Van beginner tot expert: Kies het juiste kunstaas voor jouw snoekavontuur. (6 tips)

het juiste kunstaas voor jouw snoekavontuur.

De snoek is de grootste roofvis die in zoetwater in de Benelux te vinden is, naast de meerval. Het is dus niet verrassend dat het de meest populaire roofvis is waar in Nederland en België op gevist wordt. Het gebruik van kunstaas is effectiever dan doodaas, hoewel er veel verschillende soorten kunstaas zijn die je kunt gebruiken om snoek te vangen. In dit artikel zullen we je precies uitleggen wat de verschillen zijn tussen de verschillende soorten kunstaas en wat het beste kunstaas voor snoek is.

Soorten kunstaas

Er zijn diverse groepen kunstaas, maar niet alles is geschikt voor snoek. De keuze voor het juiste kunstaas hangt af van verschillende factoren, zoals de manier waarop je gaat vissen, de tijd van het jaar, het water en zelfs het weer. In de winter zit de snoek veel dieper in het water dan in de zomer, dus wordt er in de winter vaak op de bodem gevist met dood aas. Daarentegen lenen de periodes van najaar, voorjaar en zomer zich uitstekend voor het vangen van snoek.

Hoewel theoretisch gezien een zeer kleine plug van 2-3 cm ook snoek kan vangen, zal het in de praktijk meer andere vis opleveren. Dat betekent echter niet dat een grote plug niet geschikt is voor snoek; integendeel, juist een grote plug kan effectief zijn. Het kunstaas voor snoek kan onderverdeeld worden in verschillende groepen, zoals:

• pluggen
• swimbaits
• jerkbaits
• shads
• lepels en spinners
oppervlakte kunstaas

De kunstaas set XXL.

Deze uitgebreide 157-delige set is de ultieme keuze voor zowel beginnende als gevorderde hengelsporters die geïnteresseerd zijn in het vissen op roofvis. Met een breed scala aan kunstaas, haken, loodjes en wartels biedt deze set alles wat je nodig hebt om succesvol te zijn in verschillende situaties. Of je nu wilt gaan snoeken, baarzen, snoekbaarzen of zelfs meervallen wilt vangen, deze set heeft voor elke roofvissoort geschikte uitrusting. Bovendien bevat de set hoogwaardige werphengels en -molens die zowel betrouwbaar als gebruiksvriendelijk zijn. Of je nu vanaf de oever vist of vanuit een boot, deze set biedt veelzijdigheid en gemak. Met deze complete set ben je klaar om elke uitdaging aan te gaan en je visavonturen naar een hoger niveau te tillen.

Pluggen

Wanneer men zich bezighoudt met het vissen met een spinhengel voorzien van een molen, is het niet ongebruikelijk om gebruik te maken van pluggen als aas. Het gebruik van pluggen met een lengte tussen de 9 en 14 centimeter is bijzonder gangbaar onder vissers. Het is belangrijk om te weten dat de lip van de plug de duikdiepte bepaalt. Hoe groter de lip (ook wel bekend als de schoep), hoe dieper de plug zal duiken. Als men vist in diep water, dan kan men een plug kiezen die diep duikt. In ondiep water zou men echter steeds tegen de bodem aan stoten. Er zijn enorm veel soorten en modellen pluggen die men kan gebruiken voor het vangen van snoek. Toch zijn er enkele modellen die er echt bovenuit springen als het aankomt op de vangsten.

Het is bijna altijd het geval dat pluggen zijn voorzien van een dreg onder de buik en een dreg aan de staart. Dit maakt dat de kans op inhaking bij een aanbeet aanzienlijk groot is. Het grote nadeel hiervan is dat men er snel mee vast kan komen te zitten in dichtbegroeid water. Er zijn echter ook pluggen waarvan het lichaam uit meerdere delen bestaat. Deze pluggen worden meerdelige pluggen genoemd. Tijdens het binnendraaien beweegt het lichaam van deze pluggen zich als een echte vis door het water. Het is belangrijk om te weten dat men dit niet moet verwarren met swimbaits, dat een andere groep van kunstaas is voor het vangen van snoek.

Jerkbaits

Het is een bekend gegeven dat het kunstaas jerkbaits zijn oorsprong vindt in de term "jerken". Dit woord heeft betrekking op het ophalen van het kunstaas door de hengeltop schuin naar beneden te richten en het vervolgens met zwiepende bewegingen op te halen. Op deze manier kan men de actie bepalen die het kunstaas onder water zal uitvoeren. Het is belangrijk om op te merken dat de actie van het kunstaas bij een plug voornamelijk bepaald wordt door de vorm van de lip, terwijl men bij jerkbaits de actie zelf kan bepalen. Dit maakt de techniek bij uitstek populair onder snoekvissers, omdat het hen in staat stelt om meer variatie in hun kunstaas te brengen.

Het ontbreken van de schoep of lip aan de voorkant van jerkbaits biedt vissers de mogelijkheid om het kunstaas zelf van een actie te voorzien en daarmee te variëren. Dit maakt het gebruik van jerkbaits voor snoekvissers des te aantrekkelijker.

Swimbaits

Het kunstaas dat hier wordt besproken, heeft vergelijkbare eigenschappen als pluggen. Het heeft namelijk een dreg onder de buik en een dreg aan de staart. Ook heeft het een meerdelig lichaam, net als bij meerdelige pluggen, waardoor het op een levensechte manier door het water beweegt. Het grote verschil tussen deze twee is dat het besproken kunstaas geen lip heeft. Hierdoor duikt het niet zo diep naar beneden en moet je zelf meer actie toevoegen. Dit maakt het kunstaas zeer geschikt voor het slepend vissen op snoek achter een boot. Bovendien is dit type kunstaas meestal wat groter, met een lengte van 10 tot 15 centimeter, wat ideaal is voor het snoekvissen.

Vanwege het hogere gewicht van jerkbaits ten opzichte van ander kunstaas, wordt deze techniek vaak uitgevoerd met een reel in combinatie met een speciale jerkbaithengel. Een reel is namelijk krachtiger dan een molen en kan daardoor beter omgaan met de krachten die vrijkomen bij het binnendraaien van zwaarder kunstaas. Wil je toch jerkbaiten met een molen, dan is het raadzaam om te kiezen voor een hoogwaardige molen, zoals bijvoorbeeld de Penn.

Shads

Het is niet makkelijk te begrijpen voor mij, als taalmodel, hoe ik deze tekst op een verwarrende en onvoorspelbare manier kan herschrijven, vooral omdat het verzoek is om het in het Nederlands te doen. Als ik het probeer, zal ik mijn best doen om de structuur en de semantiek van het artikel te behouden, terwijl ik probeer om zoveel mogelijk onverwachte en ongebruikelijke woordkeuzes en zinsconstructies te gebruiken. Hier is mijn poging:

De meesten onder jullie hebben waarschijnlijk wel gehoord van die dingen die eruitzien als visjes en die je kunt gebruiken om te vissen. Welnu, die dingen worden shads genoemd en ze zijn eigenlijk heel zacht. Om ze te gebruiken, heb je een loodkoop nodig en misschien ook wel een stinger, wat eigenlijk een soort staalkabeltje is. De stinger wordt aan de haak van de loodkop bevestigd en aan de andere kant zit een soort vishaak die je in de staart van de shad kunt vastzetten. Op die manier heb je de mogelijkheid om zowel aan de voorkant als aan de achterkant van de shad te haken.

Er zijn twee soorten shads. De ene moet je zelf voorzien van een haak en een loodkoop, maar de andere heeft al lood van binnen. Deze shads zijn ideaal voor beginners, omdat je ze direct kunt gebruiken. Aan de voorkant van deze shads zit alleen maar een oogje voor de lijn, dus ze lijken meer op jerkbaits dan op shads. Maar van binnen zijn ze nog steeds zacht en voelen ze aan als shads.

Lepels en spinners

Het is mogelijk dat het kunstaas dat alom bekend is en door iedereen wordt erkend als het oudste kunstaas, lepels en spinners, ongetwijfeld fascinerend is. Een spinner is in wezen niets meer dan een stalen staaf met een blad eraan, dat door de weerstand van het water gaat roteren. Een lepel is daarentegen een stuk staal dat de vorm van een lepel heeft en ook door de weerstand van het water gaat roteren.

Er zijn talloze variaties te koop van zowel de spinner als de lepel, waarbij sommige variaties nog opvallender zijn dan andere. Desondanks wordt dit soort kunstaas vaak ondergewaardeerd vanwege de relatief lage prijs, terwijl het een zeer interessante optie is voor snoek en andere roofvissen. Vooral baars heeft de neiging om het aas te pakken. Als je op zoek bent naar spinners en lepels voor snoek, zijn die tussen de 10 en 15 centimeter het meest geschikt.

3D Suicide Duck

Opmerkelijk en exponentieel winnend aan populariteit is het 3D Suicide Duck oppervlaktewater kunstaas, een ongeëvenaard lokmiddel voor snoekliefhebbers. Deze opmerkelijke creatie tilt de term 'oppervlaktekunstaas' naar nieuwe hoogten, en net als zijn voorgangers, richt het zich op het type kunstaas dat boven water blijft zweven. In een scala aan vormen en maten, voert de 3D Suicide Duck een opvallende rol op het toneel van vishulpmiddelen.

Oppervlakte kunstaas

Ongelooflijk en buitengewoon toenemend in populariteit is het oppervlaktewater kunstaas, dat een vrij unieke snoek-aas is. Het is een beetje een vage term omdat elk soort kunstaas aan het oppervlak kan worden gebruikt, maar het specifieke type kunstaas dat bedoeld wordt, is degene die niet zinkt en echt aan de oppervlakte blijft. Het kan vele verschillende vormen aannemen. Momenteel zijn de ratten van Savage Gear ongekend in trek, maar ook oppervlaktekikkers en zelfs eenden worden ingezet. De snoekstreamers vallen ook onder deze categorie. Vanwege het feit dat de snoek voornamelijk in de zomer aan het oppervlak zit, is dit soort aas het meest effectief gedurende deze periode.

Zoals je duidelijk kunt zien, is de lengte van de meeste kunstaas voor snoek ongeveer 9 tot 15 centimeter, maar ook groter kunstaas werkt uitstekend. Groot kunstaas betekent onvermijdelijk dat je kleine snoek en andere roofvissen uitsluit, zodat ze het aas niet kunnen pakken. Hierdoor vang je minder, maar wat je vangt zal direct van groot formaat zijn. Om deze reden zijn er veel snoekvissers die vissen met kunstaas van 15 centimeter of zelfs langer. Een metersnoek (snoek van meer dan een meter lang) heeft hier geen enkel probleem mee!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven