Brasem vissen in de herfst

Brasem vissen in de herfst

Met de kortere dagen en de dalende watertemperaturen worden alle witvissen gestimuleerd om nog even flink te eten voordat de magere maanden aanbreken. Gedurende deze beste vistijd van het jaar kan vrijwel zonder uitzondering een overvloed aan witvis worden gevangen. Een van de vissoorten die het meest geassocieerd wordt met de herfst is de brasem, vooral de specimen brasems hebben mijn interesse. Ook al is Brasem vissen in de zomer ook heel goed te doen. Vanaf September tot december, zolang de omstandigheden mild blijven, zijn brasems nog beter te vangen. Benieuwd hoe ik deze grote Brasems vang? Lees dan verder!

De brasem in de herfst

In deze tijd van het jaar jaag ik graag specifiek op grote specimen brasems, maar dezelfde principes gelden eigenlijk voor vissen van elk formaat: zorgvuldig voeren met hoogwaardig aas in plaats van een hoop goedkope troep te gebruiken. Dit laatste kan goed werken wanneer er grote scholen brasems zijn en er honderden monden gevoed moeten worden. Het is dan een goede keuze om een groot voerbed neer te leggen of zelfs vooraf te voeren om de vis langer op één plek te houden. Als de vis minder talrijk is en aanbeten uiterst zeldzaam zijn, gaat kwaliteit absoluut boven kwantiteit.

Mijn geheimen methode

Mijn aanpak voor het vissen op brasem in de herfst draait om een minimale voerhoeveelheid die in balans is met het verwachte aantal aanbeten. Ik vis vaak 's nachts, dus ik heb ook haakaas nodig dat stevig genoeg is om gedurende de donkere uren op de haak te blijven zitten. Ik beschouw mijn montage en haakaas als de 'kers op de taart', het meest aantrekkelijke element op de stek. Dus de brasems die door het voer worden aangetrokken, zullen hopelijk het haakaas eerder dan later opmerken vanwege zijn opvallendheid.

Mijn voer bestaat uit kleine partikels die de brasems op de stek houden zonder ze verzadigd te maken. Kleine pellets vormen een goed begin - 3 mm halibut pellets zijn ideaal omdat ze zeer attractief zijn en de brasems ook nog even bezig zullen houden. Een goede hoeveelheid maden is ook welkom, en als alternatief kunnen geknipte wormen worden gebruikt, als dat de voorkeur heeft. Uiteindelijk voeg ik wat boiliekruimels toe met dezelfde smaak als de boilies die ik als haakaas gebruik. Zo krijgen de brasems een voorproefje van het aas zonder dat ze zich volledig vullen.

Deze mix wordt nauwkeurig met behulp van een spod naar het gebied gebracht waar ik wil vissen. Een licht bevoerde plek van ongeveer tien vierkante meter is ideaal, wat neerkomt op ongeveer twintig spodladingen, oftewel ongeveer een kilo voer.

Met deze gedekte tafel heb ik twee opties voor de 'kers op de taart'. In beide gevallen gebruik ik een bijgeknipte boilie, omdat ik er zeker van wil zijn dat deze de nacht meegaat. Plastic maïskorrels vormen een geweldig alternatief, vooral in combinatie met een miniboilie voor een goede balans. Ik geef de voorkeur aan felgekleurd haakaas, dus ik gebruik vaak gele of zandkleurige aasjes.

Method Feeder

Ik durf te wedden dat ik waarschijnlijk meer grote specimen brasems heb gevangen met de method feeder dan met welke andere voermethode dan ook, maar de populariteit ervan is de laatste jaren een beetje afgenomen. De method feeder biedt veel voordelen. De korf zorgt ervoor dat het lokvoer direct naast het haakaas terechtkomt. Ik geef de voorkeur aan een trilobe (Bait Up) korf in plaats van een platte korf, omdat er meer lokvoer in kan. Bovendien zorgt de meer symmetrische rig voor een nauwkeurigere worp.

Mijn method korven zijn gevuld met vismeel lokvoer dat vrij plakkerig is, zodat het langzaam uit elkaar valt onder water. Het laatste wat ik wil, is dat het lokvoer snel uiteenvalt wanneer mijn hengels urenlang in het water liggen. Als dit gebeurt, kan de eerste brasem die langszwemt het voer verstoren en wegduwen van de korf door de opgewekte stroming. Een combinatie van de helft vismeel lokvoer en de helft fijngemalen pellets zorgt voor een mengsel dat beter bij elkaar blijft dan alleen het lokvoer.

Ik voeg geen ander haakaas toe aan het mengsel, omdat ik absoluut wil voorkomen dat een pellet of made per ongeluk de haakpunt bedekt. Ik vertrouw volledig op het lokvoermengsel.

Brasem vangen bij planten

In deze tijd van het jaar kunnen zandwinputten nog steeds veel planten bevatten, wat het gebruik van de method feeder minder effectief kan maken. Niet alleen kan de korf planten meepakken tijdens de dril van een vis, hij kan ook verborgen raken onder het wier op de bodem. Als ik denk dat dit het geval is, schakel ik over naar een karperstijl set-up en gebruik ik een PVA stick met lokvoer geregen op de haaklijn voor een belangrijke concentratie van aantrekkingskracht.

Het rijgen van de stick op de haaklijn in plaats van eraan te hangen zorgt ervoor dat de rig tijdens het werpen minder snel in de knoop raakt - wat belangrijk is als je de hengels 's nachts wilt laten liggen. In de PVA stick gebruik ik opnieuw de eenvoudige mix van vismeel lokvoer en fijngemalen pellets, stevig samengeperst.

Met zoveel verschillende vissoorten die momenteel zo mooi te vangen zijn, kan het moeilijk zijn om een keuze te maken. Toch blijft brasem een van mijn favorieten, want er zijn maar weinig dingen mooier dan een dikke, bronzen rug die over de rand van het net glijdt. Met deze eenvoudige tactiek is het vangen van grote brasem nog nooit zo gemakkelijk geweest.

Hoe gebruik je Casters bij brasem vissen?

De casters kunnen, wanneer ze op de juiste manier worden bewerkt en aan de haak worden bevestigd, echt voorn- en brasemvangers zijn. Casters kunnen zowel worden gemengd met het lokvoer als los worden bijgevoerd. Hoewel het aantal gevangen vissen misschien iets minder is, wordt dit ruimschoots gecompenseerd door de grootte van de vis!

Je kunt casters kant-en-klaar vinden in elke hengelsportwinkel, maar als je voldoende tijd en geduld hebt, kun je ze het beste zelf maken. Om casters te maken, heb je vooral goede castermaden nodig die je goed moet zeven en vervolgens een koud waterbadje geeft. Nadat je ze hebt gewassen, doe je de casters in een ruime bak samen met voldoende zagemeel of zachte houtsnippers. Let er wel op dat de maden niet kunnen ontsnappen! Voeg wat babycorn toe, dit geeft een betere geur af.

Houd alles lekker vochtig, maar laat de maden niet verdrinken. Zet deze bak op een koele plaats totdat de vercastering begint. Zodra dit gebeurt, plaats je de maden op een aangename warme plek, zeef ze regelmatig door een ruime zeef en verwijder de dode en vroeg verpopte casters die op de zeef achterblijven. Als alles goed gaat, krijg je als eindresultaat mooie goudbruine casters.

Het verpakken van casters doe je het beste luchtdicht, maar je kunt ze ook bewaren in water dat je regelmatig ververst en koel bewaren. Om te controleren of casters goed of slecht zijn, neem je er een tussen je duim en wijsvinger en knijp je deze plat. Aan de hand van de geur kun je het meteen weten! Zowel het maken als het vissen met casters vereist wat oefening, maar met geduld zul je beloond worden met prachtige vangsten en wie weet de vis van je dromen!

Het ultieme Brasem recept in de herfst

  1. Meng de vismeel lokvoer en pellet poeder in gelijke delen.
  2. Voeg een theelepel Betalin superzoet toe aan een glas water op de vislocatie.
  3. Voeg een soeplepel molasse toe aan het water.
  4. Giet de vloeistof langzaam in het lokvoermengsel en roer goed totdat het een plakkerige consistentie krijgt.
  5. Vul een PVA stick met een deel van dit lokvoer.
  6. Druk het lokvoer in de PVA-vorm en pers het er aan de andere kant van de buis uit.
  7. Maak een halve knoop om de PVA stick af te sluiten, zodat het voer onder druk blijft staan.
  8. Haal de haaklijn door de PVA stick.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven