Het voordeel van vissen op jonge karpers

Jonge karper vissen

Een van de gemakkelijkste manieren om karper te vangen, is door te richten op jonge exemplaren. Het vissen op jonge karpers biedt veel voordelen, vooral voor beginnende vissers. Over het algemeen zul je merken dat het vangen van jonge karpers het meest voorkomt. Je kunt het hele jaar door jonge karpers vangen, maar wat maakt deze aanpak zo gunstig en hoe kun je ze vangen?

Een van de voordelen van het vissen op jonge karper is dat ze minder schuw zijn. Ze zijn minder ervaren en hebben nog geen goed besef van gevaar. Als je een keer mist, kun je op dezelfde plek blijven vissen en nog steeds die karper vangen. Hierdoor wordt het dus makkelijker om karper te vangen.

Hierboven heb ik kort uitgelegd waarom het beter is om jonge karpers te vangen dan oudere exemplaren. In de rest van het artikel zal ik meer voordelen bespreken van het vangen van jonge karpers. Ik zal uitleggen hoe jonge karpers ontstaan, waarom het gunstig is om op jonge karpers te vissen, waar ze precies te vinden zijn en hoe je jonge karpers kunt vangen. Na het lezen van dit artikel ben je helemaal op de hoogte van alles wat je moet weten over jonge karpers.

Wanneer is het een jonge karper?

Jonge karpers zijn een breed onderwerp zijn. Er zijn namelijk pasgeboren karpers en jonge karpers die klein zijn maar al volwassen. In dit artikel richt ik me op de jonge karpers die klein zijn maar groot genoeg om te vangen.

Jonge karpers zijn karpers die al zelfstandig, of in groepen, op zoek gaan naar voedsel. Ze hebben meestal een lengte tussen de 30 en 60 centimeter. Over het algemeen zijn ze licht van gewicht, variërend tussen de 2 en 5 kilogram. In het water vallen jonge karpers meer op omdat ze actiever zwemmen en azen om te groeien.

Bovendien zijn ze al behoorlijk sterk. Hoewel je tijdens het vissen zult merken dat je te maken hebt met een kleinere karper, blijft het een krachtige vis.

Hoe ontstaat een jonge karper

Een karper wordt geboren tijdens de paaitijd, wanneer de karpers zich voortplanten. Tijdens de paai zwemmen de karpers tegen elkaar aan, wat je veel zult zien. Ze zijn dan veel minder schuw, wat het gemakkelijk maakt voor mensen om ze te observeren.

Na de bevruchting worden er veel eitjes geproduceerd. Het enige probleem is dat veel van deze eitjes worden opgegeten door roofdieren. Hierdoor komt maar een deel van de eitjes uit. Na de paaitijd moet je dus niet verwachten dat er meteen een hele sloot vol met karpers is.

Zodra een jonge karper uit het ei komt, begint zijn leven. Het is belangrijk dat hij zich af en toe verstopt, omdat een deel van de uitgekomen eitjes nog steeds ten prooi valt aan roofdieren. Pas wanneer de karpers groot genoeg zijn, zullen ze niet meer worden opgegeten. Dit komt doordat de karper dan te groot is om in de bek van een roofdier te passen.

Waarom is het vissen op jonge karpers zo goed?

Het vissen op jonge karper is over het algemeen veel gemakkelijker dan het vissen op oudere karpers. Jonge karpers zijn minder schuw omdat ze nog niet bekend zijn met de gevaren. Dit betekent dat als je een keer misgrijpt, je mogelijk dezelfde karper nogmaals kunt vangen. Op wateren waar veel wordt gevist, merk je vaak dat het vangen van kleinere karpers makkelijker is dan het vangen van grote exemplaren.

Bovendien hebben jonge karpers nog geen specifieke voorkeur of angst ontwikkeld voor bepaald aas. Je kunt ze gemakkelijker vangen met algemeen aas, in plaats van zeer specifiek aas dat alleen jij gebruikt.

Een ander voordeel is dat je minder moeite zult hebben met de kracht van een jongere karper tijdens het drillen. Vooral voor beginners is het handig om op jongere karpers te vissen, omdat ze nog niet bekend zijn met de kracht die een karper kan uitoefenen. Jonge karpers zijn minder krachtig, waardoor de kans kleiner is dat ze zich tussen de waterplanten verstoppen.

Ten slotte is de kans op schade aan de vis kleiner bij jonge karpers. Tijdens het gevecht trek je de karper door het water en oefen je constant druk uit op de bek. Bij jonge karpers is de bek nog in ontwikkeling en kunnen ze deze belasting beter verdragen. Bij oudere karpers is er een kleine kans op schade. Het is echter belangrijk op te merken dat deze kans zeer klein is.

Hoe vind je jonge karpers?

Nu je precies weet waarom het gunstig is om op jonge karpers te vissen, kan ik je vertellen waar je deze jonge karpers over het algemeen kunt vinden.

Kleine karpers bevinden zich voornamelijk in kleinere wateren. Daarom moet je je ook op dergelijke wateren richten. Een van de gemakkelijkste plekken om jonge karpers te vangen, zijn poldersloten. Deze sloten zitten vol met kleine karpers, omdat ze hier vaak paaien. Hoewel veel karpers na de paaitijd naar andere wateren trekken, blijven er tijdens de zomer nog veel karpers in de poldersloten.

Een andere locatie om kleinere karpers te vangen, is in parkvijvers. Vaak bevinden zich daar veel karpers tussen obstakels of onder overhangende takken.

Welk aas gebruik je voor kleine karpers?

Bij het vissen op water waar veel kleine karpers zitten, is het verstandig om je aas daarop af te stemmen. Gebruik voornamelijk klein aas, zoals kleine boilies (van 12-15 mm) of particles zoals maïs. Als je vist op water waar veel andere vissers actief zijn, is het belangrijk om ander aas te gebruiken dan de rest, zodat de vis dit minder snel als een bedreiging zal zien.

Is voorvoeren nodig?

Nee, voorvoeren is absoluut niet noodzakelijk en kan soms zelfs in je nadeel werken, vooral op wateren waar veel vissers actief zijn. Het overmatig voeren van grote hoeveelheden aas op één plek kan de vissen juist afschrikken. Zelfs tijdens het vissen is het belangrijk om terughoudend te zijn met voeren. Een paar boilies om de karper naar je stek te lokken is vaak al voldoende.

Technieken voor kleine karpers

Jonge karpers zijn over het algemeen vrij gemakkelijk te vangen. Als je gaat vissen in de polder, is penvissen de beste methode. Vanwege de smalle slootjes en soms ondiepe wateren is het ideaal om hier met een pen en maïs te vissen. Vaak bevinden de karpers zich aan jouw kant van de oever, waardoor je niet ver hoeft te werpen.

Als je op een wat groter water gaat vissen, is feedervissen een goede optie. Bij feedervissen blijf je constant op dezelfde plek vissen. Je zult merken dat er op dit soort wateren genoeg karpers aanwezig zijn. Deze karpers bevinden zich voornamelijk bij elkaar wanneer er voedsel te vinden is. Daarom kun je hier prima enkele uren vissen en de hele visstek leeg vangen.

Met welke andere systeem kan je het best vissen?

Optie 1: Een standaard rigsysteem

Voor deze visserij is een rigsysteem met een rig tube, leadclip en een onderlijn van maximaal 18 cm met haakmaat 6 of 8 de beste keuze. Omdat de karper op een zeer klein gebied aast, is het belangrijk om een korte onderlijn te hebben, zodat de karper bij een aanbeet zo snel mogelijk in contact komt met het lood. Het gebruik van een kleine haak is ook essentieel, omdat dit ervoor zorgt dat de haak minder opvalt voor de vis. Tegelijkertijd zorgt een kleine haak voor een betere inhaking bij de kleine karpers.

Optie 2: Vissen met solid bags

Een andere optie is het vissen met solid bags. Er zijn drie voordelen van het vissen met solid bags. Ten eerste is het zeer eenvoudig in gebruik. Ten tweede zorgt het ervoor dat er altijd aas rondom je haakaas ligt. Ten slotte zorgt deze montage er ook voor dat je lood bijna nooit in de knoop raakt met je onderlijn. Met deze montage kun je er dus zeker van zijn dat het aas goed gepresenteerd wordt.

Gebruik een korte rig met een kleine haak, zodat de vis zo snel mogelijk in contact komt met het lood. Een eenvoudig inline loodje van ongeveer 60 gram met daarboven een halve meter rig tube is geschikt.

Nu we de montage en de voordelen van het vissen met solid bags hebben besproken, kunnen we kijken naar het vullen van een solid bag. Maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk?

Voor het vullen van een solid bag kun je het beste pellets of verpulverde boilies als aas gebruiken. Dit zorgt ervoor dat er minder lucht en meer aas in de solid bag past dan wanneer je hele boilies zou gebruiken. Maar hoe vul je een solid bag?

Begin met een dun laagje pellets in de solid bag en plaats het lood in het midden daar bovenop. Vul de solid bag vervolgens verder op totdat het lood niet meer zichtbaar is. Leg je haakaas bovenop de pellets. Vul de rest van de solid bag met pellets en maak de bovenkant van de solid bag vochtig voordat je deze dichtdraait.

Waar kan je het best vissen op jonge karpers?

Bij het direct vissen is het essentieel om de vis te lokaliseren. Bij aankomst is het daarom belangrijk om goed te kijken waar je activiteit waarneemt en op basis van deze informatie je visstek te kiezen. Als je na verloop van tijd nog geen beet hebt gehad, kun je de hengel verplaatsen naar een andere plek waar je ook visactiviteit ziet.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven