14 is ideaal voor brasem. Zorg ervoor dat de haak scherp is, zodat je de brasem goed kunt haken.

Wat eet een Brasem?

Brasem is een vis die houdt van natuurlijk aas. Wormen, maden en maïs zijn goede aassoorten voor het vissen op brasem. Zorg ervoor dat het aas goed op de haak zit en dat het aas niet te groot is.

Kies de juiste plek

Bij het gaan vissen is het belangrijk om te kiezen voor een locatie waar veel vis te vangen is. Maak bijvoorbeeld een rondje door de buurt en observeer welke wateren veelbelovend zijn. Over het algemeen is het gemakkelijker om veel brasem te vangen wanneer er een grote populatie brasems aanwezig is.

Als je niet precies weet hoeveel brasems er zijn, zijn er verschillende factoren om naar te kijken. Een daarvan is de mate van visactiviteit. Als een water populair is bij vissers, is de kans groot dat er veel te vangen is. Controleer echter of ze specifiek op brasem vissen of op andere vissoorten.

Je kunt ook even op internet zoeken om te kijken of een water aantrekkelijk is voor brasemvissers. Vooral voor bekendere wateren is er vaak genoeg informatie beschikbaar. Video's kunnen ook nuttige informatie bieden.

Wateren zoals polders, meren of vijvers staan bekend om hun brasembestanden. Om brasem succesvol te vangen, moet het water voldoende ruimte bieden. Brasem is een grote vis en heeft wat bewegingsruimte nodig. Daarnaast moet er voldoende voedsel aanwezig zijn. Dit voedsel kan bestaan uit natuurlijke bronnen zoals planten of kleine dieren. Het kan ook zijn dat er veel voedsel aanwezig is door een dam of een afvoerpijp van afvalwater.

. Bekijk de visplekken uit jouw regio hier

Het juiste moment

Het vangen van brasem kan in de ene periode gemakkelijker zijn dan in de andere, en dit heeft alles te maken met de watertemperatuur. Bij koud weer eet brasem namelijk aanzienlijk minder, waardoor het vanzelfsprekend moeilijker wordt om ze te vangen.

Bovendien vertoont brasem ander gedrag wanneer het water kouder is. Door de kou trekken brasems zich naar de bodem, omdat ze niet goed tegen weersveranderingen kunnen. Op dagen met mooi weer warmt alleen de bovenste laag van het water op, terwijl de bodemtemperatuur constant blijft. Hier geeft brasem de voorkeur aan.

Aan de andere kant is het juist veel gemakkelijker om brasem te vangen in het voorjaar en de zomer. Bij deze temperaturen aast brasem veel actiever, waardoor het ook gemakkelijker is om ze op je voerplek te laten azen. Bovendien eten ze in deze seizoenen veel meer. In de winter liggen ze voornamelijk stil op de bodem en verbranden ze bijna geen energie. In het voorjaar bereiden ze zich voor op de paaitijd en eten ze veel meer. In de zomer zwemmen ze veel en hebben ze ook meer energie nodig.

Het is dus aanzienlijk gemakkelijker om veel brasem te vangen wanneer ze actiever zijn. Zorg er daarom voor dat je kiest voor de beste periode als je veel wilt vangen.

Het juiste weer

Brasem houdt van stabiel weer. Zonnige dagen met weinig wind zijn ideaal voor het vissen op brasem. Regenachtige en winderige dagen zijn minder geschikt, omdat de brasem dan minder actief is.

Het juiste aasgedrag

Het is belangrijk om het aas op de juiste manier aan te bieden aan de brasem. Laat het aas zachtjes op de bodem zakken en beweeg het af en toe lichtjes. Hierdoor zal de brasem denken dat het aas een levend wezen is en eerder toehappen.

Gebruik lokvoer

Lokvoer kan ook helpen bij het vissen op brasem. Maak een mengsel van lokvoer met bijvoorbeeld broodkruimels, maïs, hennepzaad en casters. Dit mengsel kun je in kleine hoeveelheden in het water gooien om de brasem naar je toe te lokken.

Brasem vissen techniek

Er zijn talloze technieken om brasem te vangen en elke methode heeft zijn eigen voordelen. Het is belangrijk om een Brasem techniek te kiezen waar je bekwaam in bent, want om veel brasem te vangen is het essentieel dat je weet wat je doet.

De keuze van de techniek hangt ook af van het water waar je gaat vissen. Als je dichtbij vist, hoef je geen techniek te kiezen waarbij je ver moet werpen. Omgekeerd kun je niet ver vissen als je niet bekwaam bent in die werptechniek. Houd dus rekening met de juiste methode op de juiste afstand.

Voor het vissen op korte afstand is penvissen ideaal, omdat het een eenvoudige methode is. Hiermee kun je ook perfect reageren op veranderingen in de omstandigheden. Als je merkt dat de vissen zich anders gedragen, kun je daarop inspelen.

Voor het vissen op grote afstanden is feedervissen ideaal. Bij het feedervissen kun je perfect ver werpen, omdat je eerst kunt mikken en vervolgens op de lijnclip kunt werpen. De lijnclip zorgt ervoor dat je telkens op de juiste plek vist. Hierdoor kun je precies op je voerplek vissen en er zeker van zijn dat je aas bij de brasems ligt. Met deze methode kun je ook met meerdere hengels vissen, waardoor het nog eenvoudiger wordt om veel vissen te vangen.

Gebruik de juiste aasgrootte

De grootte van het aas is ook belangrijk bij het vissen op brasem. Te groot aas kan ervoor zorgen dat de brasem niet wil bijten, terwijl te klein aas minder opvalt en minder effectief is. Experimenteer met verschillende aasgroottes om te ontdekken wat het beste werkt.

Ga niet te hard van stapel

Het is belangrijk om niet te hard van stapel te lopen bij het vissen op brasem. Begin rustig en probeer verschillende technieken en aassoorten uit. Het kan even duren voordat je de juiste combinatie hebt gevonden.

Heb geduld

Geduld is een belangrijke eigenschap bij het vissen op brasem. Brasem is een vis die niet altijd direct toehapt en het kan even duren voordat je beet hebt. Blijf geduldig en blijf proberen, uiteindelijk zal je worden beloond met een mooie vangst.

Geniet van de natuur

Tot slot is het belangrijk om te genieten van de natuur tijdens het vissen op brasem. Brasem vissen is niet alleen een leuke hobby, het is ook een manier om te ontspannen en te genieten van de rust en stilte van de natuur.

Het vissen op brasem tijdens de zomermaanden is een populaire bezigheid onder veel vissers. Om succesvol brasem te vissen is het belangrijk om de juiste hengel, dobber, haak en aas te gebruiken. Daarnaast is het belangrijk om op de juiste plek te vissen, op het juiste moment en bij het juiste weer. Gebruik lokvoer om de brasem naar je toe te lokken en experimenteer met verschillende technieken en aassoorten. Maar bovenal, geniet van de natuur en wees geduldig. Wie weet vang je wel de grootste brasem van je leven! Lees ook onze blog: Hoe moet je brasem vangen. Voor meer tips en trucs!

Redenen waarom brasem niet bijten

Om te beginnen is het belangrijk om te achterhalen waarom de brasem niet bijt. Het kan zijn dat de brasem helemaal niet aan het bijten is, of dat hij wel bijt maar niet actief aan het azen is. Door te onderzoeken waarom de brasem tijdens jouw vissessie niet aan het azen is, kun je in de toekomst je strategie hierop aanpassen.

Er zijn verschillende omstandigheden die invloed kunnen hebben op het aasgedrag van brasem.

De volgende punten zijn relevant:

 • Het type water waarin je vist.
 • De periode waarin je vist.
 • De weersomstandigheden.
 • De vistechniek die je gebruikt.
 • Het aas dat je gebruikt.
 • De manier waarop je vist.
 • Vis je op de juiste plek waar de vissen zich bevinden.

Wanneer je onderzoekt of deze punten van toepassing zijn op jouw probleem, is het belangrijk om na te denken over hoe je ze kunt verbeteren. In het vervolg van het artikel zal ik je tips geven die betrekking hebben op deze punten. Hierin leg ik uit hoe je deze aspecten kunt aanpassen.

Bekijk de video waar en wanneer vissen op brasem:

 

Goed om te weten

 1. Wat is de beste tijd van de dag om brasem te vissen in de zomer?
  Vroeg in de ochtend en laat in de middag zijn over het algemeen de beste tijden om brasem te vangen in de zomer.
 2. Welke hengel en dobber zijn het beste voor het vissen op brasem?
  Een lichte tot middelzware hengel van 2,5 tot 3,5 meter lang en een dobber die groot genoeg is om het aas te dragen, zijn ideaal voor het vissen op brasem.
 3. Wat is het beste aas voor het vissen op brasem?
  Maden, wormen, maïs en pellets zijn allemaal effectief aas voor het vissen op brasem in de zomer.
 4. Welke technieken werken het beste bij het vissen op brasem?
  Technieken zoals de vaste stok, de matchhengel en de feederhengel zijn allemaal effectief voor het vissen op brasem. Het is ook belangrijk om de lijn strak te houden en het aas regelmatig te bewegen om de aandacht van de brasem te trekken.
 5. Waar moet ik op letten bij het kiezen van een visstek voor brasem?
  Zoek naar stekken met voldoende dekking, zoals onder overhangende takken of dichtbij planten, en let op de waterdiepte en de stroomsnelheid.
 6. Hoe kan ik mijn lokvoer het beste voorbereiden voor het vissen op brasem?
  Lokvoer op basis van maïsmeel, paneermeel en gemalen pellets werkt goed voor brasem. Het is belangrijk om het lokvoer te mengen met water en het regelmatig in kleine hoeveelheden in het water te gooien om de brasem aan te trekken.
 7. Wat moet ik doen als ik een beet krijg tijdens het vissen op brasem?
  Laat de brasem het aas eerst goed pakken voordat je aanslaat. Zodra je voelt dat de brasem bijt, sla je snel en krachtig aan.
 8. Wat is de beste manier om mijn vangst van brasem te bewaren?
  Bewaar de brasem in een leefnet of emmer met voldoende water en zorg ervoor dat je de vangst zo snel mogelijk terugzet om stress en verwondingen te voorkomen.
 9. Wat zijn enkele veelvoorkomende fouten die beginners maken bij het vissen op brasem?
  Enkele veelvoorkomende fouten zijn het niet regelmatig verplaatsen van het aas, te snel aanslaan en te hard of onvoorspelbaar zijn tijdens het inwerpen.
 10. Zijn er speciale vergunningen vereist voor het vissen op brasem in de zomer?
  Dit verschilt per regio en land. Controleer de lokale regelgeving op Visplanner om er zeker van te zijn dat je de juiste vergunningen hebt om op brasem te vissen.
 11. Is het moeilijker dan karpervissen in de zomer?
  Nee dat is niet het geval. Op karpers vissen is een stuk moeilijkere en vergt ook meer geduld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven